Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαθανασίου: Ικανοποίηση σε Ecofin για μέτρα

Τα διαρθρωτικά μέτρα που θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μόνιμη βάση σε ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010, τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου στο περιθώριο του Ecofin.

Παπαθανασίου: Ικανοποίηση σε Ecofin για μέτρα
Για το περιεχόμενο των πρόσφατων φορολογικών μέτρων, αλλά και του «πακέτου»- κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα- που θα ακολουθήσει, ενημέρωσε το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, ο έλληνας υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

Όπως ο ίδιος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, τα μέτρα για το 2009 κρίθηκαν ικανοποιητικά από το συμβούλιο, ενώ τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει λεπτομερώς τα διαρθρωτικά.

Ο υπουργός επανέλαβε ακόμη, ότι παραμένει ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης για έλλειμμα 3,7% φέτος και 3%το 2010, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο «και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητήσει η χώρα μας ένα χρόνο παράταση (έως το τέλος του 2011) για να προσαρμόσει το έλλειμμά της, είπε χαρακτηριστικά ότι: «θα ήταν λάθος μήνυμα αν η Ελλάδα προσπαθούσε να πάρει παράταση πριν κάνει ό,τι μπορεί, για να επιτύχει το στόχο, το 2010.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «αν αποδειχθεί ότι οι επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιληφθεί αν πράγματι ο στόχος του 3% το 2010 είναι εφικτός».

Σημείωσε, ακόμη, πως αν υπάρξει μια μικρή απόκλιση στο έλλειμμα του 2010 από το 3%, «πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα δείξει κατανόηση».

Για ακόμη μια φορά υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «αυτά που δεν κάναμε επί δεκαετίες, τα κάνουμε σήμερα. Η λογική να κρύβουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί ήταν πολιτική των δεκαετιών του '80 και '90, που σήμερα τις πληρώνουμε ακριβά».

Για τις επιπτώσεις της κρίσης στην ανάπτυξη, ο υπουργός ανέφερε ότι λόγω της κρίσης, η δυνητική ανάπτυξη στην Ε. Ε μειώνεται κατά 1% και ότι «για να υπάρξει αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αύξηση της παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Για το ίδιο θέμα ο προεδρεύων του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι η εν δυνάμει ανάπτυξη της ευρωζώνης μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 1% αυτό το έτος και το επόμενο, από 2,2% που ήταν πριν την ύφεση.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα λόγω της κρίσης η ευρωζώνη να υποστεί δυνητικά μόνιμη απώλεια της μελλοντικής ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει για την ευρωζώνη αλλά οποιαδήποτε ανάκαμψη δεν πρόκειται να αρχίσει πριν το 2010», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια.

Η ατζέντα…

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, στη συνεδρίαση συζητήθηκαν ακόμη:

-Οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας, οι εξελίξεις και οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, η προετοιμασία της Διάσκεψης της Ομάδας των «20» (G20) και τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος σε διάφορες χώρες.

-Σχετικά με τον πληθωρισμό. Υπάρχει η εκτίμηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ που έχει να κάνει με τη μείωση της ζήτησης λόγω της κρίσης και με την πτώση της τιμής του πετρελαίου συγκριτικά με πέρυσι. Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός, -0,1 %, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος παρατεταμένου αρνητικού πληθωρισμού αλλά ότι υπάρχει μια τάση μείωσης του πληθωρισμού, η οποία βέβαια έχει βοηθήσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

-Το θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το θέμα αφορά τη μείωση των πιστώσεων των τραπεζών σε περίπτωση κρίσης, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι μαζεύουν ίδια κεφάλαια για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Το Συμβούλιο υιοθέτησε μια απόφαση, με την οποία συνιστά αλλαγές και στον τρόπο επανακεφαλαιοποίησης και στα λογιστικά πρότυπα που επιβάλουν τη δημιουργία κεφαλαίων ασφαλείας σε περιόδους ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις κεφαλαιακές ανάγκες σε περιόδους κρίσης.

-Τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας και Σλοβενίας και εγκρίθηκε η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v