Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερις μήνες Γολγοθάς για την κυβέρνηση

Τέσσερις μήνες Γολγοθά για την... αναστήλωση των εσόδων έχει μπροστά της η κυβέρνηση καθώς θα πρέπει να εισπράττει ούτε λίγο ούτε πολύ 5,8 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Τέσσερις μήνες Γολγοθάς για την κυβέρνηση
Τέσσερις μήνες Γολγοθά για την... αναστήλωση των εσόδων έχει μπροστά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς για να βρεθεί ο προϋπολογισμός εντός των στόχων και το έλλειμμα επίσης θα πρέπει να εισπράττει ούτε λίγο ούτε πολύ 5,8 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.

Τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο μπορεί να δείχνουν αύξηση των εσόδων για δεύτερο συνεχή μήνα, ύστερα από έξι μήνες μείωσης, όμως το ποσοστό της αύξησης είναι μόλις 1,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2010.

Με αυτήν την επίδοση στα ταμεία του Δημοσίου μπήκαν 3,872 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις καθαρές εισπράξεις του οκταμήνου σε 30,628 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν αναθεωρηθεί ο στόχος των εσόδων στο έτος για να φτάσουν στα 54,042 δισ. ευρώ, στο κλείσιμο της χρονιάς, θα πρέπει να εισπραχθούν στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου έσοδα της τάξεως των 23,414 δισ. ευρώ ή περίπου 5,8 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η εικόνα των εσόδων σε ποσοστά έχει ως εξής: στο οκτάμηνο καταγράφεται μείωση εσόδων κατά 5,4%, όταν ο στόχος στο σύνολο του έτους αφορά σε αύξηση 5,6%.

Επιμέρους, τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,7%, τα έσοδα των τελωνείων αυξήθηκαν κατά 6,9%, αλλά τα έσοδα των εφοριών μειώθηκαν κατά 2,8% κυρίως εξαιτίας της πληρωμής του ΦΠΑ με δόσεις, δυνατότητα που δόθηκε ξανά στους φορολογουμένους από τον Ιούλιο.

Τα πρώτα στοιχεία για τα έσοδα -τα οποία στην οριστικοποίησή τους μπορεί να έχουν οριακές διαφορές- έρχονται την ώρα όπου η τρόικα εκτιμά ότι με την ύφεση και την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού το έλλειμμα στο τέλος του έτους αντί για 7,6% του ΑΕΠ θα είναι 8,6% και μένει να φανεί στη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται εντατικά αν οι πιστωτές μας θα δεχτούν ο στόχος να χαλαρώσει έστω και στην περιοχή του 8%...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v