Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "junk" (ΒΒ+) υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P

Σε επίπεδα "junk" υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P, σε ΒΒ+ από BBB+, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης, καθώς διατηρεί αρνητικό outlook. Υποβάθμιση και για τράπεζες. Πώς σχολιάζει το ΥΠΟΙΟ.

Σε junk (ΒΒ+) υποβάθμισε την Ελλάδα η S&P
Σε επίπεδα "junk" υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας η S&P, σε "ΒΒ+" από "BBB+", διατηρώντας αρνητικό outlook.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η υποβάθμιση οφείλεται στην αναθεωρημένη εκτίμηση των δυσκολιών σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις προσπάθειές της να οδηγήσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική πορεία. 

Οι επιλογές πολιτικής της κυβέρνησης μειώνονται λόγω των επιδεινούμενων οικονομικών τάσεων, τη στιγμή όπου οι πιέσεις για σκληρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής εντείνονται, αναφέρει ο οίκος.

Παράλληλα, ο οίκος θέτει αξιολόγηση ανάκτησης κεφαλαίων '4' στο χρέος της Ελλάδας, το οποίο υποδηλώνει την προσδοκία της για "μέση" ανάκτηση κεφαλαίων (30% έως 50%) από τους κατόχους των ομολόγων σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους ή στάσης πληρωμών.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι επίκειται χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους της.

Η S&P προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει σχεδόν στάσιμο έως το 2016. Παράλληλα, εκτιμά ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας δεν θα προσεγγίσει τα επίπεδα ανάπτυξης του 2008 για μία δεκαετία.   

Παράλληλα, εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 124% του ΑΕΠ το 2010 και στο 131% του ΑΕΠ το 2011. 

Ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη μείωσης του ελλείμματος για το 2010. "Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η δυναμική της κρίσης εμπιστοσύνης έχει εγείρει αβεβαιότητες τόσο για την ικανότητα της κυβέρνησης για γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και για την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σύγκλισης".    

Επίσης, εκφράζει την πεποίθησή του ότι το πακέτο βοήθειας θα έχει δοθεί πριν από τις κρίσιμες λήξεις ομολόγων του Μαΐου.   

Υποβαθμίζει και τις τράπεζες

Σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχωρά η S&P, εν συνεχεία υποβάθμισης για την ελληνική οικονομία. 

Ειδικότερα, η S&P υποβαθμίζει τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα σε "ΒΒ+" από "ΒΒΒ+" κι επίσης τις συστάσεις για τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank σε "ΒΒ" από "ΒΒΒ".
 
Πώς σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών

Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη. Οι σημερινές εξελίξεις είναι δε μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μετά και την επέκταση του προγράμματος των 28 δισ. για άλλο ένα εξάμηνο, παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για τη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, ο οποίος έχει αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πλαίσιο των πολιτικών και της χρηματοδότησης προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές της υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v