Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία στο Eurogroup για βοήθεια σε Ελλάδα

Σε συμφωνία για διμερή δάνεια προς την Ελλάδα αλλά και συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση κατέληξαν οι χώρες της ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αναφέρει το Reuters.

Συμφωνία στο Eurogroup για βοήθεια σε Ελλάδα
Σε συμφωνία για διμερή δάνεια προς την Ελλάδα με συμβολή του ΔΝΤ κατέληξαν οι χώρες της ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εγκρίνοντας ουσιαστικά το γαλλογερμανικό σχέδιο που διέρρευσε νωρίτερα.  

Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ κάνει λόγο για σημαντική συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας, αλλά η ευρωζώνη θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο.

Ακόμη, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα στην παρούσα φάση, κάτι που θα πραγματοποιηθεί μετά από ομόφωνη απόφαση των χωρών της ευρωζώνης, μετά από σχετικές εκτιμήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα εξετασθεί μόνο εάν η χρηματοδότηση από τις αγορές αποδειχθεί ανεπαρκής, αναφέρει το έγγραφο.

Η συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης στο μηχανισμό θα υπολογίζεται βάσει της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα, το πλάνο βοήθειας, εφόσον ενεργοποιηθεί, θέτει κίνητρα για την Ελλάδα για να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές «το συντομότερο δυνατόν».

Το σχέδιο συμφωνίας αναφέρει σαφώς ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. στο θέμα των προϋπολογισμών των χωρών-μελών «θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέλλον». Όπως αναφέρει, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν προτάσεις ενίσχυσης της νομοθεσίας έως τα τέλη του έτους.

Ακόμη, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη ενώ εκφράζεται η πεποίθηση των ηγετών της ευρωζώνης ότι τα μέτρα λιτότητας της χώρας λογικά θα της επιτρέψουν να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v