Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Colpo grosso στη Βουκουρεστίου

Γιατί είναι ανάστατες τράπεζες και μεγάλες εμπορικές φίρμες. Η μεταβίβαση του 10% του Αttica από τη Ridenco στην οικογένεια Ρίτσι, οι αιχμές των τραπεζών για ενδεχόμενη... καταδολίευση και το εξώδικο των συνεταίρων.

Colpo grosso στη Βουκουρεστίου
Colpo grosso, αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ, «συγκλονίζει» την «καρδιά» του εμπορικού κέντρου της Αθήνας, προκαλώντας τη... μουρμούρα των τραπεζών και αναστατώνοντας τις σχέσεις ανάμεσα στις μεγαλύτερες εμπορικές φίρμες της χώρας.

Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι ο κ. Κάρολος Φράνσες Μώρις, γνωστός στην αγορά ως Ρίτσι, από τους παλαιότερους εμπόρους της Αθήνας, μεγαλομέτοχος της Ridenco και εις εκ των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα, που εκμεταλλεύεται το Αttica.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα αποτελεί και την «πέτρα του σκανδάλου».

Και αυτό γιατί ο όμιλος Ridenco μεταβίβασε το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικά Πολυκαταστήματα σε εταιρία συμφερόντων της οικογένειας Ρίτσι έναντι 1,3 εκατ. ευρώ. Αξία πολύ χαμηλότερη, σύμφωνα με τραπεζίτες αλλά και παράγοντες της αγοράς, της λογιστικής και υποπολλαπλάσια της εμπορικής!

Όλα αυτά συνέβησαν, δε, το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου του 2010. Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, η Ridenco Commercial υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία στις 29/11/2010 έγινε αποδεκτή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Πέντε μήνες, δηλαδή, πριν από την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές για την εταιρία χονδρικής του ομίλου (Ridenco Commercial), o τελευταίος έχασε ένα από τα πιο αξιόλογα περιουσιακά του στοιχεία, το 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα.

Πρόκειται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για κίνηση που ενδέχεται να ζημιώνει τη Ridenco και τους πιστωτές της, ωφελώντας ισόποσα την οικογένεια Ρίτσι. Οι «κακές γλώσσες» της αγοράς κάνουν λόγο ακόμη και για «καταδολίευση», τονίζοντας το timing της μεταβίβασης και τον τρόπο με τον οποίο συντελέστηκε.

Το Αttica έκλεισε το 2010 με τζίρο 88,6 εκατ. ευρώ (13% χαμηλότερα σε σχέση με το 2009), ενώ το Golden Hall, που ελέγχεται από άλλη εταιρία, με τζίρο 36,2 εκατ. ευρώ (+6,8% σε σχέση με το 2009). Ο δε όμιλος που ελέγχει τα δύο καταστήματα Attica στο κέντρο και το Golden Hall εμφανίζει οικονομική ευρωστία με ταμείο 20 εκατ. ευρώ και δάνεια μόλις 10 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα εκτιμάται από τραπεζικά στελέχη ότι αξίζει, με συντηρητικούς υπολογισμούς, περί τα 10 εκατ. ευρώ. Οι ίδιοι μάλιστα σημειώνουν ότι κατά την τελευταία τριετία έχουν διενεργηθεί συχνές εκτιμήσεις αξίας για την Αττικά Πολυκαταστήματα στο πλαίσιο των συζητήσεων αναδιάρθρωσης τραπεζικού δανεισμού κάποιων μετόχων της.

Πώς έγινε η μεταβίβαση

Για το θέμα απέστειλαν, σύμφωνα με πληροφορίες, εξώδικη διαμαρτυρία στην οικογένεια Ρίτσι ο όμιλος Folli Follie (μέσω της Elmec Sport) και οι υπόλοιποι μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα μέσω της κοινής εταιρίας συμμετοχών που διατηρούν, η οποία ονομάζεται Golden Venture.

Μέσω του εξωδίκου οι συνεταίροι του κ. Ρίτσι στην Αττικά Πολυκαταστήματα διαμαρτύρονται για το ότι καθυστερημένα και όχι αρμοδίως πληροφορήθηκαν τη μεταβίβαση του 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα από τον όμιλο Ridenco στην οικογένεια Ρίτσι.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η μεταβίβαση έγινε ως εξής: H Woodland εισέφερε τον Μάρτιο του 2010 το 10% της Αττικά Πολυκαταστήματα στην Brighttype Ltd αποκτώντας ποσοστό στην εταιρία. Εν συνεχεία, όμως, πριν από τις 27 Απριλίου του ίδιου έτους μεταβίβασε τη συμμετοχή της στην Brighttype σε άγνωστους αγοραστές.

Όπως προκύπτει από τη λογιστική κατάσταση 6μήνου του ομίλου Ridenco, στο β΄ τρίμηνο εισπράχθηκαν 1,3 εκατ. ευρώ από πώληση συμμετοχής, χωρίς όμως να αναφέρεται η επωνυμία της εταιρίας που μεταβιβάστηκε, ενώ δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, παρότι διενεργήθηκε ανακοίνωση από τη Woodland στην Κύπρο.

Τότε το Euro2day είχε κάνει νύξη στο θέμα σε άρθρο με τίτλο "Ηχηρό καμπανάκι για Ridenco", χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Τι απαντά η πλευρά Ρίτσι

Παρότι επισήμως η πλευρά Ρίτσι τηρεί «σιγήν ιχθύος» και δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχείς απόπειρες επικοινωνίας από πλευράς Euro2day, ανεπίσημα φέρεται να έχει δηλώσει σε τράπεζες και συνεταίρους ότι η Brighttype Ltd με επιστολή της, την οποία υπέγραφε ο πρόεδρός της, κ. Κάρολος Φράνσες (Ρίτσι), γνωστοποίησε, ως -νέος- μέτοχος της Αττικά Πολυκαταστήματα, ότι έχει λάβει γνώση και προσχωρεί στα ιδιωτικά συμφωνητικά μετόχων, που έχουν υπογραφεί από τις 18/12/2003.

Αναφορικά δε με την εν συνεχεία μεταβίβαση του ποσοστού της Brighttype από τη Woodland, νομικοί κύκλοι δηλώνουν ότι δεν απαγορεύεται από τα ιδιωτικά συμφωνητικά η μεταβίβαση μετοχών εφόσον ο «απώτερος» μέτοχος παραμένει ο ίδιος.

Τα καυτά ερωτήματα, βέβαια, αφορούν στην αξία της μεταβίβασης του 10% και εκεί εστιάζονται και οι… αιχμές των τραπεζών για καταδολίευση.

Οι λοιποί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα με την εξώδικη διαμαρτυρία τους απλώς κρατούν… αποστάσεις από την πρακτική Ρίτσι, δηλώνοντας, μέσω κύκλων τους, ότι δεν κινούνται επιθετικά.

Παράγοντες της αγοράς, πάντως, δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι λοιποί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα να «προσφερθούν» κατόπιν μεταξύ τους συνεννόησης να αγοράσουν το 10% από τον Ρίτσι σε τιμή υψηλότερη από τα 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και η ίδια η Αττικά Πολυκαταστήματα θα μπορούσε να αγοράσει και να ακυρώσει τις μετοχές, καθώς διαθέτει, όπως προαναφέρθηκε, ισχυρό ταμείο.

Η υπόθεση συγκλονίζει τις μεγαλύτερες εμπορικές φίρμες της χώρας. Στην Αττικά Πολυκαταστήματα ο όμιλος Folli Follie κατέχει το 50%.

Tο υπόλοιπο 50% το κατέχουν μέσω «οχήματος ελέγχου» με την επωνυμία Golden Venture οι επιχειρηματίες κ. Κ. Λαμπρόπουλος (10%), κ. Αλ. Σγουμπόπουλος (10%), κ. Κ. Τζουβελεκάκης (10%), κα Β. Φωκά (5%), κ. Αστ. Οικονομίδης (5%) και οικογένεια Ρίτσι (10%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v