Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Αναζητούν ζεστό χρήμα σε επενδυτές

Σε στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στρέφονται οι ελληνικές εταιρείες. Το κύνηγι του χρήματος και οι χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επιχειρήσεις: Αναζητούν ζεστό χρήμα σε επενδυτές
Σε στρατηγικούς επενδυτές προκειμένου να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια ή να βγουν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει λόγω κρίσης, στρέφονται οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Μπορεί και πριν από λίγο χρόνια για κάποιες εξ αυτών μια τέτοια προοπτική να μην ήταν καν στη μεγάλη εικόνα, κάτι τέτοιο, όμως, πλέον δεν ισχύει. Με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα να έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό τη γραμμή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι επικεφαλείς αρκετών εγχώριων εταιρειών αναζητούν νέους τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των επενδυτικών τους σχεδίων τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά εάν δεν βρεθεί ζεστό χρήμα.

Την ίδια ώρα μέσω αυτής της κίνησης επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας η οποία έχει οξυνθεί, τόσο εξαιτίας των καθυστερήσεων στην είσπραξη των απαιτήσεών τους όσο και της κατακόρυφης υποχώρησης των πωλήσεών.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η πατρινή εταιρεία αναψυκτικών Λούξ Μαρλαφέκας βρίσκεται το διάστημα αυτό σε επαφές με έλληνες και ξένους επενδυτές προκειμένου να υλοποιήσει επένδυση ύψους 33 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία καινοτόμων αναψυκτικών στο Αίγιο, επένδυση η οποία έχει ενταχθεί στον παλιό αναπτυξιακό νόμο.

Τη λύση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο με έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και όχι την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο επέλεξε εν τέλει η Νίκας. Στόχος να εξασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα προς εξυπηρέτηση των μόνιμων λειτουργικών αναγκών αλλά και η μετατροπή μέρους του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο. Μέσω της λύσης αυτής, άνοιξε ο δρόμος για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο της, της Chipita του Σπύρου Θεοδωρόπουλου ως στρατηγικού επενδυτή.

Στη διάθεση μικρού μεν, διψήφιου δε, ποσοστού της GAEA σε δύο στρατηγικούς - εμπορικούς συνεργάτες της σε Ρωσία και ΗΠΑ, προχώρησε στις αρχές της χρονιάς ο Αρης Κεφαλογιάννης. Μέσω της κίνησης αυτής η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της στην εν λόγω αγορά.

Από την άλλη πλευρά, η εταιρεία ξηρών καρπών Cardico κοντά ένα χρόνο μετά την απόφαση για την κεφαλαιακή της αναδιάρθρωση και την είσοδο των τραπεζών στο μετοχικό της κεφάλαιο, με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με επίδοξο επενδυτή. Ο εν λόγω επενδυτής αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά με τον οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις η εταιρεία προκειμένου να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο και να δώσει την απαραίτητη ρευστότητα για να ξεκινήσουν πάλι να δουλεύουν οι μηχανές της.

Βέβαια υπάρχουν και κάποιες επιχειρήσεις οι οποίοι αναζητούν δανειακή υποστήριξή από τις Τράπεζες, όπως η Nutriart. Έτσι μέσα στο Νοέμβριο η εταιρεία προέβη στην υπογραφή του κοινοπρακτικού δανείου προχρηματοδότησης ύψους 13,923 εκατ. ευρώ με τις χρηματοδοτούσες τράπεζες και το βασικό μέτοχο Tinola Holdings. Διαχειρίστρια είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ για τις αρχές Ιανουαρίου έχει οριστεί να πραγματοποιηθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης. Μεταξύ άλλων θα κληθεί να αποφασίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της έως του ποσού των 20,797 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε εν μέρει με καταβολή μετρητών ύψους έως 6,5 εκατ. ευρώ και κατά το υπόλοιπο με εισφορά χρηματικών απαιτήσεων των δανειστών της που συμμετέχουν στην από 02.08.2011 Συμφωνία Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης, είτε εξ’ ολοκλήρου με εισφορά χρηματικών απαιτήσεων των συγκεκριμένων δανειστών της εταιρείας.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ και πανελλαδική εμβέλεια φέρεται να βρίσκεται σε επαφές με ξένα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρει ζεστό χρήμα, το οποίο θα της επιτρέψει να συνεχίσει την ανάπτυξή της.
Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και κάποιες εταιρείες οι οποίες εδώ και αρκετά χρόνια είχαν αποφασίσει να συνάψουν στρατηγικές συμμαχίες με ξένους με απώτερο στόχο την εδραίωση της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές.

Μια εξ αυτών είναι και η Creta Farms η οποία με όπλο τη σειρά Εν Ελλάδι έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σειρά στρατηγικών συμμαχιών με ξένες εταιρείες οι οποίες της έχουν επιτρέψει να εισέλθει σε δύσκολες αγορές όπως είναι αυτή των ΗΠΑ, της Ιταλίας και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v