Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο

Δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων δεν ήταν αρκετές για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου. Ετσι, οι συζητήσεις μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου θα συνεχιστούν και σήμερα.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Μνημόνιο
Δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων δεν ήταν αρκετές για να οριστικοποιηθεί το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Ετσι, οι συζητήσεις μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου θα συνεχιστούν και σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα η τρόικα να αναγκαστεί να μεταθέσει χρονικά και την συνέντευξή της στις 15:00 το μεσημέρι  (αρχικά ήταν προγραμματισμένη στις 10:00) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ελέγχου της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέσσερα ήταν τα κυριότερα σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση να “ανεβάσει ταχύτητες” στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν υπήρξε κάποια εμπλοκή στην όλη διαδικασία και ότι δεν ολοκληρώθηκε χθες λόγω του ότι απαιτούνταν πολύς χρόνος για να συνταχθεί ολόκληρο το Μνημόνιο.

Μάλιστα, σημείωναν ότι το αρχικό προσχέδιο ήταν έτοιμο από την Τρίτη, αλλά η διαδικασία προβλέπει την αποστολή των παρατηρήσεων από όλα τα υπουργεία και την εκ νέου συζήτηση με την τρόικα επί των παρατηρήσεων αυτών.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι χθεσινές συζητήσεις “σκάλωσαν” σε τέσσερα σημεία:

1. Στην έλλειψη επαρκών στοιχείων
για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Μέχρι το τέλος του 2010 περίπου οι μισοί φορείς από τους Δήμους, τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα είχαν αποστείλει τα οικονομικά τους στοιχεία.

Η τρόικα φοβάται ότι όταν θα υπάρχουν στοιχεία και για τους υπόλοιπους φορείς μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω το έλλειμμα του 2010. Τον Απρίλιο θα οριστικοποιηθεί το μέγεθος του ελλείμματος και αν είναι υψηλότερο του 9,4% του ΑΕΠ τότε θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Πάντως, από το υπουργείο ανέφεραν χθες ότι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ο στόχος του ελλείμματος παραμένει στο 9,4% του ΑΕΠ.

2. Στις επιχειρησιακές συμβάσεις
. Η τρόικα έδινε χρονικό περιθώριο για να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται στην πράξη ο νέος νόμος, έως τα τέλη Ιουνίου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση ήθελε το περιθώριο αυτό να φτάσει έως τον Δεκέμβριο.

Από ότι φαίνεται, όμως, υπερίσχυσε η τρόικα και εάν μέχρι τον Ιούνιο δεν έχει “απελευθερωθεί” η αγορά εργασίας τότε θα απαιτηθούν νέες αλλαγές.

3. Το σύστημα παροχής εγγυήσεων του Δημοσίου στις τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θέλει από τις τράπεζες να παρουσιάζουν ένα επιχειρησιακό πλάνο και ένα πρόγραμμα σταδιακής απεξάρτησης της ρευστότητάς τους από την ΕΚΤ, όταν αποδέχονται τις εγγυήσεις του Δημοσίου για να δανειστούν.

Η αυστηροποίηση των κανόνων παροχής των εγγυήσεων του Δημοσίου “τρομάζει” όμως το ΔΝΤ, που θεωρεί ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να πλήξει την ρευστότητα στην αγορά που είναι το ζητούμενο σε αυτή την φάση.

4. Επιτάχυνση της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η κυβέρνηση δείχνει ότι το νέο σύστημα θα είναι έτοιμη να το εφαρμόσει από το 2012, όταν στο Μνημόνιο προβλέπεται η πλήρης εφαρμογή του από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει εξοργίσει την τρόικα που ζητάει την επιτάχυνση των διαδικασιών και για αυτή τη μεταρρύθμιση, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v