Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρέσλερ: Δεν είναι ταμπού η χρεοκοπία της Ελλάδας

Στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρεται ανοιχτά πλέον η γερμανική κυβέρνηση, με τελευταίο, τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» της Δευτέρας.

Ρέσλερ: Δεν είναι ταμπού η χρεοκοπία της Ελλάδας
Στο ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας αναφέρεται ανοιχτά πλέον η γερμανική κυβέρνηση, με τελευταίο, τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Die Welt» της Δευτέρας.

Ο κ. Ρέσλερ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «για να σταθεροποιηθεί το ευρώ δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα ταμπού. Αυτό συμπεριλαμβάνει φυσικά και μια τακτική χρεοκοπία της Ελλάδας, αν υπάρχουν οι απαιτούμενοι μηχανισμοί» .  

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης «αυτόματων ποινών», όπως η άρση των δικαιωμάτων ψήφου στην Ε.Ε., για τις χώρες-μέλη που παραβιάζουν τους κανονισμούς για τα ελλείμματα.

Στην πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του FDP - κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού - Christian Lindner, ενώ ο Norbert Barthle, ειδικός σύμβουλος προϋπολογισμού του CDU, δηλώνει στο Reuters: "Έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί μια ελληνική αναδιάρθρωση. 

Ο επικεφαλής του CSU, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Angela Merkel, δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ δεν πρέπει να αποκλείεται. Το πρακτορείο Reuters αποκαλύπτει ότι το CSU πιέζει για την δημιουργία του σχετικού θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την έξοδο ενός κράτους μέλους από την ΟΝΕ. Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στην διάθεσή του το Reuters και το οποίο μένει να επικυρωθεί από το CSU, «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης που δεν πληρούν τους κοινούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας που κατά συνέπεια δημιουργούν δυσκολίες στην νομισματική ζώνη θα πρέπει να περιμένουν ότι θα τους ζητηθεί να φύγουν από την ευρωζώνη». 

«Εάν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για περικοπές και μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην έχουν αποτέλεσμα τότε θα πρέπει να εγείρουμε το ερώτημα εάν χρειαζόμαστε νέους κανόνες που να καθιστούν εφικτή την έξοδο μίας χώρας από την ευρωζώνη» δήλωσε και ο Volker Bouffier, ανώτατο στέλεχος του CDU.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, περισσότερο από όσο πίστευαν κάποιοι" δήλωσε ο Peter Altmaier, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών σε συνέντευξή του στο ARD  συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση μόνο εάν πείσει την τρόικα ότι αντιμετωπίζει το χρέος της. "Η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι προς το παρόν νομικά εφικτή. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους εάν θα μείνουν στην ευρωζώνη ή εάν η έξοδος είναι καλύτερη για αυτούς". "Εάν η τρόικα καταλήξει σε ένα αρνητικό συμπέρασμα, τότε η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί πως θα προχωρήσει. Και αυτό θα πρέπει να το συζητήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της"

«Φαίνεται πως η Γερμανία προετοιμάζεται για στάση πληρωμών» αναφέρει ο
Jacques Cailloux, της Royal Bank of Scotland Group Plc in London, και συμπληρώνει: «Φαίνονται σημάδια κόπωσης. Η Γερμανία θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση»

Σημειώνεται ότι το γερμανικό υπουργείο οικονομικών διέψευσε την ύπαρξη γερμανικού σχεδίου "Β" για την Ελλάδα, με σχέδιο στήριξης των εγχώριων τραπεζών έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Ελλάδας. 


Επιμένει το Spiegel για γερμανικό Plan B

Η Γερμανία επεξεργάζεται σενάρια ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, υποστηρίζει το Spiegel σε δημοσίευμα του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό το υπουργείο οικονομικών αναλύει το τι θα μπορούσε να σημαίνει για την ευρωζώνη μια τέτοια εξέλιξη.

Μάλιστα υπάρχουν δυο υποθέσεις εργασίας. Η μια είναι η πτώχευση αλλά και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η δεύτερη η πτώχευση και η επιτροφή της χώρας μας στη δραχμή.

Οπως υποστηρίζει το Spiegel ο EFSF θα παίξει βασικό ρόλο στις εξελίξεις. Εκτιμά ότι σύντομα θα έχει τις νέες αρμοδιότητες που αποφασίστηκαν στην σύνοδο κορυφής του Ιουλίου. Δυο από αυτές είναι κρίσιμες με βάση τις γερμανικές αναλύσεις.

Ενα όπλο του EFSF θα είναι η παροχή πιστωτικών γραμμών σε κράτη όπως η Ισπανία ή η Ιταλία αν οι διεθνείς αγορές σταματήσουν να τις δανείζουν σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας.

Παράλληλα, αν τράπεζες αναγκαστούν να κάνουν απομειώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από ελληνικά ομολόγα που κατέχουν, τότε θα απαιτούν μεγάλα πακέτα σωτηρίας από αρκετές χώρες της ευρωζώνης. Τα παραπάνω θεωρείται βέβαιο ότι θα συμβούν αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και ανεξάρτητα από το εάν θα παραμείνει στο ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα έρχεται δυο μέρες μετά το τηλεγράφημα του Bloomberg ότι η Γερμανία εξετάζει “plan B” σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την 6η δόση και οδηγηθεί σε πτώχευση, με πηγές του γερμανικού υπουργείου οικονομικών να διαψεύδουν την είδηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v