Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aποχωρούν 13 από τη λιανική ηλεκτρικής ενέργειας

Τις 13 έφτασαν αισίως οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που τροποποίησαν την άδειά τους εγκαταλείποντας τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη λιανική. Κρίση, υψηλά ρίσκα και γραφειοκρατία είναι οι αιτίες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Aποχωρούν 13 από τη λιανική ηλεκτρικής ενέργειας
Τις 13 έφτασαν αισίως οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που τροποποίησαν την άδειά τους εγκαταλείποντας τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με τη λιανική. Με αλλεπάλληλες αποφάσεις της, η ΡΑΕ ενέκρινε τη μετατροπή των αδειών των εταιρειών αυτών από προμήθειας σε εμπορίας.

Οι εταιρείες που μέχρι σήμερα τροποποίησαν τις άδειές τους είναι οι εξής: Energy MT EAD, Ezpada, Verbund, TERNA Ενεργειακή, ΕΛ.ΠΕ., Vivid Power, EGL, Danske Commodities, CEZ, Alpiq Energy Hellas, EHOL Hellas, EFT, A2A. Όπως λένε στο euro2day παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η μετατροπή των αδειών αποτελεί μία πρώτη αμυντική κίνηση των εταιρειών απέναντι στο επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα. 

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, το 2012 τα ρίσκα της συγκεκριμένης δραστηριότητας που έχει ελάχιστα εμπορικά περιθώρια θα αυξηθούν, ενώ δεν διαφαίνονται προοπτικές για άρση των υφιστάμενων στρεβλώσεων, εισαγωγή σύγχρονων εργαλείων αντιστάθμισης κινδύνου κ.λπ., που θα επέτρεπαν στις εταιρείες να λειτουργούν με ελάχιστη έστω κερδοφορία.

Εκτός από τα παραπάνω, οι εταιρείες προμήθειας, με βάση τον νέο ενεργειακό νόμο, θα πρέπει να συμμορφωθούν σε νέες απαιτήσεις. Αυτές αφορούν τη γνωστοποίηση του πελατολογίου τους, την ανταλλαγή στοιχείων με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, την κατάθεση υψηλότερων εγγυητικών επιστολών, την ανάληψη υποχρεώσεων έναντι των πελατών και γενικά τη δημιουργία και τη συντήρηση μιας υποδομής που δεν μπορεί να αντέξει το πελατολόγιο των περισσότερων από αυτές.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι μέτοχοι εταιρειών με τη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά λιανικής και με συνολικό πελατολόγιο άνω των 200.000 καταναλωτών (Energa, Hellas Power) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές για τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων τους. Αυτό δε, μετά τη διαπίστωση της δομής των τιμολογίων της ΔΕΗ, που είναι ρυθμιζόμενα, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, πιέζει τα εμπορικά περιθώρια σε μία αγορά με αυξανόμενα ρίσκα. 

Οι αποχωρήσεις

Να σημειωθεί ακόμη ότι το άσχημο σκηνικό μέσα στο οποίο λειτουργεί η ενεργειακή αγορά συνεχίζει να διώχνει τις μη ελληνικές εταιρείες. Τελευταία αποχώρησε η ελβετική EGL, η οποία ξεκίνησε την παρουσία της στην ελληνική αγορά με δραστηριότητες στην εμπορία, την προμήθεια και στην παραγωγή ενέργειας. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα γραφεία της στην Ελλάδα, ενώ η εμπορική δραστηριότητα θα ασκείται από τα κεντρικά γραφεία της στη Ζυρίχη.

Από τα δύο ενεργειακά σχέδια που είχε ανακοινώσει, το ηλιοθερμικό της Ηλείας ακυρώθηκε, ενώ οι διαδικασίες για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου (ενδιάμεσου φορτίου) στην Τιθορέα Φθιώτιδας θα συνεχιστούν και θα παρακολουθούνται από εξωτερικό συνεργάτη.

Τέλος, το 2011 είχαμε επίσης την αποχώρηση της αμερικανικής Duke Energy από το σχήμα της ΕΠΑ Αττικής, ενώ το 2010 την αποχώρηση της ΒΡ και της Shell από την εμπορία πετρελαιοειδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v