Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε "ΒΒΒ-"

Η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ+", διατηρώντας αρνητικό outlook, λόγω της αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης και του αυξημένου επιτοκιακού κόστους για τη χώρα.

Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒΒ-
Η Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ+", διατηρώντας αρνητικό outlook.
 
Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση αντανακλά την εντατικοποίηση των δημοσιονομικών προκλήσεων λόγω των αντίστροφων τάσεων στην οικονομική ανάπτυξη και του αυξημένου επιτοκιακού κόστους που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.  

Επίσης, αντανακλά τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη στρατηγική της κυβέρνησης εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας στις κεφαλαιαγορές.

Ειδικότερα, η Fitch επισημαίνει ότι η αύξηση των spreads των ομολόγων, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, καθιστά δυσκολότερη την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ εντός του έτους. 

Οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα δείχνουν τη διάχυση των ανησυχιών για το δημόσιο χρέος στην ευρύτερη οικονομία, τονίζει ο οίκος. 

Παράλληλα, η Fitch σμειώνει ότι "δεδομένου πως η αξιοπιστία της προσπάθειας για δημοσιονομική σύγκλιση θα αποκατασταθεί μόνο με τη διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος για παρατεταμένη χρονική περίοδο, είναι ζωτικής σημασίας μια αξιόπιστη δέσμευση οκονομικής στήριξης".

Παράλληλα, ζητά από τις ελληνικές αρχές να εισαγάγουν αξιοπιστία από διεθνείς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι η S&P έχει αξιολόγηση "ΒΒΒ+", ενώ πρόσφατα επιβεβαίωσε το rating, αποσύροντας τη χώρα από τον προθάλαμο άμεσης υποβάθμισης. Η αξιολόγηση της Moody's για την Ελλάδα είναι στο "Α2" (το αντίστοιχο "Α-" των άλλων οίκων) με αρνητικό outlook.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v