Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φινλανδία: Πιθανή η αναθεώρηση του ελληνικού deal

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας κ. Jyrki Katainen άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας του Ελσίνκι με την Αθήνα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείo Bloomberg.

Φινλανδία: Πιθανή η αναθεώρηση του ελληνικού deal
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας του Ελσίνκι με την Αθήνα για την παροχή εγγυήσεων, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Το πρακτορείο Bloomberg δημοσιεύει συνέντευξη του Φινλανδού πρωθυπουργού κ. Jyrki Katainen, στην οποία φέρεται να δηλώνει: "Είναι μία τεχνική λύση που λειτουργεί καλά, αλλά εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο".

"Όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αυτή είναι μία κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και το κάναμε μαζί με την Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Katainen και συμπλήρωσε: "Είπαμε στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι σημαντικό.

Είναι μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε λύση".

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός επανέλαβε, σε δηλώσεις του στην συνέχεια στο πρακτορείο Reuters, η Φινλανδία εξακολουθεί να ζητεί εγγυήσεις από την Ελλάδα. «Φυσικά, η συμφωνία Φινλανδίας – Ελλάδας για τις εγγυήσεις δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο πακέτο διάσωσης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση απαιτούμε αυτές τις εγγυήσεις.»


Οι αντιδράσεις της Αυστρίας και όχι μόνο

Δεν είμαστε οι μόνοι που αντιδρούμε στη συμφωνία της Ελλάδας με τη Φινλανδία για την παροχή εγγυήσεων, δηλώνει η Αυστρία, διά στόματος της υπουργού Οικονομικών κ. Maria Fekter.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Fekter ανέφερε ότι "πολλά" κράτη-μέλη αντιτίθενται σε αυτήν τη συμφωνία που ευνοεί τη Φινλανδία. "Όσον αφορά στην παροχή εγγυήσεων, πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα μπορούν να στηρίξουν όλα τα κράτη-μέλη και δεν το βλέπω να συμβαίνει προς το παρόν", δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.


ΕΕ: Δεν έχουν υποβληθεί άλλα αιτήματα εγγυήσεων - Τι λέει για Φινλανδία

Οι συζητήσεις στους κόλπους της ευρωζώνης για το deal εγγυήσεων Ελλάδας - Φινλανδίας θα συνεχιστούν ενώ δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες-μέλη, τονίζει ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται τους στόχους που θέτει ο έλληνας υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιστολή του σε κοινοτικούς αξιωματούχους, σχετικά με την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τις επισημάνεις του κ. Βενιζέλου, ώστε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν απόλυτη σαφήνεια σχετικά με το νέο πρόγραμμα αρωγής της Ελλάδας, κάτι που, όπως σημείωσε, θα είναι προς όφελος της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη συνολικά.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας για την παροχή εγγυήσεων, ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου τόνισε ότι οι συζητήσεις στο επίπεδο της ευρωζώνης, που άρχισαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να επιβεβαιωθεί η ευθυγράμμισή της με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Τέλος, σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει η Επιτροπή, δεν έχουν υποβληθεί ανάλογα αιτήματα από άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης και τα σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου συνιστούν υποθετικά σενάρια.


IIF: Οι απαιτήσεις εγγυήσεων δυσχαιρένουν τη διάσωση της Ελλάδας

Αρνητική εξέλιξη που ενδέχεται να δυσχεράνει το πλάνο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις εγγυήσεων από Φινλανδία και άλλες χώρες της ευρωζώνης το Institute of International Finance, ο φορέας που έχει αναλάβει το συντονισμό του "πακέτου". 

"Εάν μια ή δυο χώρες διασφαλίσουν διμερείς συμφωνίες εγγυήσεων με την Ελλάδα, τότε κι άλλες χώρες θα θελήσουν το ίδιο. Αυτό καθιστά πολυπλοκότερη και δυσκολότερη τη διαδικασία της διάσωσης", σημειώνει μεταξύ άλλων ο Hung Tran, υποδιευθυντής του IIF.

Η διαδικασία βαίνει προς ολοκλήρωση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ενδέχεται να δημοσιοποιήσεις τις λεπτομέρειες της προσφοράς προς τους ιδιώτες πιστωτές εντός της εβδομάδας.

Όχι Γερμανού βουλευτή σε επιπλέον εγγυήσεις

Κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής βουλής, ο κ. Fucks δήλωσε ότι ούτε η Φινλανδία ούτε καμία άλλη χώρα της ευρωζώνης θα λάβουν ειδικές εγγυήσεις από την Ελλάδα για την συμβολή τους στο πακέτο διάσωσης.

Ο κ. Michael Fucks δήλωσε ότι «η Φινλανδία δεν πρόκειται να λάβει ξεχωριστές εγγυήσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «κανένα άλλο έθνος της ευρωζώνης, δεν θα λάβει επιπλέον εγγυήσεις.»

Ο κ. Fucks, κορυφαίο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος της καγκελαρίου Angela Merkel, δήλωσε επίσης ότι θα ήταν χρήσιμο η Ιταλία να πωλήσει τμήμα των αποθεμάτων της σε χρυσό, αντί να προσφύγει σε νέο δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο