Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έσοδα 7 δισ. από "ασημικά" στο διάστημα 2011-13

Τις 10 "καυτές" προκλήσεις εν όψει της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα περιέγραψε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δέσμευση για έσοδα 7 δισ. ευρώ στο διάστημα 2011 - 2013 από δημόσια περιουσία  και αποκρατικοποιήσεις.

Έσοδα 7 δισ. από ασημικά στο διάστημα 2011-13
Κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων στον δημόσιο τομέα έδωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας έσοδα 7 δισ. ευρώ στο διάστημα 2011 - 2013 από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τις τοποθετήσεις της τρόικας αναφορικά με το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά το «πράσινο φως» της τρόικας για τη γ΄ δόση του δανείου, περιέγραψε δέκα μεγάλες προκλήσεις έως την επόμενη αξιολόγηση, στην αιχμή του δόρατος των οποίων βρίσκονται η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε συνδυασμό με τις αποκρατικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

1. Έλεγχος δημοσίων δαπανών

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η κατάρτιση μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012 - 2014, που θα εξηγεί πώς θα μειωθεί το έλλειμμα από τα 17 στα 6,4 δισ. ευρώ.

2. Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής

Μέσα στον Δεκέμβριο, κατατίθενται νομοσχέδια από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομικών για τις φοροδίκες-εξπρές και νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο.

Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώνεται η κατάργηση 100 εφοριών και τον Ιανουάριο ακολουθεί η συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου.

3. Μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ

Το α΄ τρίμηνο του 2011 θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να παρουσιάσει με χαρτί και καλαμάρι πώς θα εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ.

4. Μεταρρύθμιση δημόσιου τομέα

Χωρίς τις εξαιρέσεις της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας, το 2011 θα εφαρμοστεί ο κανόνας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», στον οποίο θα εντάσσονται και τυχόν μετατάξεις.

Συνολικά, το 2011 προβλέπεται ότι οι αποχωρήσεις θα φτάσουν τις 40.000, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα προσλήψεων 8.000 ατόμων. Οι προσλήψεις αυτές όμως θα περιοριστούν δραστικά, ανάλογα με το εύρος των μετατάξεων, καθώς μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα θεωρούνται νέες προσλήψεις. «Είναι προφανές πως θα υπάρξει συρρίκνωση προσωπικού, σε κάθε επιχείρηση θα γίνει συζήτηση για το πώς αυτή θα πραγματοποιηθεί», τόνισε.

5. Αντιμετώπιση σπατάλης στην υγεία

Μείωση τιμών και λίστα φαρμάκων, νέο πλαίσιο προμηθειών, εσωτερικοί ελεγκτές στα νοσοκομεία.

6. Αναθεώρηση εργασιακών σχέσεων

Έως το τέλος του έτους το σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εργασίας για την αναμόρφωση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων με δέσμευση ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση της ύπαρξης αναγκαίων περιορισμών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος του γ΄ τριμήνου, δεν ολοκληρώθηκε λόγω αλλαγής υπουργού, συμπλήρωσε, καλύπτοντας την κ. Κατσέλη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, δεν θα πέσουμε κάτω από το πάτωμα της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης».

Τέλος, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε όλους τους συναδέλφους του υπουργούς για τη συνεργασία, υπενθυμίζοντας όμως ότι η υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής δεν αφορά μόνο στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά σε όλα τα υπουργεία και στην κυβέρνηση συνολικά.

7. Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

Ο σχετικός νόμος θα έχει ψηφιστεί στο α΄ τρίμηνο του 2011.

8. Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Έως το τέλος του 2010 θα έχει ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

9. Ενίσχυση σταθερότητας χρηματοπιστωτικού τομέα

Η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ μέχρι το τέλος του έτους και ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο α΄ τρίμηνο του 2011.

Ερωτηθείς ο κ. Παπακωνσταντίνου εάν εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις τράπεζες για συγχωνεύσεις, είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πολύ σοβαρές και γενναίες κινήσεις και ο τρόπος που επιλέγουν να ενισχυθούν είναι δικό τους θέμα.

Άλλες επιλέγουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άλλες συνεργασίες ή και συνδυασμό. «Είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας ριζικού ανασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και θα δούμε πολλά βήματα», είπε χαρακτηριστικά.

10. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις

Έως το β΄ τρίμηνο του 2011 θα έχει γίνει απογραφή της δημόσιας περιουσίας, ενώ στις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται η άντληση 7 δισ. ευρώ έως το 2013, εκ των οποίων 1 δισ. το 2011, από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές από το 2011 και θα αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της.

Χρησιμοποιώντας όμως παρεμφερείς διατυπώσεις με τον κ. Τόμσεν, είπε ότι στη διαδικασία αυτή μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις στη βάση των προτάσεων τις οποίες έβαλε στο τραπέζι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή, δεδομένου ότι μετά το 2013 οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγάλες.

***Η συνέντευξη Τύπου του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v