Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πόσο «στρεσάρουν» τις επιχειρήσεις

Δύσκολες εποχές για τα οικονομικά επιτελεία των εισηγμένων. Πώς περιγράφουν τις σχέσεις τους με το χρηματοπιστωτικό σύστημα managers από πέντε κλάδους της Σοφοκλέους. «Γκρίνια» σε κλωστές, μεταλλουργία, αγορά ακινήτων.

Τράπεζες: Πόσο «στρεσάρουν» τις επιχειρήσεις
Δύσκολες εποχές για πρίγκιπες και πόσο μάλλον για τα οικονομικά επιτελεία των εισηγμένων εταιριών, που εδώ και 1,5 περίπου χρόνο «έχουν πολλά να πουν» με τους τραπεζίτες τους.

Σήμερα, καταγράφουμε τις απόψεις υψηλόβαθμων στελεχών εισηγμένων εταιριών από πέντε κλάδους για το συγκεκριμένο θέμα.

Τσιμεντοβιομηχανία: «Ο όμιλος Τιτάν βρίσκεται σε επίπεδα καλύτερα του μέσου όρου της διεθνούς τσιμεντοβιομηχανίας σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα. Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στο τέλος της περυσινής χρονιάς στο 1 δισ. ευρώ και υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πιστωτικά όρια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Για φέτος, ο καθαρός δανεισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο τόσο μέσω των θετικών ταμειακών ροών όσο και μέσα από τις πωλήσεις κάποιων περιουσιακών στοιχείων (μονάδα λατομείου στο Κεντάκι των ΗΠΑ και μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στην Αίγυπτο). Κινήσεις εξαγορών δεν αναμένεται να υλοποιηθούν», δηλώνει ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας κ. Τάκης Κανελλόπουλος.

Πετρελαιοειδή: Σε μια περίοδο στενότητας, οι τράπεζες χορήγησαν ένα μεγάλο δάνειο προκειμένου η Revoil να επενδύσει στην ποντοπόρο ναυτιλία. Για τη γενικότερη σχέση της εταιρίας του με τις τράπεζες ρωτήσαμε τον πρόεδρο της εισηγμένης κ. Ευάγγελο Ρούσσο, ο οποίος απάντησε: «Η επένδυση στην ποντοπόρο ναυτιλία πραγματοποιήθηκε με δανειακά και ίδια κεφάλαια. Η σχέση του ομίλου με τις τράπεζες είναι σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας βασιζόμενη στην αρχή της αμοιβαιότητας, μια σχέση win-win. Οι γραμμές χρηματοδότησης των τραπεζών προς τον όμιλο είναι ανοιχτές για την υποστήριξη των επιχειρηματικών του σχεδίων».

«Η περίοδος είναι τέτοια που κάθε εταιρία καλείται να προασπίσει τη ρευστότητά της με κάθε μέσο. Η Cyclon αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα, προκειμένου σε μια δύσκολη περίοδο να διαθέτει ρευστότητα και να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο. Με τις τράπεζες δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Ο δανεισμός μας είναι κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμος και με καλούς όρους», απάντησε σε ερώτησή μας στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Δημήτριος Κονταξής.

Εμπόριο - συμμετοχές - υγεία: «Έχουμε μειώσει σημαντικά τον δανεισμό μας. Όχι, οι τράπεζες δεν μας πιέζουν. Ωστόσο, ακούμε ότι μερικοί πελάτες μας αντιμετωπίζονται με κάποια διστακτικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν κατεβάσει ρολά», απάντησε σε σχετική ερώτησή μας στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΛΤΡΑΚ ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της εισηγμένης κ. Φραγκίσκος Δουκέρης.

«Οι σχέσεις με τις τράπεζες είναι πολύ καλές. Ανταποκρινόμαστε σε όλες τις υποχρεώσεις μας, μπορούμε να ανακυκλώνουμε τα δάνειά μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Επιβαρυνόμαστε επίσης με χαμηλά spreads στα παλαιά δάνεια, αλλά όπως είναι προφανές, με την πάροδο του χρόνου τα spreads αυξάνονται επειδή και οι τράπεζες δανείζονται με αυξημένο κόστος. Από τη δική μας πλευρά, μέσα από θετικές ταμειακές ροές που πετύχαμε, μειώσαμε πέρυσι τα δάνειά μας και αυτό προβλέπεται να γίνει και κατά τη διετία 2010 - 2011. Περιορίζουμε το κόστος και παράλληλα δεν πρόκειται να ανοίξουμε νέα καταστήματα, τουλάχιστον για φέτος», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρίας κ. Θεόδωρος Βάρδας.

«Δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να εξυπηρετήσουμε τον δανεισμό μας, τόσο τον νέο όσο και εκείνον που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Πιθανόν όμως να θέσουμε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανείων μας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε ρευστότητα και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στον χώρο της ναυτιλίας», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Sanyo Συμμετοχών κ. Πολυχρόνης Λαδονικόλας.

«Το θέμα δεν είναι οι τράπεζες και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ήδη προχωρούμε σε αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών μας. Το πρόβλημα εστιάζεται στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τάκης Δουμάνογλου, διευθύνων σύμβουλος της Axon Συμμετοχών, αναφερόμενος στη θυγατρική του ομίλου Euromedica, πριν αναδιαρθρωθεί το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο της εισηγμένης.

--- Συνολικότερη «γκρίνια»

Η ανετότερη χρηματοδότηση των κλωστοϋφαντουργικών εταιριών αποτελεί πάγιο αίτημα του προέδρου του ΣΕΒΚ κ. Ελευθέριου Κούρταλη, ο οποίος διαπιστώνει επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού του κλάδου από την περίοδο όπου η διεθνής κρίση άρχισε να πλήττει την πραγματική οικονομία. Το συγκεκριμένο αίτημα τέθηκε μάλιστα και προς την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη.

«Γκρίνια» εναντίον των τραπεζών ακούγεται στον κλάδο των ακινήτων, καθώς παρατηρείται έντονη διστακτικότητα για χρηματοδότηση νέων projects. «Αποτιμούμε εμείς, συντηρητικά, ένα ακίνητο που αξίζει 100 στο 90, η αποτίμηση της τράπεζας το κατεβάζει στο 60 και τελικά προσφέρει χρηματοδότηση 30. Με τέτοιους όρους δεν γίνονται επενδύσεις», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας από τον χώρο του real estate.

«Για την εταιρία μας δεν έχει τεθεί ποτέ θέμα χρηματοδότησης, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Χρηματοδοτήστε τους πελάτες μας, παροτρύνω συνεχώς τις τράπεζες», αναφέρει γενικός διευθυντής εισηγμένης εταιρίας από τον τομέα της μεταλλουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v