Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτίναξη ξένων καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν τον περασμένο μήνα οι εισροές ξένων καταθέσεων στις τράπεζες, παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για τον κλάδο από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s.

Εκτίναξη ξένων καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες
Σε επίπεδα-ρεκόρ κινήθηκαν τον περασμένο μήνα οι εισροές ξένων καταθέσεων στις τράπεζες, παρά το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε για τον κλάδο από την υποβάθμιση της Standard & Poor’s, σύμφωνα με δημοσίευμα του κυπριακού site Stockwatch

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα, δείχνουν πως οι καταθέσεις κατοίκων της ευρωζώνης και τρίτων χωρών (π.χ. Ρώσων) έφτασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα τον Νοέμβριο, σπρώχνοντας τον συνολικό ρυθμό καταθετικής επέκτασης στο υψηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 17,7% από 15,1% τον Οκτώβριο και 2,9% τον Νοέμβριο του 2009.

Η αύξηση προέκυψε παρά την υποβάθμιση της Κύπρου από τη Standard & Poor’s και παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα για τα μεγέθη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι καταθέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο τέλος Νοεμβρίου 2010 ανήλθαν στα 68,67 δισ. ευρώ, έναντι 66,94 δισ. τον Οκτώβριο και 58,3 δισ. τον περυσινό Νοέμβριο.

Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Ρώσοι, αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 32,8%, στα 20,7 δισ. ευρώ από 19,8 δισ. τον Οκτώβριο και 15,5 δισ. τον Νοέμβριο του 2009.

Μεγάλη ετήσια αύξηση 216,6% σημείωσαν και οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που ενισχύθηκαν τον τελευταίο μήνα, αναστρέφοντας την επιβράδυνση των προηγούμενων μηνών.

Οι καταθέσεις από την ευρωζώνη έφθασαν στα 3,82 δισ. ευρώ από 3,66 δισ. τον Οκτώβριο και 1,2 δισ. τον Νοέμβριο του 2009.

Οι καταθέσεις των Κυπρίων αυξήθηκαν κατά 6,3% έναντι αύξησης 5,4% τον Οκτώβριο. Έφτασαν τα 44,1 δισ. ευρώ από 43,5 δισ. τον Οκτώβριο και 41,6 δισ. τον περυσινό Νοέμβριο.

Η αυξημένη ρευστότητα που προσφέρει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα η ανάκαμψη του international business παραμένει, προς το παρόν, χωρίς ιδιαίτερο αντίκρισμα, αφού τα δάνεια σε κατοίκους της Κύπρου κινούνται με τους ίδιους περίπου ρυθμούς των τελευταίων μηνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, που δημοσιεύτηκαν σήμερα, τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 10,1% τον Νοέμβριο, έναντι αύξησης 8,7% τον Οκτώβριο και 7,2% τον Νοέμβριο του 2009.

Οι συνολικές χορηγήσεις στις τράπεζες ανήλθαν στα 60,24 δισ. ευρώ, έναντι 59,54 δισ. ήταν τον Οκτώβριο και 57,5 δισ. τον περυσινό Νοέμβριο.

Σχετικά μικρή άνοδο σημείωσε η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 7,7%, έναντι 6% τον Οκτώβριο και 4,6% τον Νοέμβριο του 2009.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων διοχετεύτηκε στη στεγαστική πίστη. Η αύξηση των στεγαστικών δανείων ανήλθε στο 14,9%, από 14,2% τον Οκτώβριο και 10,8% τον περυσινό Νοέμβριο

Επιβράδυνση σημείωσε ο ρυθμός ανόδου των καταναλωτικών δανείων. Τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν τον εντέκατο μήνα του 2010 κατά 1,5%, έναντι ανόδου 1,7% τον Οκτώβριο και 9% τον περυσινό Νοέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v