Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σηφουνάκης:Τι απαντά για βίλες του Πόρτο Καρράς

Πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης που κατέλαβε το Πόρτο Καρράς για την ανέγερση βιλλών προκειμένου να βγει το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, τόνισε σήμερα ο Ν. Σηφουνάκης.

Σηφουνάκης:Τι απαντά για βίλες του Πόρτο Καρράς
Πρέπει πρώτα να αποσαφηνιστεί ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης που κατέλαβε το Πόρτο Καρράς για την ανέγερση βιλλών προκειμένου να βγει το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, τόνισε σήμερα 14/4 στη Βουλή ο Ν. Σηφουνάκης, σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αμμανατίδου-Πασχλίδου.

ΘΕΜΑ: «Πότε θα βγει το τελικό πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για την ανέγερση 516 βιλλών πολυτελείας από την εταιρεία «Πόρτο Καρράς Α.Ε.» σε περιοχή της Χαλκιδικής αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και δασικών χαρακτηριστικών»

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Κυρίες και κύριου συνάδελφοι,

Το Πόρτο Καρράς έχει απασχολήσει πολλές φορές το Σώμα. Κατανοούμε τους λόγους, ειδικά όταν πρόκειται για μια έκταση 17.630 στρεμμάτων στην οποία ζητείται να οικοδομηθούν 80.174 τετραγωνικά μέτρα.

Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Τομέα Βορείου Ελλάδος της ΕΥΕΠ μετέβησαν στην αρμόδια για την έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας υπηρεσία καθώς και σε λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να διερευνήσουν ζητήματα που σχετίζονται με αυτή.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα και την εξέταση εξαιρετικά μεγάλου όγκου στοιχείων, προκύπτουν τα εξής:

• Αρχικά, και μετά την παρέμβαση των επιθεωρητών, η Δ/νση Πολεοδομίας προέβη τον Νοέμβριο σε διακοπή εργασιών και τον περασμένο Μάρτιο προχώρησε σε αναστολή εκτέλεσης και ανάκληση της οικοδομικής άδειας.

• Σύμφωνα με έγγραφα των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών, για την υπό οικοδόμηση περιοχή δεν έχει υποβληθεί αίτημα και δεν έχει εκδοθεί από μέρους τους άδεια εκσκαφής. Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, εντός των περιοχών αυτών εντοπίζονται τρεις (3) αρχαιολογικοί χώροι, εκ των οποίων ο ένας κηρυγμένος και οριοθετημένος.

• Διαπιστώθηκαν ελλείψεις και παρατυπίες κατά την έκδοση της εν λόγω οικοδομικής άδειας.

• Το αρμόδιο Δασαρχείο έχει ξεκινήσει τη σχετική έρευνα του μέσω του ελέγχου από το αρχείο της υπηρεσίας, τη χρήση φωτοερμηνείας καθώς και επιτόπιες αυτοψίες.

Καίριο ζήτημα αποτελεί το νομικό καθεστώς ανάπτυξης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.», δεδομένου ότι δεν έχουν επιλυθεί οι κατά διαστήματα ανακύψασες αμφισβητήσεις ως προς την εφαρμογή του ή την ανάγκη επικαιροποίησης αυτού, ενώ ταυτόχρονα διαφαίνεται ακόμα ασαφές το ζήτημα της αναγκαιότητας πιστοποίησης του δασικού ή μη χαρακτήρα του συνόλου ή των επιμέρους κάθε φορά εκτάσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 6 του Ν.Δ. 69/1968, με το οποίο κυρώθηκε η από 04-11-1968 σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας με την επωνυμία «Τουριστική Γεωργική Εξαγωγική» Α.Ε., το σύνολο της υπό αξιοποίηση έκτασης χαρακτηρίζεται ως μη δασικό.

Όσον αφορά στην ισχύ της ανωτέρω διάταξης, υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις. Η πρώτη άποψη υποστηρίζει ότι, η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης ταυτίζεται με το χρονικό διάστημα εντός του οποίου προβλέπεται να περατωθούν τα έργα.

Το χρονικό αυτό διάστημα, μετά τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις του, έχει παρέλθει προ πολλού και ως εκ τούτου πρέπει πλέον να εφαρμοστούν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την άλλη άποψη σε όλες τις τροποποιήσεις του επίμαχου Π.Δ., που αφορούσαν κυρίως στο χρονικό διάστημα υλοποίησης των έργων ανάλογα με το είδος τους, αναφερόταν ότι κατά τα λοιπά ισχύει η αρχική διάταξη και επομένως και το άρθρο 6 αυτής.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Κατανοούμε όλοι την πολυπλοκότητα του θέματος. Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς που τη διέπει. Το ΥΠΕΚΑ θα εξετάσει όλες τις πτυχές του ιδιαίτερου αυτού ζητήματος (νομικές, διοικητικές, περιβαλλοντικές και πολεοδομικές).

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Νομικούς του Συμβούλους θα επεξεργαστεί την κείμενη Νομοθεσία και Νομολογία προκειμένου να εκδοθεί το σχετικό πόρισμα από την αρμόδια Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Όπως γνωρίζετε ζητήματα τέτοιας ιδιαιτερότητας και σημασίας είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτούν τη συνέργεια πολλών διαφορετικών υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v