Υπό τη σκιά της Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής

Την ώρα που η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, το γενικότερο κλίμα καταδεικνύει ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες συζητήσεις για  το ελληνικό πρόβλημα.

Υπό τη σκιά της Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής
Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί στην επίτευξη της χρυσής τομής ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας και τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης, υποστηρίζουν οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, τονίζοντας ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι επισήμως στην ατζέντα. Οι εξελίξεις στη χώρα μας, όμως, είναι βασικό θέμα συζήτησης στις Βρυξέλλες.

"Δεν πρόκειται να έχουμε μια ενδελεχή συζήτηση για την Ελλάδα γιατί η τρόικα βρίσκεται στην Ελλάδα και δεν έχουμε αποτελέσματα για τις συζητήσεις με τις τράπεζες για το PSI" δήλωσε κατά την άφιξη της στη Σύνοδο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ορισμένες χώρες ζητούν να γίνουν συζητήσεις για την Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας παραμένει μια από τις πρωταρχικές ανησυχίες των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι ερχόμενοι στη Σύνοδο αναφέρθηκαν εκτεταμένα στο ελληνικό πρόβλημα.

"Η σημερινή Σύνοδος δεν θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της Ελλάδας, αλλά σε κάθε περίπτωση θα συζητήσουμε για αυτό" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeanne Claude Juncker.

Εν τω μεταξύ, η κ. Μέρκελ σε ερώτηση για τον ευρωπαϊκό έλεγχο του ελληνικού προϋπολογισμού διευκρίνισε ότι θα ήθελε μια "δημιουργική συζήτηση" στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρίντριχ Ρέινφιλντ, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι είναι σε θέση να ελέγξει τι πραγματικά κάνει η Ελλάδα και τους στόχους που θέτει, ενώ ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε "περιμένουμε από αυτούς να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη συμφωνία".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v