Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

IIF: Όλο το σχέδιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών

Πρόταση του IΙF για ανταλλαγή για συμμετοχή ιδιωτών. Ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετή και σύσταση μηχανισμού επαναγοράς. Στα 54 δισ. ευρώ η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα ως το 2014, με μείωση αξίας 21%.

IIF: Όλο το σχέδιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών
To ΙΙF εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής και ανέφερε ότι είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής και επαναγοράς ελληνικών ομολόγων το οποίο θα εκτελεστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη βάση αυτή, το IIF προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βασίζεται στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί με έναν συνδυασμό τεσσάρων χρηματοοικονομικών "εργαλείων" και μηχανισμό επαναγοράς ελληνικού χρέους.

Τα τέσσερα "εργαλεία" είναι τα εξής:

1. Ανταλλαγή με 30ετή "εργαλεία" χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας.
2. Ανταλλαγή με μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων σε 30ετή "εργαλεία" χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας.
3. Ανταλλαγή με 30ετή "εργαλεία" με μείωση ονομαστικής αξίας.
4. Ανταλλαγή με 15ετή "εργαλεία" με μείωση ονομαστικής αξίας.

Για τα εργαλεία 1, 2 και 3 παρέχεται πλήρης εγγύηση του κεφαλαίου μέσω 30ετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης "ΑΑΑ".

Για το εργαλείο 4 παρέχεται μερική εγγύηση.

Σύμφωνα με το IIF, οι επενδυτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το "τρέχον" προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.

Το ΙΙF σημειώνει ότι τα επιτόκια έχουν υπολογιστεί ώστε να αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη στην Ελλάδα στα πρώτα χρόνια του προγράμματος. Το επιτόκιο στα εργαλεία που δεν επιφέρουν απώλεια θα είναι 4% τα πρώτα πέντε χρόνια, 4,5% τα επόμενα πέντε και 5% από το 2011 ως το 2030.

Εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα φτάσει το 90%, το IΙF υπολογίζει ότι η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην αναχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 ως τα μέσα του 2014 και τα 135 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2011 ως το 2020.

Επιπρόσθετα, τονίζει το IIF, το πρόγραμμα θα αυξήσει τη μέση διάρκεια των ελληνικών ομολόγων από τα 6 στα 11 χρόνια.

Το μέγεθος του μηχανισμού επαναγοράς αναμένεται, σύμφωνα με το IIF, να καθοριστεί ύστερα από συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι τόσο ώστε, σε συνδυασμό με τη μείωση των 13,5 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων, να υπάρχει επαρκής μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Στο πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του IIF, θα συμμετέχουν σχεδόν στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού με σημαντική έκθεση στα ομόλογα που έχει εκδώσει η χώρα μας.


*Το πλήρες κείμενο της πρότασης του ΙΙF καθώς και ο κατάλογος των τραπεζών που αποδέχονται την πρόταση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v