Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαφές του Ε. Στυλιανίδη με φορείς της Β. Ελλάδας

Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ, είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, συζητώντας τα επίμαχα θέματα και των δύο συνδέσμων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Επαφές του Ε. Στυλιανίδη με φορείς της Β.  Ελλάδας
Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του ΣΒΒΕ και ΣΕΒΕ, είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, συζητώντας τα επίμαχα θέματα και των δύο συνδέσμων σε σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Δ. Συμεωνίδης, ζήτησε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, να δοθεί απ’ εδώ και στο εξής έμφαση στη βέλτιστη αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διαθέτει το κράτος για την ενίσχυση των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ούτως ώστε να ανασχεθεί η αρνητική πορεία των εξαγωγών των τελευταίων τριών ετών.

Για να επιτευχθεί αυτό ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν απολύτως ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες των ΥΠΟΙΟ και ΥΠΕΞ στα θέματα ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελληνικών επιχειρήσεων και να πάψει η σύγχυση και ο δυϊσμός που υφίσταται σήμερα.

Επιπλέον, επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΒΒΕ, η ανάγκη ενίσχυσης των ΟΕΥ σε κάθε χώρα τόσο με ”αξιοπρεπείς οικονομικούς πόρους” όσο και με συγκεκριμένα ”εργαλεία” διευκόλυνσης της αποστολής τους.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα των επιχειρηματικών αποστολών, για τη λειτουργία των οποίων απ’ εδώ και στο εξής πρότεινε την – απαραίτητη – οργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου των επιχειρηματιών που συμμετέχουν σε κάθε αποστολή.

Όσον αφορά τα άμεσης προτεραιότητας θέματα, για τα οποία ο ΣΒΒΕ ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, αναδείχθηκε ως μείζον αυτό της έκδοσης άδειας παραμονής στη χώρα αλλοδαπών υπαλλήλων θυγατρικών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, οι οποίοι σήμερα αντιμετωπίζονται ως -δυνητικοί – οικονομικοί μετανάστες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή – στην πλειοψηφία των περιπτώσεων – η είσοδός τους στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύθηκε να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα και να συμβάλλει θετικά στην επίλυσή του. Εξέφρασε τη βούληση του ιδίου αλλά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για αμέριστη συμπαράσταση στον επιχειρηματικό κόσμο για την υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του κ. Στυλιανίδη στη δημιουργία συστήματος αξιολόγησης των πρεσβειών από την Κεντρική Υπηρεσία, σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα παρουσιάζουν στην υποστήριξη θεμάτων της Οικονομικής Διπλωματίας.

Εξάλλου, το θέμα της βελτίωσης των ελληνικών εξαγωγών, σε σχέση με τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΞ, συζήτησε με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΒΕ έθεσε στην συνάντηση, στον κ. Στυλιανίδη τα θέματα της αναγκαιότητας αλλαγής στόχων και νοοτροπίας ως προς την ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων της χώρας και της αναγκαιότητας ενίσχυσης των γραφείων ΟΕΥ με στελέχη, υποδομές και πόρους.

Επίσης, αναφέρθηκε στο θέμα της εκπαίδευσης των ΟΕΥ για την οποία προσφέρθηκε να φιλοξενεί νέους ΟΕΥ για ορισμένο χρονικό διάστημα ώστε να γνωρίζουν τα θέματα των εξαγωγών και τα προβλήματα των εξαγωγέων.

Τονίστηκε επίσης η αναγκαιότητα, της ανάπτυξης δράσεων εξωστρέφειας και προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, την ένταξη μέτρων στήριξης εξωστρέφειας στο Γ΄ ΚΠΣ (αναθεώρηση) και στα ΠΕΠ καθώς και του ρυθμού υλοποίησης του ΕΣΟΑΒ και της ανάγκης μεταφοράς κονδυλίων σε χώρες υψηλής ζήτησης, ενίσχυσης επενδύσεων εξωτερικού και αναμόρφωσης του θεσμικού επενδυτικού πλαισίου. (Μόνιμα εκθετήρια, κέντρα αποθήκευσης και διανομής).

Επιπλέον, έγινε λόγος για την ευχερέστερη διαδικασία έκδοσης και θεώρησης εισόδου σε επιχειρηματίες και στελέχη πολίτες Βαλκανικών και Παραευξείνιων χωρών καθώς και για την ενεργοποίηση του Γραφείου ΟΕΥ της Βόρειας Ελλάδος (και συμμετοχή του Διευθυντή του ως επίτιμου μέλους στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒΕ).

Ο ΣΕΒΕ ενημέρωσε, επίσης, τον υφυπουργό Εξωτερικών για το πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαχείρισης των πληροφοριών των ΟΕΥ που ετοιμάζει μετά από ανάθεση από το ΥΠΕΞ, το θεσμό του Balkan Partenariat και την αναγκαιότητα περιοδικής διενέργειας του (2005), την πρόταση διενέργειας Ελληνοτουρκικού Partenariat και την αναγκαιότητα χρηματοδότησης του από την DAC και για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξαγωγών θέτοντάς του το αίτημα της συγχρηματοδότησης από το ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε τη διοίκηση του ΣΕΒΕ ότι το ΥΠΕΞ αναζητά τρόπους καλύτερης αξιοποίησης των κονδυλίων που θα δαπανηθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ, ότι θα αναζητηθούν τρόποι διευκόλυνσης της μετακίνησης των συνεργατών των Ελλήνων επιχειρηματιών από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, ότι θα εξετάσει την πρόταση να μετεκπαιδεύονται στον ΣΕΒΕ νέοι ΟΕΥ ώστε να ”ζυμώνονται” με το αντικείμενο της δουλειές τους και ότι θα ζητηθεί από τους ΟΕΥ να θέσουν οι ίδιοι στόχους για βελτίωση των οικονομικών συναλλαγών της Ελλάδας με την χώρα στην οποία υπηρετούν.

Συνολικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών έδωσε το μήνυμα προς τη διοίκηση του ΣΕΒΕ ότι σε κάθε μέτρο ή ενέργεια του τομέα του θα αναζητήσει την καλύτερη δυνατή ανταποδοτικότητα μέσα από συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v