Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφουν τα φαινόμενα "μετάστασης"...

"Ξεχειλώνουν" τα spreads στον ευρωπαϊκό Νότο. Νέα ρεκόρ σε Ελλάδα-Πορτογαλία. Η "θολή" στάση της Γερμανίας και τα σενάρια διάχυσης της κρίσης. "Μετάσταση" του προβλήματος προβλέπει ο Κ. Ρογκόφ.

  • του Γιώργου Φλώκα
Επιστρέφουν τα φαινόμενα μετάστασης...
Σε νέα ιστορικά υψηλά τα spreads και τα CDSs της Πορτογαλίας, ανοδικά τα spreads στον ευρωπαϊκό Νότο μετά το άλμα των ελληνικών spreads σε νέα ιστορικά υψηλά, επαναφέροντας τα σενάρια "μετάστασης" της κρίσης χρέους στην Ε.Ε.

Βασικές αιτίες της επίμονης ανόδου των spreads στις δημοσιονομικά "αδύναμες" χώρες της ευρωζώνης εκτιμάται από αναλυτές ότι είναι τόσο οι ασάφειες στον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας όσο και η "θολή" στάση των Γερμανών στο ζήτημα της οικονομικής βοήθειας της χώρας.

"Η Ελλάδα είναι απίθανο να αποτελέσει την τελευταία χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί το ΔΝΤ", τονίζει ο πρώην οικονομολόγος του Διεθνούς Ταμείου, κ. Κένεθ Ρογκόφ, σημειώνοντας ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι ευάλωτες. 

Ο κ Ρογκόφ επισημαίνει ότι μία ή δύο χώρες της ευρωζώνης ενδέχεται να αναγκαστούν να ζητήσουν τη βοήθεια του ΔΝΤ εντός των επόμενων 2 - 3 ετών, τονίζοντας την ανάγκη ισχυρής μείωσης ελλειμμάτων και περικοπών προϋπολογισμών σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι της ΕΚΤ επιχειρούν την υποβάθμιση των σεναρίων διάχυσης των προβλημάτων με το ελληνικό χρέος στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. "Δεν υπάρχει οικονομικό αίτιο για να δικαιολογεί μια συζήτηση περί μετάστασης", υπογραμμίζει ο κ. Ewald Nowotny, μέλος της ΕΚΤ.   

Το spread στο ελληνικό δεκαετές εκτινάσσεται έως τις 663 μονάδες, με τα spreads πιο βραχυχρόνιων εκδόσεων να εκτινάσσονται άνω των 1.200 μονάδων έναντι των γερμανικών τίτλων, μετά το επίσημο αίτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού από την Ελλάδα την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη διεύρυνση των spreads παγκοσμίως με άνοδο 14,3% σήμερα Δευτέρα, μεταξύ των κρατικών αλλά και επιχειρηματικών ομολόγων. Δεύτερη στη σχετική κατάταξη η Bank of Ireland, με άνοδο των spreads κατά 10,6% και τρίτη η Fortis, με άνοδο των spreads κατά 10,4%. 

Η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, με βάση την αποτίμηση των Credit Default Swaps, ενισχύεται στο 42,64% από επίπεδα 38% περίπου την Παρασκευή, με την Ελλάδα να εμφανίζει την τρίτη μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας, πίσω από Αργεντινή (43,51%) και Βενεζουέλα (43,16%).     

Εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ σημειώνουν τα spreads και τα CDSs της Πορτογαλίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών ότι οι πορτογαλικοί τίτλοι θα αποτελέσουν το επόμενο "θύμα" της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Το spread του πορτογαλικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ενισχύεται στις 207 μονάδες από 193 αργά την Παρασκευή (στο 5,11% η απόδοση), επίπεδα που αποτελούν ιστορικό υψηλό εντός ευρωζώνης για τη χώρα.

Το ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της Πορτογαλίας, το λεγόμενο CDS, ενισχύεται στο ιστορικό υψηλό των 288 μονάδων βάσης από 279 μονάδες την Παρασκευή.

"Η ελληνική κρίση έχει αρχίσει να διαχέεται στις υπόλοιπες περιφερειακές χώρες της Ε.Ε. και η Πορτογαλία φαίνεται να παίρνει σειρά. Η κατάσταση εδώ είναι λιγότερο επείγουσα σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές δείχνουν δυσκολίες. Εάν οι ηγέτες της Ευρώπης δεν μπορέσουν να βρουν λύση σε αυτήν την κατάσταση, η Πορτογαλία αναμένεται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη περίοδο", σχολιάζει στο Reuters ο κ. Darren Williams, οικονομολόγος της Alliance Bernstein. 

Σε υψηλότερα επίπεδα κινούνται τα spreads τόσο στους ισπανικούς όσο και στους ιταλικούς τίτλους. Ειδικότερα, το spread του ισπανικού δεκαετούς ενισχύεται στις 100 μονάδες βάσης, με την απόδοση να κινείται στο 4,03%. 

Στην Ιταλία, το spread του 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ενισχύεται στις 95 μονάδες βάσης, με την απόδοση να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 3,98%. 
     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v