Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ι. Στουρνάρας: Πώς η Ιταλία έσωσε την Ελλάδα

Η διάσωση της Ελλάδας αποφασίστηκε λόγω των ανησυχιών για την Ιταλία, λέει ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ κ. Γ. Στουρνάρας μιλώντας στο Euro2day. Προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν σύντομα 8-10 δισ.

Ι. Στουρνάρας: Πώς η Ιταλία έσωσε την Ελλάδα
"Γκέλα" από τον φόβο για την Ιταλία, που ωφέλησε και την Ελλάδα, θεωρεί ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ την εξέλιξη στο ελληνικό θέμα, την οποία χαρακτηρίζει συνολικά θετική.

"Ήταν η πίεση που άσκησε στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ενδεχόμενη άσχημη εξέλιξη στη γειτονική Ιταλία και όχι η αμέριστη συμπαράσταση για τη χώρα μας, που οδήγησε στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων λύσεων", είπε στο Euro2day.gr ο κ. Στουρνάρας.

Κατά τον ίδιο, το δίλημμα απομακρύνθηκε από το αν "θα βοηθήσουμε την Ελλάδα ή όχι" και εξελίχθηκε στο αν η Ευρώπη θέλει το ευρώ ή όχι. Οι αποφάσεις, λοιπόν, έχουν έντονα αποτυπωμένο το πολιτικό κίνητρο, τη βούληση να διατηρηθεί ζωντανό το ενιαίο νόμισμα. "Ήταν μια νίκη του φεντεραλισμού. Φυσικά η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα μπορούσε να το θέσει έτσι. Δεν μπορείς να μιλήσεις για φεντεραλισμό όταν έχεις απέναντι σου την Bild!".

Η συμμετοχή των ιδιωτών τι θα σημάνει για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα; Κατά τον κ. Στουρνάρα, επιτείνει την ήδη υπάρχουσα ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για κεφάλαια. "Τώρα οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει αμέσως να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Υπολογίζω ότι θα χρειαστούν συνολικά 8 έως 10 δισ. ευρώ", λέει.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ παρατηρεί πως οι αποφάσεις της Πέμπτης είναι στην ουσία ο προάγγελος του ευρωομολόγου, ενώ κομβικό σημείο στη συλλογιστική της συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης παίζει πλέον το EFSF, το οποίο ενισχύεται σθεναρά και επιφορτίζεται με τον ρόλο του... πυροσβέστη. Αρνητικό χαρακτηρίζει το σημείο ότι υπογραμμίζεται η διαφορετική αντιμετώπιση της Ελλάδας, παρ' όλα αυτά προβλέπει ότι σύντομα στις ίδιες διαδικασίες θα ενταχθούν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.  

Κατά τον ίδιο, ακόμη και η πιθανότητα να αναγκαστεί η Ελλάδα για καταβολή εγγυήσεων δεν είναι τραγική ούτε τόσο αρνητική εξέλιξη όσο θεωρείται.

Σχετικά με την πιθανότητα της κήρυξης της χώρας σε καθεστώς χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αυτό, αν και πιθανό, θα έχει μόνο συμβολικό χαρακτήρα όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να προμηθεύει το ελληνικό σύστημα με ρευστότητα.

"Η Ευρώπη έκανε τη δουλειά της, τώρα πρέπει να κάνουμε και εμείς τη δική μας. Το μπαλάκι τώρα είναι στο δικό μας γήπεδο", είπε ο κ. Στουρνάρας, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στον προϋπολογισμό ο εν εξελίξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v