Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίπαλα στρατόπεδα στην Ε.Ε. για την Ελλάδα

Στα χαρακώματα μπαίνουν οι Ευρωπαίοι καθώς οδεύουμε για τη σύνοδο κορυφής. Δεν δέχομαι ομόλογα κατηγορίας "default", λέει ο Τρισέ. Όχι σε αναδιάρθρωση χρέους από Μέρκελ. Αγορά τίτλων από τη δευτερογενή προτείνει ο Σμάγκι.

Αντίπαλα στρατόπεδα στην Ε.Ε. για την Ελλάδα
Κόκκινες γραμμές επιχειρούν να θέσουν θεσμικοί παράγοντες και κυβερνήσεις της Ευρώπης καθώς οδεύουμε πως την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. Στόχος όλων των πλευρών είναι να διαμορφώσουν το πλαίσιο που θεωρούν ότι καλύπτει τα δικά τους συμφέροντα. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζ.-Κλ. Τρισέ, επανήλθε με συνέντευξή του στους "Financial Times Deutscheland", υποστηρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να δεχθεί "χρεοκοπημένα" ομόλογα ως εχέγγυα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παρέμβουν.

Ο κ. Τρισέ επέκρινε τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τον χειρισμό της κρίσης σε αυτήν, δηλώνοντας πως χρειάζονται περισσότερη πειθαρχία. "Αν μια χώρα χρεοκοπήσει, δεν θα μπορούμε πλέον να δεχθούμε τα χρεοκοπημένα κρατικά ομόλογα ως εχέγγυα", είπε στην εφημερίδα, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει τότε να παρέμβουν για να διορθώσουν την κατάσταση και να φροντίσουν το ευρωσύστημα να λάβει εχέγγυα τα οποία η ΕΚΤ μπορεί να δεχθεί".

Παρά τις αντιρρήσεις Τρισέ, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο σχέδιο διάσωσης δείχνει πιθανή. Το Institute for International Finance ανέφερε την Κυριακή πως έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών στη λύση του ελληνικού προβλήματος.

Η κόντρα, πάντως, μεταξύ της EKT και ευρωπαϊκων κυβερνήσεων για το εάν θα πρέπει να σηκώσουν και οι ιδιώτες επενδυτές μέρος του βάρους για τη λύση του ελληνικού προβλήματος μετρά ιστορία μηνών. Ο βασικός υπέρμαχος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα είναι η Γερμανία. Πίσω από αυτή συντάσσονται πλέον αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος. Αυτό άλλωστε δείχνει και η στάση της Γερμανίας. Αρχικά φάνηκε αντίθετη στη σύγκληση συνόδου κορυφής, εκτιμώντας πως δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία. Μετά αποδέχθηκε την πρόταση, βλέποντας πως οι κίνδυνοι αυξάνουν για το ευρώ. Το sell-off της περασμένης Τρίτης στα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας μάλλον λειτούργησε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επισήμως, η γερμανική πλευρά υποστηρίζει πως κάνει τα πάντα για να αποφύγει χρεοκοπία της Ελλάδας. Ωστόσο, παραδέχεται πως το χρέος είναι μεγάλο και απαιτείται αμέσως λύση.

Στις επιλογές της Ευρώπης περιλαμβάνονται αρκετές εναλλακτικές: η ανταλλαγή ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας και η απευθείας αγορά τίτλων με χρηματοδότηση του EFSF. Οποιαδήποτε επιλογή όμως και να προχωρήσει, είναι πολύ πιθανό οι ιδιώτες να υποχρεωθούν να διαγράψουν μέρος της αξίας των τοποθετήσεών τους σε ελληνικό χρέος. Αυτό θα οδηγήσει τους οίκους να θέσουν την Ελλάδα στην κατηγορία "selective default".

Τις συνέπειες που θα έχει η όποια λύση για την Ελλάδα επεξεργάζεται η Ευρώπη. Σύμφωνα τους Financial Times, μάλιστα, πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής θα γίνει και τηλεδιάσκεψη

Allianz: Υπέρ "κουρέματος" 25-30% στο ελληνικό χρέος

Εν τω μεταξύ, υπέρ της διαγραφής του 25-30% του ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές τάσσεται η γερμανική ασφαλιστική Allianz, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησής της, που επικαλούνται δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο.

