Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Η συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας

Τη στήριξή τους προς την Ελλάδα προσφέρουν οι ηγέτες της Ε.Ε. στην επίσημη ανακοίνωση, στην οποία παρέχονται λεπτομέρειες και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο μηχανισμός παροχής βοήθειας προς τη χώρα.

Eurogroup: Η συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας
**Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Eurogroup για Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

Τη στήριξή τους προς την Ελλάδα προσφέρουν οι ηγέτες της ευρωζώνης στην επίσημη ανακοίνωση, στην οποία παρέχονται λεπτομέρειες και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί ο μηχανισμός παροχής βοήθειας προς τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα:

«Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου, τα οποία είναι αρκετά ώστε να διασφαλίσουν τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ορθά μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. Ως εκ τούτου η σημερινή απόφαση αφορά στην ενεργοποίηση ενός ειδικού μηχανισμού.

Υπό αυτήν την έννοια, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους να δράσουν από κοινού, εάν χρειαστεί, προκειμένου να στηρίξουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ευρώ, όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί στις 11 Φεβρουαρίου.

Βάσει της συμφωνίας παροχής στήριξης, στη διαδικασία θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ, αν και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματικής στήριξης θα δοθεί από την Ευρώπη μέσω συντονισμένων διμερών δανείων.

Αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί εν ενεργεία -πάντα και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ- μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η χρηματοδότηση μέσω των αγορών είναι αδύνατη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν την όλη διαδικασία, ενώ τα κράτη-μέλη θα συμβάλλουν ανάλογα με τη «βαρύτητα» που έχουν στην ΕΚΤ.

Στόχος αυτού του μηχανισμού είναι να παραχθεί στήριξη με λογικά επιτόκια».

- Ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται η δέσμευση των ηγετών της Ε.Ε. για τον συντονισμό της πολιτικής που ασκείται στην Ένωση και τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως τονίζεται, «θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βοηθήσει στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. και προτείνουμε την ενίσχυση του ρόλου του στον οικονομικό συντονισμό και στον καθορισμό της ατζέντας που καθορίζει τη στρατηγική ανάπτυξης της Ένωσης».

- Στα 60 δισ. το συνολικό πακέτο βοήθειας

Πληροφορίες που μεταδίδονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπολογίζουν το συνολικό πακέτο της βοήθειας στα 60 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επιβαρυνθούν με τα 2/3 και το ΔΝΤ με το 1/3 της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Έτσι, η συμμετοχή του ΔΝΤ υπολογίζεται στα 20 δισ. ευρώ για διάστημα 18 μηνών με επιτόκιο έως 2,5%, ενώ η συμμετοχή της Γερμανίας υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ έναντι 2 δισ. της Ισπανίας.


**Το πλήρες κείμενο της απόφασης του Eurogroup για Ελλάδα και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v