Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Al Gore: Αναγκαία η στροφή στην πράσινη οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της ποιότητας του περιβάλλοντος έκρουσε ο κ. Aλ Γκορ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή συνέδριο της MPB. Αναγκαία η στροφή στην πράσινη οικονομία. Αιχμές για γραφειοκρατία.

Al Gore: Αναγκαία η στροφή στην πράσινη οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της ποιότητας του γήινου περιβάλλοντος έκρουσε για μία ακόμη φορά ο επιφανής προσκεκλημένος της ΜΡΒ, κ. Aλ Γκορ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το συνέδριο "Αγορές εμπορευμάτων, περιβάλλον και αλλαγή κλίματος".

Ο κ. Γκορ μίλησε στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, ανάμεσα στο οποίο ήταν ο Αμερικανός πρέσβης, ο καθηγητής Ανδρέας Παπανδρέου, και πολλοί εκπρόσωποι της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και τιμημένος με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης εστίασε στην ανάγκη στροφής προς την πράσινη οικονομία και την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον.

"Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα χρειάζεται τόσο πολύ γραφειοκρατία για να δημιουργηθούν ένα αιολικό πάρκο ή συστοιχία φωτοβολταϊκών", είπε.

Ο κ. Γκορ άσκησε κριτική στη μονοπωλιακή κατάσταση που επικρατεί στον ελλαδικό χώρο και φωτογράφισε τη ΔΕΗ ως ένα από τα εμπόδια για να στραφεί η Ελλάδα προς οικολογικότερες μορφές παραγωγής ενέργειας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα ελληνικά νησιά ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί οικολογικότερη παραγωγή ενέργειας.

Τα ελληνικά νησιά τροφοδοτούνται με ενέργεια, είπε, μέσω καύσης λιγνίτη, ενώ η ενέργεια αυτή μεταφέρεται έως εκεί με καλώδια τα οποία έχουν μεγάλες απώλειες.

Θα μπορούσε στα ελληνικά νησιά να τοποθετηθούν οικολογικότερες μορφές ενέργειας.

Προέβλεψε, άλλωστε, την εξάπλωση της χρήσης αιολικής ενέργειας και φ/β αφού, όπως είπε, όσο η ζήτηση ενέργειας θα αυξάνεται θα μπορεί σταδιακά να μειωθεί το κόστος.

Ο κ. Γκορ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ενεργειακές δυνατότητες που δίνουν στη χώρα μας η έντονη ηλιοφάνεια και η ύπαρξη ανέμων και προειδοποίησε ότι τα επόμενα χρόνια οικολογικά φαινόμενα που προέρχονται από τη Σαχάρα θα αυξήσουν σημαντικά τη θερμοκρασία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Παραλλήλισε την κρίση των subprimes με τη μόλυνση: Δεν ήθελε κανείς να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει γιατί το θέμα είναι περίπλοκο. Το ίδιο, όπως είπε, ισχύει και για το περιβάλλον. Φαίνεται περίπλοκο, όμως όλοι ξέρουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό.

"Οι σημερινοί 18άρηδες δεν μπορούν να περιμένουν έως ότου έρθουν στα πράγματα για να αλλάξουν τις νοοτροπίες. Περιμένουν από εμάς. Στο μέλλον θα μας ρωτήσουν: Τι σκεφτόσασταν; Πώς αγνοήσατε όλους τους επιστήμονες σε όλον τον κόσμο;".

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο κ. Γκορ απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λόγω πετρελαϊκών συμφερόντων πραγματοποίησαν την εισβολή στο Ιράκ. Επίσης, στράφηκε κατά της παραπληροφόρησης, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται από την τηλεόραση για σχετικά θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι το 2002, όταν ελήφθη η απόφαση για εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 77% των Αμερικανών πίστευε πως τα αεροπλάνα που έπεσαν στους δίδυμους πύργους τα πιλοτάριζαν Ιρακινοί και εντολέας τους ήταν ο Σαντάμ Χουσεΐν.

Στο συνέδριο μίλησαν ακόμη ο εξειδικευμένος δημοσιογράφος του πρακτορείου Τhomson Reuters κ. Gerard Wynn, ο οποίος έδωσε την προοπτική μιας αγοράς που θεωρήθηκε συνυπεύθυνη για τις αναταραχές που σημειώθηκαν παγκοσμίως το 2007 και το 2008, όταν οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού εκτινάχθηκαν.

Ο CEO της εταιρίας Camco κ. Scott McGregor μίλησε για την αγορά των ρίπων του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο κ. Λεωνίδας Δρόλλας, αναπληρωτής CEO του Κέντρου Παγκόσμιων Ενεργειακών Μελετών, έκανε μια σύντομη ανάλυση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου.


Η ανακοίνωση της Marfin Popular Bank

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Marfin Popular Bank και η θυγατρική της στην Ελλάδα, Marfin Egnatia Bank, διοργάνωσαν Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Αγορές Εμπορευμάτων, Περιβάλλον και Αλλαγή Κλίματος», το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Κύριος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο 45ος Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., Al Gore (Βραβείο Nobel Ειρήνης), διεθνώς αναγνωρισμένος για την προσφορά του στην προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα σε ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή. Στην ομιλία του με θέμα «Οικολογική Σκέψη και Οικονομική Ανάπτυξη τον 21ο αιώνα», αναφέρθηκε στη δυναμική σχέση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και την Κλιματικής Αλλαγής του πλανήτη και ενθάρρυνε την επιχειρηματική κοινότητα να συμπεριλάβει στο στρατηγικό της σχεδιασμό, τις περιβαλλοντικές παραμέτρους λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις οικονομικές όσο και τις κοινωνικές και πολιτικές τους διαστάσεις.

Ο κ. Gore, μεταξύ άλλων είπε: «Στην πραγματικότητα αυτό που έχουμε δει, είναι μια δραματική και πρωτοφανής αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στον ανθρώπινο πολιτισμό και το οικολογικό σύστημα της γης και αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθεί κανείς, επειδή είναι τόσο πρωτόγνωρο στην ιστορία και την εμπειρίας μας ως άνθρωποι που δεν μπορούμε να το φανταστούμε.

Πιστεύουμε ότι κατά κανόνα κάτι που δε συνέβη στο παρελθόν δεν είναι πιθανό να συμβεί και στο μέλλον. Δηλαδή, μπερδεύουμε το πρωτόγνωρο, το καινοφανές με το απίθανο. Ναι, μπορεί να είναι ο γενικός κανόνας, αλλά οι εξαιρέσεις σ' αυτόν τον κανόνα μπορεί να αποβούν μοιραίες για μας, να μας σκοτώσουν.

Τι οδήγησε σ' αυτήν τη ριζική μεταβολή των σχέσεων ανάμεσα στην ανθρωπότητα και στο περιβάλλον; Πρώτον, ο πληθυσμός. Έχουμε τετραπλασιαστεί ως ανθρώπινος πληθυσμός σε λιγότερο από εκατό χρόνια και ο αντίκτυπος 1,6 δισεκατομμυρίων ατόμων το 1900 είναι πολύ διαφορετικός από τον αντίκτυπο που έχουν 6,8 δισεκατομμύρια άνθρωπο στον ίδιο πλανήτη σήμερα και αυτός ο πληθυσμός θα αυξηθεί το 2050 σχεδόν μετά βεβαιότητος στα 9 με 9,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους.»

Το συνέδριο παρακολούθησαν πελάτες της Τράπεζας από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marfin Popular Bank κ Ευθύμιος Μπουλούτας, ο οποίος είπε:

«Σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας η Μarfin Popular Bank επιβεβαιώνει δυναμικά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, στο τραπεζικό χώρο της Ν.Α. Ευρώπης, προσφέροντας ολοκληρωμένες και υπεύθυνες επενδυτικές λύσεις, καθώς και την αναγκαία τεχνογνωσία και ενημέρωση μέσα από πρωτοβουλίες, όπως το σημερινό Συνέδριο, το οποίο στοχεύει στην παρουσίαση και τεκμηρίωση νέων και καινοτόμων προτάσεων.

Σημαντική είναι η συνεισφορά του Ομίλου Μarfin στην ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας και στην ενεργή συμμετοχή σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεγάλης ισχύος, αιολικά και φωτοβολταϊκά, αλλά και μικρών εγκαταστάσεων με αντίστοιχα δανειακά προγράμματα, που εξυπηρετούν τον Έλληνα καταναλωτή.

Από το 2008 ως Τράπεζα έχουμε χρηματοδοτήσει τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1,6 MW, ενώ από το 2009 χρηματοδοτούμε την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου ισχύος 11 MW και 6 ακόμη φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής ισχύος 7,2 MW.

Για την επόμενη τριετία η Τράπεζά μας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και αξιολογεί επιπλέον επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνολικής ισχύος 470 MW συνολικού προϋπολογισμού 620 εκ. ευρώ.

Η Τράπεζά μας είναι η μοναδική έως σήμερα σε Ελλάδα και Κύπρο, η οποία προσφέρει τις καινοτόμες υπηρεσίες αγοραπωλησίας πιστοποιητικών διοξειδίου του άνθρακα, μέσα από τη Διεύθυνση Treasury & Capital Markets, βάζοντας για άλλη μια φορά τη σφραγίδα της πρωτοπορίας της καινοτομίας και της υψηλής τεχνογνωσίας των ανθρώπων της.»

Στο Συνέδριο μίλησαν, επίσης: Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Centre for Global Energy Studies, Λεωνίδας Δρόλλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Camco, Scott McGregor, καθώς και ο ανταποκριτής της Thomson Reuters σε θέματα Αγορών Περιβάλλοντος, Gerard Wynn.

Με τη λήξη των ομιλιών πραγματοποιήθηκε Ανοιχτή Συζήτηση με θέμα “Εμπορεύματα & Οικονομική Ανάπτυξη”.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v