Ο διευθύνων οικονομικός σύμβουλος, Paul Achleitner δήλωσε στους Financial Times Deutschland ότι η όποια συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση –λύση που στόχο θα έχει να αποτραπεί η χρεοκοπία.

«Για παράδειγμα, η χώρα (η Ελλάδα) θα μπορούσε να προσφερθεί να ανταλλάξει παλαιά ομόλογα με ονομαστική αξία 100 για νέους τίτλους αξίας 70», σχολίασε ο ίδιος στην Die Welt. «Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχουν μια εθελοντική de facto μείωση κατά 30, παρατείνοντας ταυτόχρονα την ωρίμανσή τους».

Μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Handelsblatt, επικαλείται έγγραφο της Allianz σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία στηρίζει ένα «κούρεμα» 25%. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Achleitner έχει δηλώσει ότι ένα «κούρεμα» της τάξης του 25% θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, σε λιγότερα από 300 δισ. ευρώ.

Γερμανική πειθαρχία θέλει η Άνγκελα

Η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να τονίσει σε δική της συνέντευξη πως δεν επεξεργάζεται σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους γιατί κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες να χαλαρώσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

"Μια αναδιάρθρωση, όπως αναφέρεται διαρκώς, έχει την επίπτωση ότι οι χώρες πιθανότατα δεν θα καταβάλλουν και πολλή προσπάθεια πλέον", δήλωσε σε συνέντευξή της στο ARD η κ. Μέρκελ ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους.

"Δεν εργάζομαι (προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης). Κάνουμε το παν για να αποφύγουμε κάτι που είναι ακόμα σκληρότερο, όμως δηλώνω ξεκάθαρα πως η εμπλοκή των ιδιωτών πιστωτών δείχνει πως έχουμε ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, λόγω των πολύ υψηλών χρεών", τόνισε η κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει μεσοπρόθεσμα τη δική της υπηρεσία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. "Είναι σημαντικό, μεσοπρόθεσμα, να έχει και η Ευρώπη μία υπηρεσία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Οι Κινέζοι έχουν πλέον τέτοια υπηρεσία, τόνισε, εκτιμώντας ότι αυτή θα πρέπει να δημιουργηθεί από την ευρωπαϊκή οικονομία και όχι από τα κράτη.

Λύση η αγορά χρέους από το EFSF, λέει ο Σμάγκι

Για αλλαγή της εντολής του προσωρινού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕFSF), ώστε να μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, μίλησε ο κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι σε συνέντευξή του στο "Βήμα".

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθαρίζει πως, ό,τι και αν γίνει, η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει απαρεγκλίτως το πρόγραμμα της τρόικας, ώστε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και των εταίρων της.

Δεν ωφελεί, όπως εξήγησε, η Ελλάδα να αναζητά εύκολες λύσεις, διότι αυτές απλώς δεν υπάρχουν. Και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα -και κυρίως αυτά της αντιπολίτευσης- "να βάλουν το συμφέρον της χώρας πάνω από τα δικά τους".

Γερμανία: Η Σύνοδος Κορυφής θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές

H έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη θα στείλει στις αγορές ένα καθησυχαστικό μήνυμα ότι η ευρωζώνη σημειώνει σαφή πρόοδο στην έγκριση ενός δεύτερου "πακέτου" βοήθειας προς την Ελλάδα, ανέφερε τη Δευτέρα η γερμανική κυβέρνηση, μεταδίδει τo Reuters.

Ό εκπρόσωπος τύπου της Άγκελα Μέρκελ, Στέφαν Σάιμπερτ, δήλωσε ακόμα ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος "συμμετέχει πάντοτε στις διασκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών".

Σημειώνεται ότι η κ. Μέρκελ, είχε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει Σύνοδος Κορυφής, εάν δεν υπάρξει πρώτα μια συμφωνία σε μια συγκεκριμένη πρόταση.

Ο κ. Σάιμπερτ πρόσθεσε ακόμα ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον Γερμανό Υπουργό Β. Σόιμπλε, για τις διάφορες λύσεις που έχουν προταθεί για την Ελλάδα.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο