Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπέλο στις προνομιούχες από το Δημόσιο

«Καπέλο» στην απόδοση 10% των προνομιούχων μετοχών που αγόρασε το Δημόσιο από τις τράπεζες σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ. Επεκτείνεται το πρόγραμμα έως 30 Ιουνίου. Απαγόρευση μερίσματος και για το 2009.

Καπέλο στις προνομιούχες από το Δημόσιο
«Καπέλο» στην απόδοση 10% των προνομιούχων μετοχών που αγόρασε το ελληνικό δημόσιο από τις τράπεζες στο πλαίσιο του πακέτου των 28 δισ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος έως τις 30 Ιουνίου 2010 και την απαγόρευση διανομής μερίσματος και για τη χρήση του 2009.

Όπως προκύπτει από ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να ενσωματώσει στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς διατάξεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο άντλησης επιπλέον κεφαλαίων από το πακέτο, παραπάνω από το ήμισυ του οποίου δέχτηκε την «απόρριψη» των τραπεζών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 3,768 δισ. ευρώ από το σκέλος των προνομιούχων μετοχών συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, 3 δισ. ευρώ από τις εγγυήσεις (15 δισ. ευρώ συνολικά) και 4,617 δισ. ευρώ από τα ειδικά ομόλογα (8 δισ. ευρώ συνολικά), αφήνοντας ανεκμετάλλευτο ποσό κοντά στα 15 δισ. ευρώ.

Με το νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, καθιερώνονται κίνητρα αποχώρησης των τραπεζικών ιδρυμάτων από το σκέλος του Προγράμματος Ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας, όταν φυσικά η αγορά και οι συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος το επιτρέπουν, ανέφερε ο κ. Σαχινίδης.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση, η επιβολή προσαύξησης στην απόδοση των προνομιούχων μετοχών προς το ελληνικό δημόσιο αποτελεί τον πιο αποδοτικό τρόπο με βάση και τη σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε αποκαλύπτοντας πως στην ουσία θα υπάρξει καπέλο στην προβλεπόμενη απόδοση 10%.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία για ένταξη των τραπεζών σε κάθε μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010. (Κρίνεται αναγκαία, είπε ο υφυπουργός, δεδομένης της αποδοχής της εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και του ύψους των αδιάθετων ανά μέτρο υπολοίπων).

Όσον αφορά στα μερίσματα, σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη επεκτείνεται η απαγόρευση διανομής μερισμάτων τραπεζών, για τη χρήση του 2009, με σκοπό την αποφυγή κερδοσκοπίας στην περίπτωση των προγραμμάτων για παροχή μερισμάτων. Η αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής επάρκειας, των τραπεζικών ιδρυμάτων, συνεχίζει να αποτελεί στόχο του προγράμματος αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v