Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδία: Συμφωνία με Ελλάδα για εγγυήσεις

Σε μετρητά θα πάρουν τις εμπράγματες εγγυήσεις οι Φινλανδοί από την Ελλάδα για να συμμετέχουν στο νέο πακέτο βοήθειας. Πως θα τα επενδύσουν και πότε θα τα επιστρέψουν. Δήλωση Βενιζέλου.

Φινλανδία: Συμφωνία με Ελλάδα για εγγυήσεις
Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα για τις εγγυήσεις που ζητούσαμε για τη συμμετοχή μας στο νέο πακέτο βοήθειας, τόνισε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Jutta Urpilainen, σύμφωνα με το Reuters.  

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη του ευρώ, είναι παρόμοια της συμφωνίας του Ιουλίου με τους ιδιώτες πιστωτές και αφορά τραπεζική κατάθεση από πλευράς της Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας, σύμφωνα με την υπουργό.

Σύμφωνα με την υπουργό, η Ελλάδα θα καταθέσει εγγύηση σε μορφή μετρητών σε κρατικό λογαριασμό και η Φινλανδία θα επενδύσει τα κεφάλαια σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Η Φινλανδία θα επιστρέψει την εγγύηση με τοκο στην Ελλάδα, από τη στιγμή που θα ξεπληρωθεί το δάνειο στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας.

"Χωρίς τις πρόσθετες εγγυήσεις, η Φινλανδία δεν θα συμμετείχε στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα", επανέλαβε η κ. Urpilainen.

Σημειώνεται ότι σχετική αναφορά για τις εγγυήσεις των Φινλανδών υπήρχε και στο κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup της 21ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με φινλανδικές πηγές, η συμφωνία είναι μακροχρόνια αν και δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δεδομένου ότι η φινλανδή υπουργός έκανε σύγκριση με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο β’ πακέτο διάσωσης, είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι αφορά περίοδο 15-30 ετών.

Η κ. Jutta Urpilainen ανέφερε ότι είναι θέμα της Ελλάδας να αποφασίσει πώς θα βρει τα λεφτά, είτε από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, είτε από άλλη πηγή.

Η υπουργός επανέλαβε τη θέση της χώρας της κατά του ευρωομολόγου, καθώς και κατά της αύξησης της συνυπευθυνότητας στους κόλπους της Ε.Ε. "Κάθε χώρα είναι και θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για το δικό της χρέος, τόσο σήμερα όσο και αύριο", τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21 Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF.

Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών).

Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα».

Το υπουργείο οικονομικών υπενθυμίζει ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας–Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του κ.Jutta Urpilainen τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v