Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Αυστηρότερος έλεγχος της ΕΛΣΤΑΤ

Κριτική στην ΕΛΣΤΑΤ για ανεπαρκή δικαιολόγηση των στατιστικών στοιχείων και των αναθεωρήσεων τους, ασκεί η Alpha Bank στην εβδομαδιαία της έκθεση για την οικονομία, στην οποία ζητά αυστηρότερο έλεγχο.

Alpha Bank: Αυστηρότερος έλεγχος της ΕΛΣΤΑΤ
"Επειδή τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αντικείμενο ευρείας αμφισβήτησης, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την ΕΛΣΤΑΤ πρέπει να συνοδεύονται τουλάχιστον από επαρκείς εξηγήσεις", αναφέρει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank.

Eιδικότερα, η Alpha Bank σημειώνει ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2010 δεν ήταν τελικά - 4,5%, όπως εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ (και η Eurostat) από τα τέλη του 2010 έως τον Νοέμβριο του 2011 (έναντι -4,0% που ήταν η εκτίμηση της Τρόικα τον Μάιο του2010), αλλά -3,5%. 

Η Alpha Bank υπενθυμίζει ότι η εκτίμηση για -4,5% ρυθμό ανάπτυξης το 2010 επηρέασε αρνητικά το οικονομικό κλίμα σχεδόν ολόκληρο το 2011 καθώς χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες μελέτες και αναλύσεις διεθνώς για να στηρίξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την χρεοκοπία και την επιθετική πολλαπλή υποβάθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους από τις εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης.

"Σήμερα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ανακοίνωση του -3,5%. Όλοι ξέρουν το -4,5%" υπογραμμίζει η έκθεση.

Επίσης, η Alpha Bank αναφέρει ότι το επίσημο ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδος το 2010 ήταν τελικά € 227,3 δις και όχι € 230,4 δις που εκτιμούσε η ΕΛΣΤΑΤ έως πρόσφατα.

"Η ΕΛΣΤΑΤ βεβαιώνει ότι η νέα εκτίμηση του επίσημου ΑΕΠ έγινε με τη χρήση των πιο εξελιγμένων σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων. Ωστόσο, το γιατί μειώθηκε το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδος από το 2005 έως και το 2010 (ποια ακριβώς στοιχεία δεν θεωρούνται
τώρα ως προστιθέμενη αξία και γιατί)
το ξέρει μόνο η ΕΛΣΤΑΤ και, προφανώς, και η Eurostat" σημειώνεται στην έκθεση της Alpha Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v