Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντίνα Λάζαρη: "Ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε"

Στην Ελλάδα οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης είναι περιορισμένες, αλλά δεν αφορούν μόνο την οικονομία, εκτιμά η κ Ντίνα Λάζαρη, γραμματέας του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ. Τι σχολιάζει για το "παλαιό" ΠΑΣΟΚ

Ντίνα Λάζαρη: Ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε
Η δημοσιονομική εκτροπή στη χώρα μας δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης, εκτιμά η γραμματέας του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνα Λάζαρη, η οποία παραθέτει τις τέσερις δράσεις στις οποίες θα στηριχθεί η αναθέρμανση της οικονομίας μετά τις εκλογές.

Η αθόρυβη και στενή συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου θυμίζει ενδιαφέρουσες πτυχές από τις εξαγγελίες για τις εκλογές του 2007, οι οποίες όπως λέει, ισχύουν, ενώ κάνει λόγο για "αποκατάσταση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του κράτους στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου". 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της κ. Ντίνας Λάζαρη στο euro2day.gr έχει ως εξής:

κ. Λάζαρη, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του προγράμματος, σχεδόν καμία κοινωνική ομάδα δεν θα θιγεί με νέα φορολογικά μέτρα. Αντίθετα, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις δεν υπάρχει η αντίστοιχη διαβεβαίωση. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον φορολογικό χειρισμό των επιχειρήσεων; Υπάρχουν στο πρόγραμμά σας φορολογικά κίνητρα προς τις μεγάλες και τις μικρότερες επιχειρήσεις;

Είμαστε σαφείς και στο θέμα των επιχειρήσεων. Δεν αυξάνεται η φορολογία τους. Αντίθετα. Τα αδιανέμητα κέρδη θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή για να υπάρξουν νέες επενδύσεις, να δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις απασχόλησης.

Αυτό που υπάρχει είναι η διαφοροποίηση ανάμεσα στα κέρδη που δεν διανέμονται και σε αυτά που διανέμονται, στα μερίσματα δηλαδή. Έχουμε ξεκαθαρίσει, ήδη από το 2007, ότι τα μερίσματα θα προστίθενται στα άλλα εισοδήματα και θα φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα των φυσικών προσώπων. Διευκρινίζω ότι δεν θα υπάρχει διπλή φορολόγηση, όπως νομίζουν πολλοί. Το ποσό που θα παρακρατείται στην επιχείρηση θα αφαιρείται. Με αυτό τον τρόπο το σύστημα γίνεται δικαιότερο.

Επιπλέον θέλω να θυμίσω πως ισχύει η δέσμευση του 2007 για πενταετές αφορολόγητο στις νεοϊδρυόμενες μικρές επιχειρήσεις νέων. Ακόμα προβλέπονται φορολογικά κίνητρα για την έρευνα – καινοτομία ενώ οι αλλαγές που σχεδιάζουμε στον επενδυτικό νόμο στοχεύουν στην ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, του εξαγωγικού προσανατολισμού και των τεχνολογιών αιχμής.

Επίσης, θα προχωρήσουμε στην κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας με σύνταξη νέου ενιαίου Κώδικα όλης της Φορολογικής Νομοθεσίας, που θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο και θα ενημερώνεται συνεχώς. Μεγάλη σημασία έχει και η δέσμευση μας, επίσης από το 2007, για κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Πέρα όμως από αυτά στο πρόγραμμα μας περιλαμβάνονται προτάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος. Όλα αυτά σε συνάρτηση με την πολιτική στήριξης του εισοδήματος και τόνωσης της ρευστότητας στην αγορά, δημιουργούν νέο περιβάλλον για όλες τις επιχειρήσεις. 

Η άφιξη Παπαδήμου θα έδινε την χροιά του «μεσαίου χώρου» που το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει πια να χάσει με την απομάκρυνση Σημίτη, Χριστοδουλάκη, Βερελή. Θα «νομιμοποιούσε» επίσης στη συνείδηση των σημερινών ψηφοφόρων τις κυβερνήσεις Σημίτη. Εκείνο το ΠΑΣΟΚ σε ποια σημεία του οικονομικού προγράμματος είναι παρόν;

Διαφωνώ απόλυτα με τα περί ανάγκης «νομιμοποίησης» των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση των ψηφοφόρων. Διαχρονικά αποδείχτηκε με τις προτάσεις μας και με το έργο που έγινε ότι το ΠΑΣΟΚ εργάζεται για την πρόοδο ολόκληρης της χώρας, όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως χώρου. Οποιαδήποτε σύγκριση πεπραγμένων ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι καταλυτικές υπέρ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Έχουν διαφορετικό προσανατολισμό, άλλη στρατηγική.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν σχεδόν μοιραστεί το χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. Το 1993 και το 2009 οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας παραδίνουν τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Είναι κρίμα για τον τόπο, αλλά τι θετικό για την χώρα και την πλειοψηφία των πολιτών θυμάται κανείς από την περίοδο Μητσοτάκη;

Και για τα 5,5 χρόνια Κυβέρνησης Καραμανλή τι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη των πολιτών πέρα από σκάνδαλα, τακτοποιήσεις «ημετέρων», διευθετήσεις υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και «στρίμωγμα» των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων στο όνομα μιας δήθεν δημοσιονομικής προσαρμογής;

Από την άλλη μεριά από τα τέλη του 1993 ως το 2004: αποφύγαμε την χρεοκοπία, είχαμε θετικούς, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποκλιμακώθηκαν ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, μπήκαμε στην ΟΝΕ. Παράλληλα αυξήθηκαν οι κοινωνικές δαπάνες, υλοποιήθηκαν σημαντικά μεγάλα έργα, έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν θεσμικές μεταρρυθμίσεις όπως ο Καποδίστριας, δημιουργήθηκαν τα ΚΕΠ, θεσμοθετήθηκε το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η Ελλάδα διέθετε κύρος, αξιοπιστία και λόγο στα διεθνή φόρα. Κερδήθηκε η μάχη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Και αυτά είναι μόνο οι επικεφαλίδες μεγάλων κεφαλαίων, που περιλαμβάνουν σημαντική δουλειά, έργο αλλά και λάθη τα οποία βέβαια πληρώσαμε.

Αργά ή γρήγορα οι πολίτες θα έκαναν τις συγκρίσεις τους. Θα γύριζαν την πλάτη στην εικονική πραγματικότητα και τα επικοινωνιακά τρυκ. Θα έπαιρναν τις αποφάσεις τους με βάση πραγματικά δεδομένα και το διακύβευμα για το μέλλον της χώρας, για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους.

Να θυμίσω ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ στα 35 χρόνια ζωής του κατόρθωσε να εκφράζει διαχρονικά και να έχει στενούς δεσμούς με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και το χώρο της κεντροαριστεράς. Και σε κοινωνικό επίπεδο με όλες τις υγιείς δυνάμεις της εργασίας, της αγοράς, των κοινωνικών κινημάτων. Τέλος, το οικονομικό μας πρόγραμμα απαντά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Στοχεύει στην ταυτόχρονη αναθέρμανση της οικονομίας μας, στη δημιουργία γερών θεμελίων για την επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας και στην αλλαγή του αναπτυξιακού μας μοντέλου με βασικούς άξονες την πράσινη ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην παιδεία.

Είναι η απάντησή στο «πάγωμα» της ελπίδας που μας υπόσχεται η ΝΔ και έχει τη στήριξη όλου του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, χωρίς εξαιρέσεις. 

Κατά πολλούς τα χειρότερα της κρίσης δεν τα έχουμε ακόμη δει στην Ελλάδα. Ανησυχείτε για την πιθανότητα οι επιπτώσεις της κρίσης να πλήξουν κυρίως μια δική σας κυβέρνηση;

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν περιορισμένες, σε σχέση με ότι συνέβη σε άλλες χώρες. Το έχει τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδας, διεθνείς οργανισμοί και πρόσφατα το ΙΟΒΕ. Μόνο η Νέα Δημοκρατία κάνει πως δεν το καταλαβαίνει. Η δημοσιονομική εκτροπή στη χώρα μας δεν είναι αποτέλεσμα της διεθνούς κρίσης. Τα ελλείμματα είχαν ξεφύγει πολύ πριν την κρίση. Μπήκαμε, για δεύτερη φορά σε επιτήρηση από την ΕΕ, για τα αποτελέσματα του 2007 και του 2008.

Η εκτόξευση του ισοζυγίου πληρωμών σε δυσθεώρητα επίπεδα ρεκόρ και η συνεχής επιταχυνόμενη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας στις διεθνείς κατατάξεις, του WEF και του IMD, προϋπήρχαν της οικονομικής κρίσης.

Το ίδιο και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, όπως μετριέται από την Διεθνή Τράπεζα. Είναι εκτός πραγματικότητας να συγκρίνουμε και να ταυτίζουμε την δική μας δημοσιονομική κατάσταση με την αντίστοιχη κατάσταση άλλων χωρών, τη στιγμή που σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν εφαρμόσει προγράμματα στήριξης των οικονομιών τους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που φτάνουν μέχρι και 4-5% του ΑΕΠ τους, ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρξε ανάλογο πρόγραμμα. Και δεν υπήρξε ακριβώς γιατί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είχε ξεφύγει εξ αιτίας της διαχρονικής αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που το λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά το αποσιωπά σκόπιμα η Κυβέρνηση.

Βεβαίως η διεθνής κρίση ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της οικονομίας μας και επιδείνωσε την κατάσταση. Γι αυτό πιστεύουμε ότι η ανάταξη της οικονομίας και η επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας περνάει μέσα από ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πολιτικών και δράσεων.

Έχουμε πλήρη επίγνωση του συνόλου των προβλημάτων που θα κληθούμε σε λίγες μέρες να αντιμετωπίσουμε. Ξέρουμε ότι η κρίση δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο της οικονομίας, στην ανάγκη να μπουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να αλλάξει το γρηγορότερο το αναπτυξιακό μας μοντέλο, αλλά απαιτεί τομές, αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς γενικότερα.

Βαθιές αλλαγές στη λειτουργία και στις δομές του κράτους, στήριξη του κοινωνικού κράτους με αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, αποκατάσταση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου του κράτους στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, εργασίας και κεφαλαίου. Αποκατάσταση των σχέσεων πολιτών και πολιτικού συστήματος. Με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς παρόντες, με λόγο και ρόλο. Συμμέτοχους στη μεγάλη προσπάθεια.

Στην οικονομία, πρώτα από όλα θέλουμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή. Να αναθερμανθεί η οικονομία μας για να μπορέσουμε να μειώσουμε σταδιακά το έλλειμμα κάτω από το 3%. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι οι λύσεις βρίσκονται με την επιβολή ή την αύξηση φόρων αλλά περνούν μέσα από την ανάπτυξη και την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας μας. Χρειάζεται «αλλαγή» κλίματος, μια άλλη ψυχολογία. που όπως ξέρετε παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία.

Γι αυτό προκρίνουμε άμεσα:

- Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ το 2010. Με επιτάχυνση και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και επαναπροσανατολισμό του σε δράσεις που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη.

- Στήριξη του εισοδήματος μέσα από αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.

- «Νοικοκύρεμα» των δημόσιων οικονομικών με παρεμβάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης και την ενίσχυση των εσόδων.

- Ενίσχυση της απασχόλησης και την στήριξη των ανέργων. 

Η ενδεχόμενη καρατόμηση στελεχών σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχει και άλλα κίνητρα πέρα από τα πολιτικά; Ποια είναι αυτά;

Πιστεύω ότι για τη στελέχωση της κρατικής μηχανής και των ΔΕΚΟ θα επιλεγούν οι ικανότεροι. Στελέχη με ήθος, κύρος και όρεξη για δουλειά. Με υψηλές ικανότητες, επάρκεια γνώσεων, εντιμότητα, προσήλωση στο δημόσιο συμφέρον και σεβασμό στις αρχές και την πολιτική που πρεσβεύουμε. 

Φαντάζομαι ότι σε ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ αρκετές από τις κατευθυντήριες γραμμές θα αλλάξουν. Τι από όσα έκανε τα προηγούμενα χρόνια η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της οικονομίας θα «κρατήσετε»;

Από όσα είπαμε ως τώρα πιστεύω ότι είναι απόλυτα σαφές πως οι κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, και όχι μόνο, αλλάζουν άρδην. Δε μου είναι καθόλου εύκολο να θυμηθώ κάτι καλό από τα χρόνια της ΝΔ.

Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις μας να γκρεμίσουμε άκριτα ότι βρούμε, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Όπου μπορούμε θα προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και επίσης εμείς, σε αντίθεση με όσα έκανε τα τελευταία 5,5 χρόνια η Κυβέρνηση, δεν θα κλείνουμε ερμητικά τα αυτιά σε προτάσεις με θετικό περιεχόμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v