Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζόρικο το τελευταίο δίμηνο για τον προϋπολογισμό

Ζόρικο το τελευταίο δίμηνο για τον προϋπολογισμό καθώς απαιτούνται έσοδα 10,4 δισ. ευρώ ή έξτρα περικοπές δαπανών για να "σωθεί" το έλλειμμα. Υστέρηση εσόδων 891 εκατ. στο δεκάμηνο δείχνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ζόρικο το τελευταίο δίμηνο για τον προϋπολογισμό
Έσοδα 10,395 δισ. ευρώ πρέπει να μαζέψει το υπουργείο Οικονομικών στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου ή να προχωρήσει σε νέες περικοπές δαπανών για να καλύψει τυχόν αποκλίσεις και να περιορίσει εν τέλει το έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο δείχνουν υστέρηση εσόδων 891 εκατ. ακόμα και έναντι του αναθεωρημένου στόχου. 

Με τον προϋπολογισμό του 2011, το υπουργείο Οικονομικών περιόρισε τον στόχο των φετινών εσόδων από τα 52,7 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο, σε 51,388 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό αύξησης στο 6%.

Στο δεκάμηνο, όμως, είχαν εισπραχθεί 40,993 δισ. ευρώ, με αύξηση 3,7%, γεγονός που σημαίνει πως για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εισπραχθούν το τελευταίο δίμηνο 10,395 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των δαπανών, καταγράφεται μείωση 11,2% μεγαλύτερη της προβλεπόμενης κατά 9%, σε ετήσια βάση, γεγονός που αφήνει περιθώριο διορθωτικών κινήσεων για την κάλυψη των αποκλίσεων στα έσοδα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες, για παράδειγμα στον ΟΑΕΕ, ο οποίος στο δεκάμηνο είχε απορροφήσει το σύνολο των εγγεγραμμένων πιστώσεων για το έτος.

Όσον αφορά στο έλλειμμα στο δεκάμηνο, μειώθηκε κατά 30,2% έναντι ετήσιου στόχου για ποσοστό 33,2%. Για να καλυφθούν οι αποκλίσεις τη λύση αναμένεται να δώσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Οι δαπάνες του ΠΔΕ στο δεκάμηνο διαμορφώθηκαν σε 6,047 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 24,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στο σύνολο του έτους προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 8,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 11,3%.

Τελικά, το ΠΔΕ δεν αποκλείεται να κλείσει ακόμα χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v