Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράα: Ανταλλάξτε χρέος με κρατική περιουσία

Καταπέλτης για τα "κακώς κείμενα" στην οικονομία και καυστικότατος για τις αγκυλώσεις του συστήματος (φορολογικό 570 σελίδων) ο Μπομπ Τράα, σύνδεσμος του ΔΝΤ στην Αθήνα. Οι δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Τράα: Ανταλλάξτε χρέος με κρατική περιουσία
Υπέρ της αξιοποίησης και πώλησης των κρατικών πόρων προκειμένου να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος τάχθηκε ο σύνδεσμος της μόνιμης αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα, κ. Μπομπ Τράα.

Στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση και μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Τράα παρέκαμψε το θέμα, που ήταν οι εξελίξεις στη ΝΑ. Ευρώπη, και μίλησε για το «σχέδιο του Ταμείου για την Ελλάδα». Μάλιστα, εκπλήσσοντας το ακροατήριο, παρεξέκλινε πολλές φορές από την επίσημη γραμμή της τρόικας και πρότεινε αλλαγές που περισσότερο βασίζονται στην πλήρη απελευθέρωση αγορών ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ανέφερε μάλιστα ότι «υπάρχει πρόβλημα με τους αριθμούς», επιβεβαιώνοντας τα ρεπορτάζ του euro2day τα οποία φέρουν την τρόικα εξαιρετικά δυσαρεστημένη με την ελλιπή εικόνα των στοιχείων που δεν παρουσιάζουν με σαφήνεια τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

«Οι Αρχές δεν γνωρίζουν τους αριθμούς και τις οφειλές (του κράτους) και αυτό υποσκάπτει την εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Τράα.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ επικεντρώθηκε στο δημόσιο χρέος, το οποίο όπως ανέφερε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με δραστική περικοπή στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά προπάντων με την πώληση και την ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας.

«Ανταλλάξτε το χρέος με κρατικούς πόρους και ακίνητα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα. Χρησιμοποιήστε τα κέρδη για να εξαγοράσετε το χρέος με έκπτωση (discount). Μην ανησυχείτε για τις τιμές, απλώς κάντε διαφανείς δημοπρασίες», δήλωσε ο κ. Μπομπ Τράα.

Πρόσθεσε ότι η αναλογία 5 συνταξιοδοτήσεις προς 1 πρόσληψη στο Δημόσιο πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να έχει διάρκεια και να είναι πιο αποτελεσματική.

Ο κ. Tράα έκανε λόγο και για την πελατειακή σχέση του κράτους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρχει «less fakelaki», ενώ παραλλήλισε τον κρατικό μηχανισμό με μία Mercedes η οποία κινείται όμως με 20 χλμ. και αν λειτουργήσει σωστά θα κινείται με 100 χλμ. την ώρα.

Επίσης ζήτησε απλοποίηση του φορολογικού συστήματος των 570 σελίδων και μείωσή του στις 25 σελίδες.

Επίσης, πρότεινε:

1. Λιγότερες επιχειρηματικές άδειες, που θα είναι όμως πιο αποτελεσματικές.
2. Περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.
3. Ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης μέσω μιας πιο ευέλικτης οικονομίας.
4. Περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές.
5. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σαρωτική, διαφορετικά το πρόβλημα με το χρέος θα συνεχιστεί.
6. Ο μηχανισμός είσπραξης φόρων πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικός. Να αποτελεί κοινωνική υπηρεσία και όχι απειλή.
7. Ο φορολογικός νόμος πρέπει να απλοποιηθεί και να γίνει πιο δίκαιος γιατί «ακόμα και τα μέτρια εισοδήματα υπόκεινται σε μειώσεις 40% -50%».
8. Καλύτερος έλεγχος στις δαπάνες του Δημοσίου, «ο οποίος πρέπει να βελτιωθεί δραστικά».
9. Πλήρη εφαρμογή του νομοσχεδίου για την υγεία.

Ο κ. Μπομπ Τράα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη χώρα μας από το καλοκαίρι, θεωρείται ο σύνδεσμος μεταξύ της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ στην Αθήνα και του Γ.Γ. του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος Καν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v