Χρυσοχοΐδης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο»

«Δεν διάβασα το μνημόνιο». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή.

Χρυσοχοΐδης: «Δεν διάβασα το μνημόνιο»
«Δεν διάβασα το μνημόνιο». Αυτό δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή, μεταδίδει το Σκάι.gr

«Δεν διάβασα το μνημόνιο γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το μνημόνιο», τόνισε.

Δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη

"Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου.

Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.

Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι.

Πολύ περισσότερο, δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.

Ίσα-ίσα, το αντίθετο.

Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.

Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου ως υπουργού, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου ως μέλους της ηγεσίας της χώρας.

Το είπα για να τονίσω πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε.

Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό.

Και στη βουλή να ψηφίζουμε, και στη διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.

Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.

Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.

Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.
Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.

Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν.

Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.

Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σε αυτό".


Δήλωση της Λούκας Κατσέλη

Στο θέμα της "επαρκούς" ανάγνωσης του μνημονίου τοποθετήθηκε και η Λούκα Κατσέλη. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

"Σχετικά με αναφορές και δημοσιεύματα σε blogs που αφορούν στο χρονικό διάστημα που είχαμε στη διάθεσή μας για την επεξεργασία του μνημονίου - και προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως - θα ήθελα να ξεκαθαρίσω τα εξής:

Ως υπουργός οικονομίας, ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας επεξεργάστηκα τις διατάξεις του μνημονίου που αφορούσαν στον τομέα ευθύνης μου, μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο, πριν από την ψήφισή του για το σύνολο των όρων του αρχικού μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας.

Είναι γνωστό ότι σε όλη αυτήν τη διαδικασία, και μετά την ψήφιση του μνημονίου, κατά τις αναθεωρήσεις αυτού, έχω επανειλημμένα καταθέσει είτε τη διαφωνία μου με συγκεκριμένες διατάξεις, είτε βελτιωτικές ρυθμίσεις για σειρά μέτρων, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών".


Μιχελάκης: Πήραν μοιραίες αποφάσεις χωρίς να γνωρίζουν

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, γιατί… “είχε άλλες υποχρεώσεις” και “δεν ήταν δουλειά του να το μελετήσει”, αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. Και προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση.

Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να διαπραγματευτούν με την Τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο Υπουργικό Συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή.

Και, αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες…σοβαρότερες δουλειές!!!


Τι απάντησε ο Μ. Χρυσοχοϊδης

"Η ΝΔ και ο κ. Μιχελάκης αρνούνται για μία ακόμη φορά να μιλήσουν με ειλικρίνεια. Η δήλωσή που έχω κάνει είναι «δεν διάβασα το μνημόνιο, δεν το λέω με καμάρι. Ίσα, ίσα το αντίθετο.

Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου». Η δήλωση αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δείχνει ότι πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να λέμε την αλήθεια.

Ακριβώς δηλαδή αυτά που ούτε μέχρι το 2009 έπραξε σαν κυβέρνηση η ΝΔ, η οποία ακόμη και τώρα παραμένει αδιόρθωτη επιμένοντας σε δήθεν υποσχέσεις επαναδιαπραγμάτευσης όρων της δανειακής σύμβασης ή σε τυφλό αντιμνημονιακό αγώνα.

Είμαι σίγουρος ότι και στη ΝΔ πολλοί συμμερίζονται την ουσία των δηλώσεών μου γιατί η ειλικρίνεια και η ανάληψη των ευθυνών έχει οπαδούς παντού. Και μόνο σ’ αυτή τη βάση θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v