Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Φορολογικό «κούρεμα» στις ζημίες

Αίτημα ΕΕΤ να συμψηφίζονται φόροι επί των κερδών 20ετίας, με ζημίες από PSI. Καταρχήν θετικό το ΥΠΟΙΚ. Κατά 20% θα μειωθούν αμέσως οι ζημίες από το «κούρεμα». Εκτιμήσεις και «αγκάθια». Αλλαγές στο Τ.Χ.Σ.

Τράπεζες: Φορολογικό «κούρεμα» στις ζημίες
Φορολογικά κίνητρα για την αντιμετώπιση των δυσθεώρητων ζημιών, τις οποίες θα εγγράψουν από το «κούρεμα» κατά 50% της ονομαστικής αξίας του χρέους, ζητούν από την κυβέρνηση οι τράπεζες.

Στην άτυπη διαβούλευση, που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), η Ένωση υπέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, αίτημα να μπορούν να συμψηφίζονται οι ζημίες που θα εγγράψουν στη φετινή χρήση από το PSI με φόρους επί κερδών που θα εμφανίσουν κατά τη διάρκεια ισχύος των νέων ομολόγων.

Ζητούν, δηλαδή, τροποποίηση των διατάξεων σχηματισμού αναβαλλόμενου φόρου με επέκταση της δυνατότητας συμψηφισμού από την 5ετία, η οποία ισχύει σήμερα, στην 20ετία ή στην 30ετία, ανάλογα με τη διάρκεια των νέων ομολόγων που θα λάβουν κατά το PSI.

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει θετικά, όπως αποκάλυψε το Euro2day (Τράπεζες: Κρατικοποίηση με… bonus), το αίτημα των τραπεζών για επέκταση της χρονικής διάρκειας συμψηφισμού, προσανατολίζεται όμως στο να παράσχει 15ετία και όχι 20ετία ή 30ετία, που ζητούν οι τράπεζες.

Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για τις φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα προκύψουν από την ανακεφαλαιοποίηση, αφού κάτι τέτοιο συμφέρει και το Δημόσιο, μια και αυτό μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμάται ότι θα κληθεί να βάλει τα κεφάλαια σε αρκετές τράπεζες.

Η ρύθμιση ενδέχεται να περάσει με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας στο να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα που συνδέονται με τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Θα έχει, δε, πιθανότατα αναδρομική ισχύ, επιτρέποντας στις τράπεζες να συμψηφίσουν ζημίες με μελλοντικά κέρδη από την τρέχουσα χρήση.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική κίνηση για τις τράπεζες, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιριών, που θα οδηγήσει αμέσως σε περιορισμό των ζημιών από το «κούρεμα» και τις προβλέψεις για δάνεια κατά 20% εφόσον ο υπολογισμός γίνει με μελλοντικό φορολογικό συντελεστή.

Αν δηλαδή μια τράπεζα εμφανίσει ζημίες από το «κούρεμα» 1 δισ. ευρώ, θα σχηματίσει αναβαλλόμενο φόρο 200 εκατ. ευρώ, τον οποίο θα μπορεί να συμψηφίσει με φόρο επί των κερδών της επόμενης 20ετίας ή 30ετίας, αν περάσει η πρόταση της ΕΕΤ, ή της 15ετίας, αν το ΥΠΟΙΚ επιμείνει στη θέση του.

Μείωση της ζημίας και του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης κατά 20%

Και στις δύο περιπτώσεις το χρονικό διάστημα κρίνεται αρκετό ώστε ο ελεγκτής και η εποπτική αρχή (Τ.τ.Ε.) να δώσουν το πράσινο φως για να σχηματιστεί ο αναβαλλόμενος φόρος.

Με τον τρόπο αυτόν η ζημία από τις προβλέψεις απομείωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μειωθεί κατά 20% και επομένως οι τράπεζες θα χρειαστούν αντίστοιχα λιγότερα κεφάλαια για να επαναφέρουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια στο ελάχιστο απαιτούμενο όριο (9% ή 10%).

Πρόκειται για σημαντική ελάφρυνση, εκτιμούν στελέχη ελεγκτικών εταιριών, σημειώνοντας ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες δύο τραπεζικά ιδρύματα να αποφύγουν την ολοσχερή ανακεφαλαιοποίηση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Το θετικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν γίνει αποδεκτό και από την τρόικα το αίτημα που προτίθεται να υποβάλει η κυβέρνηση για εξίσωση του ελάχιστου δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες με τον ισχύοντα στην υπόλοιπη Ευρώπη (9%), όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι τον Αύγουστο του 2012 οι ελληνικές τράπεζες υποχρεούνται να έχουν ελάχιστο Core Tier 1 στο 10%. Με βάση, πλέον, την απόφαση του Ecofin για τις ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά, ο στόχος αυτός για Core Tier 1 είναι 9% τον Ιούνιο του 2012.

Έρχονται και αλλαγές στο Τ.Χ.Σ.

Με το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να υπάρξουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο Τ.Χ.Σ. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου αναφέρει πως θα απαιτηθεί ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ταμείου, σε συνεργασία με την τρόικα, για την αποδοτικότερη χρήση των σημαντικών δανείων, τα οποία θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να διαχωρίσει τη θέση του προέδρου από αυτήν του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου. Ο πρόεδρος θα είναι μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. και ο διευθύνων σύμβουλος εκτελεστικό.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v