ΠΓΔΜ: Σημαντική μείωση των ελληνικών επενδύσεων

Κατακόρυφη πτώση των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά όπου επενδύθηκαν μόλις 12 εκατ. ευρώ από 44,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΠΓΔΜ: Σημαντική μείωση των ελληνικών επενδύσεων
Κατακόρυφη πτώση των ελληνικών επενδύσεων στην ΠΓΔΜ καταγράφηκε την περασμένη χρονιά όπου επενδύθηκαν μόλις 12 εκατ. ευρώ από 44,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007.

Όπως σχολιάζει δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας (Utrinski Vesnik), και το οποίο επικαλείται στο report του το γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια, οι Έλληνες επενδυτές έχουν αρχίσει να αποχωρούν από την πΓΔΜ και «να αφήνουν το πεδίο ελεύθερο για το σλοβένικο κεφάλαιο».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, οι ελληνικές επενδύσεις οι οποίες, έως το παρελθόν έτος, ήταν κυρίαρχες στη χώρα, άρχισαν να παύουν. Κατά την ίδια πάντοτε πηγή, κάποιοι επενδυτές έχουν ήδη αποσυρθεί από τη χώρα ενώ οι υπόλοιποι αδρανούν.

Όπως σχολιάζει η ανωτέρω εφημερίδα, η οικονομική επέκταση της ελληνικής πλευράς, η οποία, έως πρόσφατα, αποτελούσε μία πραγματικότητα και σήμαινε την είσοδο «φρέσκων» κεφαλαίων στην αναιμική οικονομία της χώρας, είναι πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της πΓΔΜ τα οποία παρουσιάζει το δημοσίευμα, το παρελθόν έτος οι Έλληνες επένδυσαν στη χώρα μόνο 12 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. αποτελούν επανεπενδυμένα κέρδη, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. είναι δάνεια που συνήφθησαν για να διασφαλίσουν τις τρέχουσες δραστηριότητες των εταιρειών.

Το ανωτέρω ποσό φανερώνει σημαντική μείωση των επενδύσεων εάν συγκριθεί με το αντίστοιχο του 2007, το οποίο ανήλθε στα 44,6 εκατ. ευρώ (5,3 εκατ. ευρώ εταιρικά κεφάλαια, 35,5 εκατ. ευρώ επανεπενδυμένα κέρδη και 3,8 εκατ. ευρώ δάνεια) και του 2006, το οποίο ανήλθε στα 40,7 εκατ. ευρώ (3,1 εκατ. ευρώ εταιρικά κεφάλαια, 35,3 εκατ. ευρώ επανεπενδυμένα κέρδη και 2,3 εκατ. ευρώ δάνεια).

Στην προσπάθειά της να διαπιστώσει, μέσω της τοπικής ένωσης επιμελητηρίων, πότε πραγματοποιήθηκε στη χώρα η τελευταία ελληνική επένδυση, η εφημερίδα δεν έλαβε καμία απάντηση. Υποστηρίζει πάντως ότι η τρέχουσα τάση μείωσης των ελληνικών επενδύσεων υποδηλώνει ότι κάτι συμβαίνει, σε επίπεδο οικονομικών σχέσεων, ανάμεσα στις δύο χώρες και διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο οι βαθύτεροι λόγοι είναι πολιτικοί (πρόβλημα με το όνομα) καθώς και κατά πόσο το «πολιτικό μέτωπο» θα ζημιώσει την επιχειρηματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v