Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπούλιας: Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της κρίσης

Την τιμωρία των ατόμων που ευθύνονται για την κρίση ζήτησε από τον πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας, στη συνάντησή τους μετά τις χθεσινές εξελίξεις.

Παπούλιας: Να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της κρίσης
Την "πάταξη των απατεώνων του οικονομικού εγκλήματος" ζήτησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στο προεδρικό μέγαρο.

Η χώρα - πρόσθεσε - θα υπερβεί την κρίση, αλλά με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού.

Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας ζήτησε από τον πρωθυπουργό την τιμωρία των ατόμων που ευθύνονται για την κρίση.
 
Η παρέμβαση Παπούλια - που σε μεγάλο βαθμό εκφράζει και το δημόσιο αίσθημα - πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση σε συνδυασμό με το "πακέτο" διάσωσης των 110 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.  

"Θα πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η ατιμωρησία", υπογράμμισε, ο κ. Παπούλιας, ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της σημερινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά θα πρέπει να πειστεί ότι τα μέτρα είναι δίκαια.

Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό για μια Δημοκρατία, συμφώνησε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αλλά αναγκαίες για την πατρίδα αποφάσεις. "Ευτυχώς ανταποκρίθηκε η Ε.Ε.", πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. "Είναι στο χέρι μας να κάνουμε την κρίση ευκαιρία", τόνισε ο πρωθυπουργός. 

"Είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα ανάπτυξης, ανταγωνιστική, για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι", υπογράμμισε.  

 
* Το πλήρες κείμενο του διαλόγου Παπούλια - Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην αρχή της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πήραμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για την πατρίδα. Ανταποκρίθηκε η Ε.Ε., με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, που θα δώσει μια ανάσα και έναν χρόνο ηρεμίας, για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και, παράλληλα, η κυβέρνησή μας θα κάνει κάθε τι για να προστατεύσει τις κοινωνικά αδύναμες ομάδες με ένα δίχτυ ασφαλείας αλλά και για να δώσει πια έμφαση στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Κύριε πρωθυπουργέ, είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα ανταποκριθεί, αλλά χρειάζεται να πειστεί ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη. Ότι θα παταχθεί η φοροδιαφυγή. Πρέπει να παταχθούν όλοι αυτοί που πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αυτό το αίσθημα, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι το έχουμε όλοι. Είναι πρώτο μέλημά μας να δημιουργήσουμε μια Πολιτεία ευνομίας. Το αίσθημα της ατιμωρησίας είναι διαλυτικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας και είναι πρώτο μέλημά μας.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Δύσκολες μέρες…

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δύσκολες μέρες, δύσκολη εποχή. Αλλά θέλω να πιστεύω -και το πιστεύω πράγματι- ότι είναι και μια ευκαιρία για νέα αρχή. Μιας αναγκαίας αλλαγής, που χρειαζόταν ο τόπος και που μας δίνει την ευκαιρία, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών δυνάμεων, υγιών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, να κάνουμε αλλαγές που έπρεπε να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια, και στην κοινωνία, και στο πολιτικό σύστημα, και στην οικονομία μας, και στην αίσθηση ευνομίας και δικαιοσύνης ενός κράτους δικαίου. Τις μεγάλες αυτές αλλαγές τώρα είναι η ευκαιρία να τις κάνουμε και να παραδώσουμε την Ελλάδα πολύ καλύτερη, πολύ δικαιότερη.

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Κύριε πρωθυπουργέ, και εγώ είμαι βέβαιος ότι κάθε κρίση έχει τις δικές της δυνατότητες. Έτσι και η δική μας κρίση προσφέρει δυνατότητες για μια άλλη Ελλάδα, μια Ελλάδα της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης. Της αλληλεγγύης για όλους αυτούς που υποφέρουν και θα υποφέρουν.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ξέρω ότι εσείς το πιστεύετε πάρα πολύ, όπως και για τον ιδιαίτερο τόπο σας, την Ήπειρο, που έχει τεράστιες δυνατότητες. Έχουμε έναν όμορφο τόπο και έναν όμορφο λαό, που πολλές φορές αδικείται από ένα πολιτικό σύστημα που δεν αξιοποίησε όλον αυτό τον πλούτο. Τον σπατάλησε, τον καταπίεσε πολλές φορές και είναι χρέος μας να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού.


**** Δήλωση Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με Κ. Παπούλια

"Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις δύσκολες αποφάσεις που πήραμε, αποφάσεις αναγκαίες για τον Ελληνισμό, για την πατρίδα.

Από την άλλη, είναι ευκαιρία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, να κάνουμε μια νέα αρχή. Μια Ελλάδα πιο δίκαιη, πιο ανθρώπινη, μια Ελλάδα της διαφάνειας, της ανάπτυξης, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα, για την οποία όλοι μας θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

Είναι στο χέρι όλων μας, είναι στο χέρι μας, να κάνουμε αυτή την κρίση ευκαιρία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v