Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κριτική Δασκαλόπουλου στους πολιτικούς

Το έλλειμμα που παρατηρείται στην πολιτική, αντισταθμίζεται από ένα δυναμικό πλεόνασμα που υπάρχει, στην οικονομία και στην κοινωνία, δήλωσε στο συνέδριο του Economist o πρόερδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Κριτική Δασκαλόπουλου στους πολιτικούς
Το έλλειμμα που παρατηρείται στην πολιτική, αντισταθμίζεται από ένα δυναμικό πλεόνασμα που υπάρχει, και μπορεί ν’ αναζητηθεί, στην οικονομία και στην κοινωνία, δήλωσε στο συνέδριο του Economist o πρόερδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Αν απομακρυνθεί το παραλυτικό φάσμα της χρεοκοπίας και όταν η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας μετατραπεί σε φυσιολογική οικονομική ροή, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πράγματι τις δυνατότητες να δράσει και να συνεισφέρει σημαντικά σ’ αυτή την ανάπτυξη.

Στοιχεία που επιτρέπουν σε μια αισιόδοξη οπτική της ελληνικής οικονομίας, προκύπτουν σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο από την ολοκληρωμένη αναπτυξιακή μελέτη που πρόσφατα εκπόνησε η διεθνούς κύρους εταιρεία συμβούλων McKinsey, με πρωτοβουλία του ΣΕΒ και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Η μελέτη αυτή προτείνει πάνω από 100 συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και δράσεις, οι οποίες μπορούν να προσθέσουν πλούτο και νέες θέσεις εργασίας, σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι αποτελεί ουσιαστικά ένα "ένα εθνικό μετα-μνημόνιο που με τη δική μας βούληση και με τις δικές μας δυνάμεις μπορεί να μας βγάλει από την κρίση".

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι το έλλειμμα που παρατηρείται στην πολιτική δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά αφορά όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την "πολυφωνία και ατολμία των κεντρικών ευρωπαϊκών ηγεσιών" η οποία αποσταθεροποιεί την κοινοτική Ευρώπη.

Αναγνώρισε μάλιστα ότι "Η μείωση του ελλείμματος κατά 5 μονάδες μέσα σ’ ένα χρόνο είναι ένα μοναδικό επίτευγμα το οποίο, μαζί με τις άλλες σημαντικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, συστηματικά υποβαθμίζεται και αποσιωπάται. Οι ίδιοι οι εταίροι μας φαίνεται να παραβλέπουν καμιά φορά πόσο βαρύ είναι το τίμημα αυτής της αναπόφευκτης ύφεσης, για μια κοινωνία που ξαφνικά υποχρεώνεται να ζει χωρίς τα δανεικά και τις επιδοτήσεις που το ευρωπαϊκό σύστημα της παρείχε αφειδώς μέχρι σήμερα".

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου στο συνέδριο του Economist, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο