Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκόντο στο επιτόκιο κάνει ο Dallara

Κομίζει νέα πρόταση. Στο 3,65% - 3,7% το μέσο επιτόκιο. Στόχος να «γεφυρωθεί» η διαφορά με το ΔΝΤ και τη Γερμανία. Τι προβλέπει η πρόταση έως το 2020, γιατί πληροί το κριτήριο του eurogroup.

Σκόντο στο επιτόκιο κάνει ο Dallara
Μία νέα πρόταση των ομολογιούχων για το καυτό θέμα των επιτοκίων θα βρεθεί στο επίκεντρο του νέου κύκλου επαφών που θα έχει από σήμερα το απόγευμα ο επικεφαλής του IIF Charles Dallara με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επιτροπή ομολογιούχων, που συνεδρίασε χθες Τετάρτη, στο Παρίσι, εξουσιοδότησε τον Ch. Dallara να συζητήσει ακόμη και τη μείωση του μέσου επιτοκίου στην περιοχή του 3,65% - 3,7%.

Πρόκειται για βελτιωμένη προσφορά, που επιδιώκει να γεφυρώσει τη διαφορά που προέκυψε στον προηγούμενο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Τότε, οι μεν ιδιώτες έθεσαν ως κόκκινη γραμμή μέσο επιτόκιο της τάξης του 4,2%, ενώ ο επίσημος τομέας (Ελλάδα, Ευρώπη, ΔΝΤ), μετά και τη γνωστοποίηση της επικαιροποιημένης εκτίμησης για την ύφεση στην Ελλάδα, απαίτησε μέσο επιτόκιο 3%.

Κλειδί της νέας πρότασης που φέρεται να κομίζει ο Ch. Dallara, και είναι ήδη εις γνώση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι το γεγονός πως το επιτόκιο, κλιμακούμενο, δεν ξεπερνά το 3% έως το 2020, που αποτελεί και την κρίσιμη ημερομηνία. Υπερπληροί έτσι το κριτήριο που έθεσε το eurogroup ώστε να συμβάλουν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων στην επίτευξη του στόχου για βιώσιμο χρέος.

Η πρόταση επιδιώκει να βρει τη χρυσή τομή, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ώστε να υπογραφεί τουλάχιστον ένα πλαίσιο συμφωνίας για το PSI εντός των προσεχών ημερών.

Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και την κόκκινη γραμμή για τους ομολογιούχους, καθώς με μέσο επιτόκιο 3,6% - 3,7% αποδέχονται ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας που ξεπερνά οριακά το 70%.

Οι ομολογιούχοι προσδοκούν ότι μετά το 2020 θα καλύψουν μέρος της ζημίας από τις ρήτρες αναπροσαρμογής επιτοκίου ή χρονικής διάρκειας των ομολόγων. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να κριθεί ότι η συνολική συμφωνία για την Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε η οικονομία να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο Ch. Dallara και ο J. Lemierre σήμερα το απόγευμα θα έχουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλο.

Ο στόχος του νέου γύρου διαβουλεύσεων, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του IIF, είναι να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα τεχνικά και νομικά θέματα που εκκρεμούν το γρηγορότερο δυνατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v