Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο τραπέζι η πώληση μιας "μικρής ΔΕΗ"

Η πώληση ακόμη και μιας "μικρής ΔΕΗ" μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και την Ε.Ε., ως τρόπος για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Στο τραπέζι η πώληση μιας μικρής ΔΕΗ
Η πώληση ακόμη και μιας «μικρής ΔΕΗ» μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και την Ε.Ε., ως τρόπος για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.

Όπως αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οι συζητήσεις με την Ε.Ε. για το άνοιγμα της αγοράς δεν έχουν ολοκληρωθεί, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια όπως της πώλησης 4 τελικά μονάδων ηλεκτροπαραγωγής κ.λπ., αλλά πλέον μπαίνει στο τραπέζι και η εφαρμογή του μοντέλου που εφαρμόστηκε πριν από μία δεκαετία στην Ιταλία.

Αυτό, εν ολίγοις, προβλέπει την παραχώρηση εκ μέρους της ΔΕΗ σε μία θυγατρική της μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα αντιπροσωπεύουν το μίγμα καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ, η οποία θυγατρική στη συνέχεια θα διατεθεί για πώληση.

Με τον τρόπο αυτόν, επιτυγχάνονται το άνοιγμα της αγοράς σε ποσοστό έως και 40%, όπως επιμένουν η Ε.Ε. και η τρόικα, το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και η πρόσβαση της ΔΕΗ σε υγιή κεφάλαια μέσω του τμήματος πώλησης.

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η όποια λύση για τη ΔΕΗ θα πρέπει να καλύπτει και το σκέλος της οικονομικής της ενίσχυσης με υγιή κεφάλαια, υπαινισσόμενος ότι η εταιρία ενδεχομένως να αντιμετωπίσει προβλήματα στο μέλλον.

Ο ίδιος μίλησε επίσης και για την ανάγκη μείωσης του προσωπικού της Επιχείρησης σε διοικητικές υπηρεσίες όπου υπάρχει αριθμός πλεοναζόντων, σε αντίθεση με τις παραγωγικές μονάδες όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Και όπως είπε, ζήτησε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ να προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή του προσωπικού, ώστε να φανούν το πλεονάζον και το ελλιπές προσωπικό.

--- Αποκρατικοποιήσεις 

Στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στο 2011 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για τις ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, με προτεραιότητα το αμέσως επόμενο διάστημα την πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ.

Τέλος, μίλησε για συγχώνευση του ΙΓΜΕ με το ΚΑΠΕ, μέσω της εφαρμογής προγράμματος εφεδρείας για μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v