Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Στροφή στις εξαγωγές

Αναγκαστική στροφή στις εξαγωγές για να αντιμετωπίσουν τη "βουτιά" της εγχώριας ζήτησης πραγματοποιούν οι βιομηχανίες. Ποιες βιομηχανίες και από ποιους κλάδους ποντάρουν στο εξωτερικό. Ο "ρόλος" του ευρώ.

Επιχειρήσεις: Στροφή στις εξαγωγές
Αναγκαστική στροφή στις εξαγωγές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη "βουτιά" της εγχώριας ζήτησης πραγματοποιούν εδώ και μερικούς μήνες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες, στέλνοντας το πρώτο θετικό μήνυμα από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, μετά τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Βιομηχανίες τροφίμων, συσκευασίας, ιχθυοκαλλιέργειες, διυλιστήρια και βιομηχανίες αλουμινίου και σιδήρου τους τελευταίους πέντε μήνες επιχειρούν είτε να ανοιχτούν δυναμικότερα στο εξωτερικό είτε να ανοίξουν νέες αγορές για τα προϊόντα τους.

Στόχος τους να αντισταθμίσουν τη μεγάλη πτώση στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα και στην εγχώρια κατανάλωση, διατηρώντας ικανοποιητικό βαθμό απασχόλησης της παραγωγικής τους δυναμικότητας.

Η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο διάστημα Μαΐου - Ιουλίου διευκόλυνε τις ελληνικές εξαγωγές στις δολαριακές αγορές (Αμερική, Μέση Ανατολή - Β. Αφρική), αξιοσημείωτο όμως είναι ότι παρατηρείται αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και προς τις χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούνιο οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,6% (7.323 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009 (7.167 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), με αποτέλεσμα να αναστραφεί η πτωτική τους πορεία έως τον Μάιο και στο α΄ εξάμηνο οι εξαγωγές να σημειώνουν άνοδο 2,2%.

Το πρώτο βήμα έγινε από παραδοσιακές εξαγωγικές δυνάμεις του εγχώριου επιχειρείν. Επιχειρήσεις όπως η Τιτάν, η Σιδενόρ κ.ά. αναγκάστηκαν να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους ώστε να αντισταθμίσουν τη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας

Η Τιτάν έτσι παρά την κάμψη κατά 23% της οικοδομικής δραστηριότητας στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου στον τομέα Ελλάδας - δυτικής Ευρώπης σημείωσε πτώση πωλήσεων μόλις 5,4% στο α΄ εξάμηνο της χρήσης έναντι του αντίστοιχου διαστήματος της περυσινής χρονιάς.

Αντίστοιχα, η Σιδενόρ πέτυχε να αυξήσει τις πωλήσεις της σε επίπεδο μητρικής το α΄ εξάμηνο χάρη στην αύξηση των εξαγωγών κυρίως προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης και δευτερευόντως προς αυτές της Μέσης Ανατολής.

Ικανοποιητικό βαθμό απασχόλησης της παραγωγικής του δυναμικότητας εμφανίζει και ο όμιλος Μέτκα χάρη στα ενεργειακά έργα που ανέλαβε να κατασκευάσει στο εξωτερικό. Η κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου, δυναμικότητας 870 MW, στη Σαμσούντα της Τουρκίας συνέβαλε κατά 41,3 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του α΄ εξαμήνου.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, εντός του β΄ εξαμήνου αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή και δεύτερης μονάδας συνδυασμένου κύκλου στην Τουρκία, όπως και το μεγάλο έργο στη Συρία.

--- Εξαγωγές στην… πλάτη του "αδύναμου" ευρώ

Ανάσα από τις αυξημένες εξαγωγές και τις πωλήσεις του εργοστασίου της στις ΗΠΑ πήρε και η ΦΑΓΕ. Οι πωλήσεις στις διεθνείς αγορές στο β΄ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 48,2% και η αγορά των ΗΠΑ εμφανίζει άνοδο του όγκου πωλήσεων 70,8% και της αξίας πωλήσεων κατά 76,4%.

Στον αντίποδα, οι πωλήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 6,1%. Στο α΄ εξάμηνο οι πωλήσεις της στη χώρα υποχώρησαν σε όγκο σε ποσοστό 7,5% και σε αξία κατά 8,5%, ενώ αντίθετα οι πωλήσεις σε άλλες κράτη σημείωσαν άνοδο 32,2% σε όγκο και 32,4% σε αξία. Έτσι, οι πωλήσεις εκτός Ελλάδος αντιστοιχούν στο 42,6% επί της συνολικής αξίας τους έναντι 33,9% τον Ιούνιο του 2009.

Η ΦΑΓΕ για να αντιμετωπίσει την ισχυρή ύφεση και την αιμορραγία από τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά διέκοψε τα προωθητικά της προγράμματα από τον περασμένο Μάρτιο ξεκινώντας νέα πολιτική τιμών, η οποία μείωσε τις πωλήσεις της, βελτίωσε όμως τα περιθώρια κέρδους της.

Ταυτόχρονα, επεκτείνει σε εννέα από τέσσερα τα κέντρα διανομής της στην Ελλάδα διακόπτοντας τη συνεργασία της με εταιρίες διανομής. Στόχος η επίτευξη οικονομιών κλίμακος.

Η πτώση του ευρώ κατά το β΄ τρίμηνο της χρήσης και η αυξημένη ζήτηση στην Κίνα, στη Ρωσία και δευτερευόντως στις δολαριακές αγορές ενίσχυσαν σημαντικά τις πωλήσεις και τα κέρδη της Πλαστικά Κρήτης στο β΄ τρίμηνο της χρήσης.

Η μητρική έκλεισε το α΄ εξάμηνο με πωλήσεις, οι οποίες ανήλθαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 49 εκατ. ευρώ έναντι 40,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και κέρδη που ξεπέρασαν τα 5 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ισχυρά μεγέθη εμφανίζει και η θυγατρική της στην Κίνα, η οποία δουλεύει ήδη σε πλήρη παραγωγική ισχύ παρά την εγκατάσταση δεύτερης γραμμής παραγωγής μόλις δέκα μήνες πριν. Η ισχυρή ζήτηση στην Κίνα οδηγεί τη διοίκηση της Πλαστικά Κρήτης να εξετάζει λήψη απόφασης για εγκατάσταση και τρίτης γραμμής.

--- Ποιες στρέφονται στις χώρες της Ε.Ε.

Τις εντυπώσεις στο μέτωπο των εξαγωγών έκλεψε τους προηγούμενους μήνες η Κρι Κρι. Η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία υπερδιπλασίασε το α΄ εξάμηνο του 2010 τις εξαγωγές της, οι οποίες ανήλθαν στα 6,45 εκατ. ευρώ έναντι 3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, ξεπερνώντας το 20% επί του κύκλου εργασιών της.

Η Κρι Κρι ενίσχυσε τις εξαγωγές γιαουρτιού και παγωτών προς τις αγορές της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της πΓΜΔ ώστε να αντισταθμίσει τη μείωση στην εγχώρια ζήτηση αλλά και τον αιματηρό ανταγωνισμό που μαίνεται στην αγορά γιαουρτιού. Σημειώνεται ότι η Κρι Κρι δραστηριοποιείται με δικό της δίκτυο πωλήσεων παγωτού στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην πΓΜΔ.

Η Crown Hellas Can εξαιτίας της βουτιάς στην εγχώρια ζήτηση δοχείων για αναψυκτικά στράφηκε σε εξαγωγές προς ευρωπαϊκές αγορές (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία), μεταπουλώντας κατά κύριο λόγο σε άλλες εταιρίες του ομίλου Crown Cork & Seal, του οποίου είναι μέλος.

Η διοίκησή της αναμένει ότι η μείωση των πωλήσεων σε δοχεία αναψυκτικών στην Ελλάδα θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Ο όμιλος έχει μειώσει το προσωπικό του στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, ενώ τα συνολικά μέτρα περιορισμού του κόστους είχαν ως αποτέλεσμα τα μικτά κέρδη να βελτιωθούν στη μητρική κατά 9,6%, παρά τη συρρίκνωση του όγκου των πωλήσεων.

Ταυτόχρονα, επιτεύχθηκε σημαντική μείωση στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης κυρίως λόγω των χαμηλότερων royalties προς τον μητρικό όμιλο. Έτσι τα λειτουργικά κέρδη βελτιώθηκαν κατά 29,8% σε σχέση με το περυσινό α΄ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v