Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεπόνης-Μουζακίτης: "Μακάρι να ζητήσουν ονόματα"

Προφορικές εξηγήσεις από Πεπόνη-Μουζακίτη. Επείγουσα έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας. Αμεσα αποτελέσματα ζητά ο Παπαδήμος. Οι καταγελλίες για παρεμβάσεις και οργανωμένα συμφέροντα. Οι καυτές υποθέσεις.

Πεπόνης-Μουζακίτης:
Προφορικές εξηγήσεις έδωσαν την Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης για τους λόγους που τους οδήγησαν στο να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Το μεσημέρι της Παρασκευής πέρασαν ξανά την πύλη του Αρείου Πάγου προκειμένου να δώσουν νέες εξηγήσεις στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ν. Παντελή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, χθες οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, έδωσαν εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, στον επίσης αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή που έχει αναλάβει την έρευνα των λόγων παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.

Ο κ. Μακρής έδωσε προθεσμία στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν υπόμνημα μέσα στις επόμενες μέρες, στο οποίο να εξηγούν τους λόγους που τους οδήγησαν στις παραιτήσεις τους.

Ειδικά οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης πρέπει να αιτιολογήσουν την παράγραφο εκείνη στην επιστολή παραίτησης που αναφέρει ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ανέφεραν τόσο στον κ. Τέντε, όσο και στον κ. Παντελή, την πραγματική κατάσταση και τους λόγους που τους οδήγησαν να ζητήσουν την αντικατάστασή τους (παραίτησή τους) από τη θέση που κατέχουν.

Μάλιστα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατονόμασαν τα πρόσωπα που τους «ενόχλησαν» στο έργο τους.

Πάντως, συνάδελφοι των δύο οικονομικών εισαγγελέων έλεγαν σήμερα ότι τους εκμυστηρεύτηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ότι «μακάρι να μας ζητήσουν να καταθέσουμε ονόματα», και προσέθεταν ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το έργο τους, ενώ τόνιζαν ότι οι δύο εισαγγελείς Εφετών δεν έχουν μετανιώσει για τις ενέργειές τους (παραίτησή τους) και για όσα αναφέρουν στην επιστολή παραίτησης τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τις τελευταίες ώρες γίνεται μία προσπάθεια να εκτονωθεί το όλο κλίμα, με την ενδεχόμενη απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαστική η αντικατάσταση του κ. Πεπόνη και του κ. Μουζακίτη από τις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων.

Από την άλλη πλευρά, δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η πιθανή απόσυρση της τροπολογίας δεν σημαίνει τίποτα για τους δύο παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011 έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.

Παπαδήμος: Να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες

Να διερευνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι λόγοι που επικαλούνται στην χθεσινή παραίτηση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Εφετών Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τη δικαστική ηγεσία όλων των δικαστηρίων της χώρας, παρουσία και του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Σταυρόπουλου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναλυτική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τον χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ανώτατους δικαστικούς για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία διαπραγματεύσεων του PSI.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δικαστικοί έδειξαν θετική ανταπόκριση για το προωθούμενο νομοσχέδιο αναβάθμισης και ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης και ζήτησαν να εξεταστούν ορθολογικά ζητήματα εφεδρείας για τους δικαστικούς υπαλλήλους, που αφορούν στη λειτουργία των δικαστηρίων και οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους συναδέλφους του για την υπόθεση της παραίτησης των οικονομικών εισαγγελέων, λέγοντας ότι ήδη ανέθεσε στον αρεοπαγίτη, Φ. Μακρή, να διεξάγει έρευνες.* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v