Ανάπηροι απειλούνται με διακοπή ρεύματος

Με διακοπή ρεύματος απειλούνται σοβαρά πάσχοντες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

Ανάπηροι απειλούνται με διακοπή ρεύματος
Με διακοπή ρεύματος απειλούνται σοβαρά πάσχοντες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

Οπως μεταδίδει το www.iatronet.gr,  η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την προστασία χρονίως πασχόντων ατόμων, όπως νεφροπαθείς, οι οποίοι εξαρτώνται από ιατρικά μηχανήματα υποστήριξής τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μεν εξαιρέσει ορισμένες κατηγορίες αναπήρων, οι οποίοι, όμως, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του τέλους και στη συνέχεια να ζητήσουν ειδική αντιμετώπιση!

Το θέμα αυτό επισημαίνει το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και κοινοποίησε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι μειωμένη καταβολή τέλους ακινήτων δικαιούνται μόνο οι έχοντες ολική τυφλότητα και βαριά κινητική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

Η διάταξη αυτή δεν προστατεύει άλλες βαριές κατηγορίες αναπηρίας που έχουν 80% και άνω όπως είναι τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες αναπηρίες.

Ακόμα και για τους ολικά τυφλούς και βαριά κινητικά αναπήρους η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση και μετά να προσέλθουν στην εφορία για να καταβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση καταβολής μειωμένου τέλους.

Αδυναμία

Στην προαναφερθείσα διαδικασία - αναφέρουν οι ανάπηροι - σίγουρα δεν λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι αυτοί οι πολίτες ενδέχεται να αδυνατούν να καταβάλλουν χρήματα που είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο για να καλύψουν τις τρέχουσες βιοποριστικές ανάγκες, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες που απορρέουν από την ίδια την αναπηρία.

Δεν είναι υπερβολή ότι, εάν υποχρεωθούν τα άτομα με αναπηρία να καταβάλλουν την πρώτη δόση θα φτάσουν στο σημείο να μην μπορούν έγκαιρα να ανταποκριθούν στις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής και υποστηρικτικής αγωγής τους, θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

ΙΣΑ

Το πρόβλημα επισημαίνει και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

'Το ΔΣ του ΙΣΑ καταγγέλλει την απόφαση του υπουργού Οικονομικών για το ‘χαράτσι’ που τοποθετεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα της ΔΕΗ. Ενημερώνουμε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων χρονίως πάσχοντες χρησιμοποιούν φάρμακα και άλλες θεραπευτικές αγωγές (π.χ. οξυγόνο) που η διακοπή του ηλεκτρισμού στην οικία τους θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Τα συνήθη φάρμακα που χρειάζονται ψύξη για την διατήρηση τους είναι αντιβιοτικά, σιρόπια, καθαρτικά, εμβόλια, οροί, ερυθροποιητίνες, αντικαρκινικά, ινσουλίνες κλπ.

Επίσης, χρόνιοι αναπνευστικοί ασθενείς χρησιμοποιούν συσκευές οξυγόνου και εισπνεόμενα φάρμακα, επίσης άλλοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά στρώματα (για αποφυγή κατακλίσεων) και μηχανήματα κατ’ οίκον κινησιοθεραπείας που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια.

Από τα ανωτέρω κατανοεί κανείς τις δραματικές διαστάσεις που θα έχει η διακοπή ρεύματος πάνω στην υγεία των ασθενών αυτών'.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v