Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό σχέδιο για «PSI 3» με κούρεμα 75%

Επανέρχεται σχέδιο της Γερμανίας για κούρεμα έως 75%. Γιατί το PSI 2 θεωρείται ξεπερασμένο. Τα ανταλλάγματα και οι δύο "γραμμές" στην ελληνική κυβέρνηση. Τι απαντά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στο δημοσίευμα του euro2day.

Γερμανικό σχέδιο για «PSI 3» με κούρεμα 75%
Η καγκελαρία ουδέποτε έκρυψε τις διαθέσεις της για "γενναίο" κούρεμα του ελληνικού χρέους, που θα ξεπερνά το 70%, αλλά βεβαίως θα συνοδεύεται από σκληρότατους όρους παραμονής μας στο ευρώ, οι οποίοι θα δείχνουν το ουσιαστικό πάγωμα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Οι μελέτες που παρουσίασε η Κομισιόν στο Εurogroup του Νοεμβρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα δεν είχαν πείσει ούτε τη Γερμανία ούτε το ΔΝΤ. Όμως, η κρισιμότητα της κατάστασης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, η νέα κυβέρνηση Παπαδήμου και γενικά το ρευστό κλίμα στις αγορές επέβαλαν το κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού γρήγορα.

Παρ' όλα αυτά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2011 επεξεργαζόταν σχέδιο για μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Και με δεδομένη την αποτυχία (για ακόμα μία φορά) της τρόικας να προβλέψει την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας, το σχέδιο αυτό ξαναβγαίνει στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, η Γερμανία θεωρεί ότι ο κύκλος της αναταραχής με πρώτη εστία την Ελλάδα θα ξανανοίξει οσονούπω όταν θα απορριφθούν και επισήμως οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα του 2011 (γίνονται προσπάθειες να μην κλείσει στο 10%), η ύφεση για το 2011 και το 2012 και βέβαια ο στόχος για το χρέος.

Επίσης, θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο, το οποίο έχει μεν αποφασιστεί, πρέπει όμως να αναπροσαρμοστεί, χρειάζεται να γίνουν με βάση ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη γραμμή του PSI 3 κινείται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κοινή γραμμή έγινε αισθητή από τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου και προκάλεσε αμηχανία στην Κομισιόν και στην ομάδα των μετριοπαθών φωνών εντός της ευρωζώνης.

Η δημοσιοποίηση των εκτιμήσεων στελεχών του ΔΝΤ μέσω της WSJ ότι πλέον το κούρεμα της τάξεως του 50% δεν είναι αρκετό, με βάση τα παρόντα δημοσιονομικά στοιχεία, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Έρχεται τη στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση παλεύει να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς γίνεται στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές. Έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, που μέσα σε λίγες μόνο ώρες διέδωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες είναι σε καλό σημείο, αυτοδιαψεύστηκε όμως από το βήμα της Βουλής λίγο αργότερα, λέγοντας ότι υπάρχουν κωλύματα που δεν μπορεί να αποκαλύψει.

Δεν είναι επίσης τυχαία η αναφορά Ευρωπαίων αξιωματούχων στο euro2day ότι "υπάρχουν μέλη της κυβέρνησης που βλέπουν θετικά ένα PSI 3".

Αυτό προκαλεί απορίες όχι μόνο γιατί επισήμως η κυβέρνηση Παπαδήμου δείχνει ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων για το PSI μέσα στον Φεβρουάριο αλλά και γιατί ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος ουδέποτε είδε θετικά το κούρεμα του 50%, πόσο μάλλον κούρεμα άνω του 70%, που εμπεριέχει και την πιθανότητα να μην είναι εθελοντικό.

Χρήζει δηλαδή διερεύνησης εάν υπάρχει διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης και εάν συγκεκριμένα ξένα κέντρα εξουσίας λαμβάνουν διαφορετικές διαβεβαιώσεις από στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου.

H απάντηση  του γερμανικού υπουργείου

«Ουδεν σχόλιον», είναι ουσιαστικά η απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτημα που του απηύθυνε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg με αφορμή το δημοσίευμα του euro2day.gr.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας με e-mail, σημείωσε πως «οι συζητήσεις για τον καθορισμό της ακριβούς συμμετοχής των ιδιωτών βρίσκονται σε εξέλιξη και η Γερμανία πιθανολογεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα». Δεν απάντησε ωστόσο στο ερώτημα που τέθηκε για το εάν το ποσοστό του κουρέματος θα φτάσει το 75%.



* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v