Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται επενδυτής για μερίδιο στην ΕΠΑ

Υπό αναζήτηση είναι ακόμη ο στρατηγικός επενδυτής για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η Duke Energy στην ΕΠΑ Αττικής.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Αναζητείται επενδυτής για μερίδιο στην ΕΠΑ
Υπό αναζήτηση είναι ακόμη ο στρατηγικός επενδυτής για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η Duke Energy στην ΕΠΑ Αττικής. 

Η αμερικανική εταιρία, , μετά την αποχώρησή της από την ΕΠΑ Αττικής, εγκατέλειψε τις μετοχές της στην ΑΤΕ, ως ενέχυρο για το δάνειο που είχε συνάψει το 2003 η προκάτοχός της, επίσης αμερικανική Cinergy, από την οποία τις είχε εξαγοράσει, αναλαμβάνοντας και την εξυπηρέτηση του δανείου, ύψους τότε 65 εκατ. ευρώ.
 
Τώρα, η ΑΤΕ, σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ και τη Shell Gas & Power, αναζητά υποψήφιο επενδυτή, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια κατάληξη.

Πάντως, για το μερίδιο της Duke φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τη Shell Gas & Power, ενώ, αντίθετα, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον η Edison, παρά την περί του αντιθέτου φημολογία. Όπως ξεκαθάρισε κατηγορηματικά χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Edison κ. Umberto Quadrino, «η ΕΠΑ Αττικής δεν συνιστά core business για μας».

Duke και Shell Gas ήλεγχαν το 49% της ΕΠΑ Αττικής, μέσω της Attiki Denmark, και το υπόλοιπο 51% κατέχει η ΔΕΠΑ. Στην Attiki Denmark το 51% κατείχε η Duke και το 49% η Shell Gas & Power.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και των καλών κλιματικών συνθηκών που επικράτησαν πέρυσι, η ΕΠΑ Αττικής είδε τα οικονομικά μεγέθη της να συμπιέζονται. Οι πωλήσεις το 2009 μειώθηκαν σε 114,5 εκατ. ευρώ, έναντι 134 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 18 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 18,908 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Πέρυσι η εταιρία σύναψε 6.918 νέα συμβόλαια, έναντι σχεδόν διπλάσιων του 2008. Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά αποδίδεται στο γεγονός ότι το 2008 είχε προσθέσει 500 χλμ. δικτύου, ενώ το 2009 μόλις 200 χλμ.
 
Στο πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής της η διοίκηση της ΕΠΑ Αττικής έχει θέσει ως στόχο φέτος την προσέλκυση ενεργοβόρων καταναλωτών και προς τούτο προωθεί για πρώτη φορά ένα καινοτόμο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση της εσωτερικής εγκατάστασης θέρμανσης.

Το πρόγραμμα αυτό, για το οποίο η προθεσμία συμμετοχής είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, αφορά σε πολυκατοικίες με θερμαινόμενη επιφάνεια πάνω από 1.000 τ.μ. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν περίπου 12.000 πολυκατοικίες της Αττικής, από τις οποίες όμως η ΕΠΑ Αττικής θα εξυπηρετήσει μόνο 1.000 σε αυτήν τη φάση.
 
Για την αλλαγή του καυστήρα το ποσό που θα διαθέτει η εταιρία θα φτάνει μέχρι τις 10.000 ευρώ και η αποπληρωμή του θα γίνεται εντός 3 - 5 ετών, μέσω των λογαριασμών φυσικού αερίου. Το επιτόκιο για τα 3 χρόνια θα φτάνει το 5,8% και για τα 5 χρόνια το 6%. Η ΕΠΑ Αττικής σκοπεύει να προσφύγει σε δανεισμό για την κάλυψη αυτής της δαπάνης, ενώ θα δίνει ως δώρο τα τέλη σύνδεσης.

Στους στόχους της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται και η ενίσχυση και αναβάθμιση του δικτύου στο κέντρο της Αθήνας, που εκτείνεται σε 500 χλμ., καλύπτοντας το 90% του κεντρικού ιστού της πόλης.
 
Από την ολοκλήρωση του έργου αυτού, που προϋπολογίζεται σε 22 εκατ. ευρώ, η ΕΠΑ Αττικής προσδοκά να προσθέσει 50 εκατ. κ.μ. πωλήσεις φυσικού αερίου ως το 2014. Μάλιστα έχει κατατεθεί και σχετική πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ.

Πέρα από αυτό, η εταιρία σκοπεύει φέτος να προσθέσει άλλα 25 χλμ. δικτύου και αυτή θα είναι πλέον κατά μέσο όρο η επέκταση του δικτύου για κάθε ένα από τα επόμενα χρόνια. Σήμερα διαθέτει δίκτυο εξυπηρέτησης 3.000 χλμ., που υπερβαίνει το 54% του δικτύου δρόμων της Αττικής.

Η διοίκηση της εταιρίας προσδοκά από το 2011 και μετά να επανέλθει σε κερδοφορία και ήδη από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου φαίνεται να καλύπτει τους στόχους που έχουν τεθεί για φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα αυτό υπογράφηκαν 1.500 νέα συμβόλαια, που αντιστοιχούν σε συμβολαιοποιημένους όγκους 5,8 εκατ. κ.μ. σε ετήσια βάση και όγκους πωλήσεων 128 εκατ. κ.μ. ετησίως (+3% - 4%). Ο στόχος των πωλήσεων για φέτος είναι 312 εκατ. κ.μ. έναντι 271 εκατ. κ.μ. του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο