Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικές bad banks απειλούν το ελληνικό πακέτο

Στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, καθώς οι μεγάλες κρατικές υπηρεσίες της Γερμανίας, που είναι και οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών "χαρτιών", δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα συμμετάσχουν.

Γερμανικές bad banks απειλούν το ελληνικό πακέτο
Στον αέρα βρίσκεται η επιτυχία του δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα, ειδικότερα ως προς το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, με πρωταγωνιστές μεγάλες κρατικές υπηρεσίες της Γερμανίας που είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι ελληνικών "χαρτιών" και ακόμη δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν.

Ο λόγος για την FMS Wertmanagement και την Erste Abwicklungsanstalt, δύο γερμανικές... κακές τράπεζες. Πρόκειται για κρατικές υπηρεσίες που έχουν αναλάβει επισφαλείς τοποθετήσεις των γερμανικών τραπεζών και είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η FMS εκτιμάται ότι έχει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα ύψους 7,4 δισ. ευρώ (τα οποία της μεταβιβάστηκαν από την Hypo Real Estate) και η Erste 1,1 δισ. ευρώ που της μεταβιβάστηκαν από τη West LB.

Το γεγονός ότι πρόκειται για υπηρεσίες και όχι για ιδιωτικές τράπεζες περιπλέκει την κατάσταση, καθώς οι τοποθετήσεις τους συνοδεύονται από εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου.

Και οι δύο δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει εάν θα συμμετάσχουν στην προσφορά του IIF, η οποία πρακτικά σημαίνει haircut 21% στις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επίσης, η DZ Bank και η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της χώρας, η Landesbank Baden-Wurttemberg, δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τι θα πράξουν.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάντως, δηλώνει αισιόδοξο. "Είναι απόφαση που θα λάβουν οι δύο bad bank" δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου όταν ρωτήθηκε για το εάν θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων συμπληρώνοντας ωστόσο: "Περιμένουμε ότι θα κάνουν κάποια συνεισφορά".

Η προθεσμία που έχει θέσει η Ελλάδα λήγει στις 9 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με την πρόσφατη επιστολή του κ. Βενιζέλου, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής του 90% των ιδιωτών επενδυτών, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v