Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: "Τρέχει" το PSI -Έκανε ντεμπούτο το ELA

Nτεμπούτο έκανε ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος στις αρχές της εβδομάδας, ενώ χθες απεστάλη το MoU για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης ομολόγων.

Τράπεζες: Τρέχει το PSI -Έκανε ντεμπούτο το ELA
Nτεμπούτο έκανε ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος στις αρχές της εβδομάδας, καθώς η στενότητα ρευστότητας ώθησε δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες να καταφύγουν σ’ αυτόν για να αντλήσουν το ποσό των 5 δισ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή.

Η μία από τις δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες άντλησε το ποσό των 2 δισ. ευρώ την περασμένη Δευτέρα, ενώ η άλλη έλαβε 3 δισ. ευρώ την επομένη.

Ερωτηθείς ο πρόεδρος μιας εξ αυτών χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών αν έλαβε η τράπεζά του 2 δισ. ευρώ από το ELA απάντησε ότι δεν γνώριζε, σύμφωνα με παρευρισκόμενο άτομο.

Υπενθυμίζεται ότι στο ELA καταφεύγουν τράπεζες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, γιατί δεν έχουν να δώσουν ενέχυρα με την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση που απαιτεί η ΕΚΤ.

Η μείωση των καταθέσεων, η κατάπτωση κάποιων ενεχύρων, π.χ. τραπεζικών ομολόγων και τελευταία καλυμμένων ομολογιών λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας και του μοντέλου-υπολογιστή που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ, αύξησαν τις ανάγκες ρευστότητας μερικών ελληνικών τραπεζών.

Η ενεργοποίηση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ θα μπορούσε να βοηθήσει, αλλά «κόλλησε», ενώ η πολιτική της απομόχλευσης, δηλαδή της μείωσης των υπολοίπων των δανείων, δεν επαρκούσε για να κλείσει το χάσμα, με αποτέλεσμα μερικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πιο οξυμένο πρόβλημα και να στραφούν στον ELA.

Yπενθυμίζεται ότι οι ιρλανδικές τράπεζες πέρυσι το φθινόπωρο είχαν φτάσει στο σημείο να αντλήσουν 40 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα της χώρας τους.

Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιες αρχές απέστειλαν χθες επισήμως το σύμφωνο κατανόησης (MoU) για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής - μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων από ιδιώτες, γνωστό ως PSI.

Όμως, το σύμφωνο ήταν ήδη γνωστό στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες -αν όχι σε όλες- από προχθές τουλάχιστον. Οι τελευταίες θα πρέπει να απαντήσουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου αν το αποδέχονται ή όχι.

Το σύμφωνο επεκτείνει τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που μπορεί να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα μέχρι και το 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές.

Για μία επιλογή μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα ομόλογα που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2013. Πρόκειται για την ανταλλαγή των υφιστάμενων σε νέα 15ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με "κούρεμα" 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 5,90%.

Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.

Οι άλλες τρεις επιλογές είναι οι ακόλουθες:

Μία επιλογή αφορά στην ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75% και το κεφάλαιο των νέων χρεογράφων εγγυημένο στη λήξη με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγησης "ΑΑΑ".

Μία άλλη επιλογή είναι η ανταλλαγή των υφιστάμενων με νέα 30ετή ομόλογα στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με "κούρεμα" 20%, και μεσοσταθμικό κουπόνι 6,62%.

Το κεφάλαιο του 30ετούς ομολόγου στη λήξη θα είναι εγγυημένο πλήρως με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση "ΑΑΑ".

Η επόμενη επιλογή αφορά στη μετακύλιση των ομολόγων όταν λήγουν σε νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή με μεσοσταθμικό κουπόνι 4,75%. Το κεφάλαιο των νέων ομολόγων στη λήξη θα είναι εγγυημένο με ομόλογα μηδενικού κουπονιού και αξιολόγηση "ΑΑΑ".

Οι συνολικές ζημίες για το τραπεζικό σύστημα από τον τρόπο λογιστικής αποτύπωσης της ανταλλαγής ή της μετακύλισης των ομολόγων εκτιμάται σε 5 με 6 δισ. ευρώ, ανάλογα με το αν θα συμμετάσχουν τελικά η ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η ενδεχόμενη συμμετοχή των ΑΤΕbank και T.T., σε συνδυασμό με την επέκταση της γκάμας των ομολόγων που μπορούν να ανταλλαγούν ή/και να μετακυλιστούν ως τα τέλη του 2024 για τις τρεις από τις τέσσερις διαθέσιμες επιλογές, μαρτυρά την προσπάθεια των ιθυνόντων να πετύχουν τον στόχο για αναχρηματοδότηση ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας 135 δισ. ευρώ.

Δ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v