Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρτοβιομηχανίες: Mάχες για... ένα κομμάτι ψωμί

H οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον κλάδο των αρτοβιομηχανιών, στον οποίο παρατηρούνται πίεση στα περιθώρια κέρδους των εταιριών και μερική στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Αρτοβιομηχανίες: Mάχες για... ένα κομμάτι ψωμί
* Ο πίνακας που αφορά στις επιδόσεις στο εννεάμηνο 2010, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

H οικονομική κρίση μάλλον δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε και τον πλέον -θεωρητικά τουλάχιστον- αμυντικό κλάδο της οικονομίας, τις αρτοβιομηχανίες.

Ακόμη και αν οι όγκοι των πωλήσεων φαίνεται να μην έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, παρατηρούνται πίεση στα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και μερική στροφή προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Επιπρόσθετα, τα οικονομικά στοιχεία του εννεαμήνου δείχνουν ότι οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου (Nutriart και Elbisco) καταγράφουν μεγάλες ζημίες και επιπλέον είναι φορτωμένες με υψηλό τραπεζικό δανεισμό.

H Nutriart είδε τις πωλήσεις της να περιορίζονται από τα 69,9 εκατ. ευρώ στα 60 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά της αποτελέσματα (EBIT, προ φόρων και τόκων) να είναι αρνητικά (-4,55 εκατ. ευρώ, έναντι -63 χιλ. ευρώ) και το καθαρό αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα -27,3 εκατ. ευρώ, έναντι -4,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ειδικότερα για το τμήμα των καταναλωτικών προϊόντων (δεν περιλαμβάνει άλευρα και κατεψυγμένα) ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο μειώθηκε από τα 39,8 εκατ. στα 33,9 εκατ. και τα λειτουργικά αποτελέσματα επιδεινώθηκαν από το -1,2 εκατ. στα -5,8 εκατ. ευρώ...

Παρόλο που μεγάλο τμήμα του ζημιογόνου αποτελέσματος του ομίλου είναι μη επαναλαμβανόμενο (υποαξία ακινήτου), η ουσία είναι ότι η Nutriart συνεχίζει να καταγράφει ζημιογόνο λειτουργικό αποτέλεσμα, έχει αρνητικές ταμειακές ροές και στις 30/9/2010 ο καθαρός δανεισμός της κυμαινόταν γύρω στα 100 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν χαμηλότερος του 0,5...

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη δηλώνουν ότι ο όμιλος είναι βιώσιμος και το υλοποιούμενο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης (νέα προϊόντα, εκμετάλλευση συνεργιών με τον κλάδο αλεύρου και περικοπές δαπανών) έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Βέβαια, προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση του ομίλου και η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει πως «εξετάζονται όλες οι δυνατές περιπτώσεις». Άρα, λοιπόν, οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο πεδίο...

Ζημιογόνο ήταν στο εννεάμηνο και το αποτέλεσμα της Elbisco. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 130,5 εκατ. στα 80,2 εκατ. (τα αποτελέσματα δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα), τα EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) μειώθηκαν από τα 7 εκατ. στο 1,2 εκατ. ευρώ και τα τελικά αποτελέσματα επιδεινώθηκαν από τις -218.000 στο -1,91 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου, οι ταμειακές ροές του εννεαμήνου ήταν περίπου μηδενικές, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ (δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας οριακά χαμηλότερος της μονάδας).

Αν επιμερίσουμε τα αποτελέσματα της Elbisco ανά δραστηριότητα, σε προ φόρων επίπεδο, σημειώνει κέρδη το προϊόν της φρυγανιάς (833.000), ενώ αντίθετα ο κλάδος των αρτοσκευασμάτων στο συγκεκριμένο διάστημα σημείωσε ζημία 1,15 εκατ. (έναντι
-738.000), παρά την άνοδο του κύκλου εργασιών (από τα 17,9 εκατ. στα 24,3 εκατ. ευρώ).

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για διάφορες συζητήσεις που γίνονται με στόχο την πώληση της εισηγμένης, είτε στο σύνολό της είτε κάποιου τμήματός της. Από την πλευρά της διοίκησης της Elbisco δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο, ενώ στο μέτωπο της ρευστότητας επισημαίνεται ότι υπάρχουν «ανοιχτές γραμμές» από τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, το 2011 αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά και για την εισηγμένη εταιρεία.

Η Καραμολέγκος κατόρθωσε να ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της στο εννεάμηνο από τα 46,4 εκατ. στα 48,87 εκατ. ευρώ, να διατηρήσει τα λειτουργικά κέρδη της (EBIT) στα ίδια περίπου επίπεδα (+4,3 εκατ. έναντι +4,38 εκατ.) και το τελικό της αποτέλεσμα να μην απέχει, τελικά, πολύ από το αντίστοιχο περυσινό (1 εκατ. έναντι 1,118 εκατ. ευρώ).
 
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν θετικές κατά 4,3 εκατ. και κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν πλήρως τις επενδύσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (4,1 εκατ.) και το μέρισμα της χρήσης 2009 που διανεμήθηκε στους μετόχους.

* Ο πίνακας που αφορά στις επιδόσεις στο εννεάμηνο 2010, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 663ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 3 – 7 Δεκεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v