Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Πρωταρχικός στόχος η ανάπτυξη

Την πολιτική του στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας στο σκέλος της ανάπτυξης δίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σόιμπλε: Πρωταρχικός στόχος η ανάπτυξη
Την πολιτική του στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας στο σκέλος της ανάπτυξης δίνει με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
 
Στην επιστολή, η οποία αποτελεί απάντηση σε αντίστοιχη  που είχε στείλει ο Έλληνας υπουργός, ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, χαιρετίζει τις προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης, και δη στο σκέλος που αφορούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας - αγοράς, ενώ και ο ίδιος κρίνει ότι αυτήν τη στιγμή βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπτυξη.
 
Με βάση τις ίδιες πηγές, ο Γερμανός υπουργός φέρεται να εκφράζει τη στήριξή του και είναι διατεθειμένος η Γερμανία να παράσχει τεχνική βοήθεια για τη δημιουργία της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας.

Η επιστολή Σόιμπλε έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Γερμανού υφυπουργού Οικονομίας κ. Στέφαν Καπφέρερ στην Ελλάδα και των δηλώσεών του για την ανάγκη τα επόμενα βήματα να αφορούν στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε αυτές τις προσπάθειες, ο κ. Καπφέρερ είχε εκφράσει τη θέληση της Γερμανίας να βοηθήσει και να είναι αρωγός.

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η επικείμενη, στις αρχές Οκτωβρίου, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, κ. Rossler, τον οποίο θα συνοδεύουν περισσότεροι από 100 Γερμανοί επιχειρηματίες. Όπως είχε αναφέρει, άλλωστε, και ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Στέφαν Κάπφερερ, "με τη γερμανική κυβέρνηση χτίζουμε, μετά και την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου, μια συμμαχία για την ανάπτυξη. Εργαζόμαστε για να μετατραπεί το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέδιο για την ανάκαμψη και σε ριζική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας".

Στην ανάγκη για περισσότερο θετική και εμπροσθοβαρή ατζέντα για την οικονομία, το κράτος και την κοινωνία αναφέρθηκε εκ νέου χθες ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία υλοποίησης των επενδυτικών προγραμμάτων του υπουργείου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "εκτός από πολιτικές εξόδου από την κρίση, χρειάζεται να προσθέσουμε ένα νέο στοιχείο, ένα νέο οραματικό στοιχείο, της ανάπτυξης, προκειμένου να εμπνεύσουμε έναν νέο άνεμο αλλαγής στη χώρα".

Όρο ανάκαμψης και αναστήλωσης της οικονομίας χαρακτήρισε την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που επισήμανε προχθές στη συνάντησή του με την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας, όπως είπε ο υπουργός, "συμφωνούν με τις διαπιστώσεις μας και τις πολιτικές που έχουμε δρομολογήσει".

"Συμφώνησαν δηλαδή ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η επαναφορά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης περνούν μέσα από τον δρόμο στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Η μονοδιάστατη συζήτηση και η ενασχόληση με την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή δεν οδηγεί πουθενά, παρά διαρκώς σε έναν φαύλο κύκλο καταστροφολογίας, που επιδεινώνει πολλές φορές το οικονομικό κλίμα, ρίχνει την ψυχολογία, δοκιμάζει τις αγορές περαιτέρω και κατακρημνίζει κάθε προσπάθεια επανεκκίνησης της επενδυτικής δραστηριότητας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v