Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραμανλής: Περιορισμός δαπανών κατά ελλείμματος

Δράσεις υπέρ των ασθενέστερων ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερώς στα σχεδιαζόμενα μέτρα. Ο ίδιος, περιέγραψε ως εξαιρετικά δυσμενή την εικόνα των δημοσιονομικών, εξήγγειλε περιορισμό δαπανών, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για ”νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων”.

Καραμανλής: Περιορισμός δαπανών κατά ελλείμματος
Εισοδηματικές ενισχύσεις για κοινωνικά αδύναμες ομάδες, τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περαιτέρω περιορισμό της γραφειοκρατίας για την ίδρυση εταιριών, αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών στα αναπτυξιακά έργα προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, μιλώντας από το βήμα της 69ης ΔΕΘ.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού ξεκίνησε αφού, όπως ο ίδιος ζήτησε, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του στρατιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε νωρίτερα στην θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Αγίου Όρους, προκαλώντας το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και άλλων 16 ατόμων.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στην αναξιοπιστία των στοιχείων στην Eurostat η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ”τα στοιχεία του 2003 για το δημόσιο έλλειμμα, όπως και αυτά των προηγούμενων χρόνων, ήταν πλασματικά”, καθώς ”μεγάλο μέρος των ολυμπιακών, των κοινωνικών και άλλων δαπανών, δεν καταγράφονταν στον προϋπολογισμό”.

Ετι δυσμενέστερα εμφανίζονται όμως τα στοιχεία για το τρέχον έτος. Το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,3% (σχεδόν τετραπλάσιο από το στόχο για 1,2% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος θα ”αγγίξει” το 112% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος φθάνει ήδη τα 184 δις ευρώ, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ”σε κάθε οικογένεια αντιστοιχεί δημόσιο χρέος περισσότερο από 50 χιλιάδες ευρώ (17 εκατ. δραχμές).

Για το ”νοικοκύρεμα” των δημοσίων οικονομικών ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση ”επιλέγει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Με θάρρος και όχι με δισταγμούς. Με συνεννόηση και όχι με αιφνιδιασμούς. Με διάλογο και όχι σύγκρουση. Με σύνθεση και όχι με αλαζονεία. Με ηπιότητα και όχι με οξύτητα. Εφαρμόζουμε με συνέπεια το κυβερνητικό πρόγραμμά μας, που ενέκρινε ο ελληνικός λαός στις 7 Μαρτίου. Πρόγραμμα που είναι ρεαλιστικό και είναι δέσμευσή μας να υλοποιηθεί στο χρονικό πλαίσιο της τετραετίας”.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προτεραιότητας στην περιστολή των δαπανών, ο κ. Καραμανλής μεταξύ άλλων εξήγγειλε τη θέσπιση ορίου στις αυξήσεις δαπανών των υπουργείων και όλων των Ν.Π.Δ.Δ., οι οποίες θα αυξάνονται με ρυθμό χαμηλότερο από αυτόν του ΑΕΠ, τον εξορθολογισμό του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, την αναμόρφωση του πλαισίου δράσης για την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και την ορθολογική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σε συνεργασία κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Οι αυξήσεις που θα χορηγηθούν σε μισθούς και συντάξεις το 2005 θα κινούνται πάνω από τον πληθωρισμό, είπε ο Πρωθυπουργός, ενώ όπως ανακοίνωσε, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα ”κάρτα αναπηρίας”. Η κυβέρνηση μελετά επίσης αυξημένη φορολογική έκπτωση των τόκων από δάνεια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καθώς και αύξηση της επιδότησης του ενοικίου στις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες.

Αναφερόμενος στη φορολογική μεταρρύθμιση υπογράμμισε ότι:

*Θεσμοθετείται (με σαφές χρονοδιάγραμμα τριετίας) η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων. Για τις Α.Ε. και τις Ε.Π.Ε από το 35% στο 25% και για τις προσωπικές εταιρείες από το 25% στο 20%.

* Εφαρμόζεται νέα φορολογική κλίμακα για τα νοικοκυριά, με σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε ορίζοντα τριετίας.

|* Αυξάνονται σημαντικά οι συντελεστές αποσβέσεων όλων των παγίων.

* Υιοθετείται νέο σύστημα φορολογικών ελέγχων, διαφανές και σύγχρονο, που βασίζεται κυρίως στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

* Καταργούνται οι προσωπικοί φορολογικοί έλεγχοι για ελεύθερους επαγγελματίες (που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως 150 χιλ. ευρώ) και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με έσοδα έως 300 χιλ. ευρώ), εφόσον το δηλούμενο καθαρό εισόδημα ξεπερνά το όριο που καθορίζεται από το μοναδικό συντελεστή.

* Καταργείται το Σ.Δ.Ο.Ε. με τη σημερινή μορφή του και συγκροτείται νέο Σώμα, με προσανατολισμό τη σύλληψη κυρίως της μεγάλης φοροδιαφυγής, αλλά και του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου και του οικονομικού εγκλήματος.

Απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερέστερα στα φορολογικά και αναπτυξιακά μέτρα τα οποία, όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν με την οριστικοποίηση της φορολογικής μεταρρύθμισης και του αναπτυξιακού νόμου στο τέλος Οκτωβρίου με ”σαφές χρονοδιάγραμμα τριετίας” δεδομένου του ”οξύτατου δημοσιονομικού προβλήματος” που αντιμετωπίζει η χώρα, είπε ο κ. Καραμανλής

Αναφερόμενος στη νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εισαγωγή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο χρηματιστήριο και τη νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς το νέο πρόγραμμα θα αποδώσει στο δημόσιο έσοδα περίπου 1,5 δις ευρώ. Η συμμετοχή των ιδιωτών στην ανάπτυξη δημοσίων έργων θα ενισχυθεί, ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες θα μειωθούν και το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα θα περικοπεί κατά 400 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ανακηρύσσει το 2005 ”έτος ανταγωνιστικότητας” και δημιουργεί ”ομπρέλα ανταγωνιστικότητας” που να απλώνεται και να καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

.Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στα μέτρα που έχουν ληφθεί όπως είναι η ρύθμιση για τα πανωτόκια, η ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ΜΜΕ, η χρηματοδότησή τους με πρόσθετα κονδύλια ύψους 80 εκατ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ, τη μείωση του χρόνου παραμονής στον ”Τειρεσία”, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και το κλείσιμο των ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων της τετραετίας 1999- 2002.

Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής περιηγούμενος τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί στην επόμενη διετία της ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς τα ”κρίσιμη”.

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας ρτου Πρωθυπουργού δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο