Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απαραίτητη η Εταιρική Διακυβέρνηση

Απαραίτητη και όχι απλώς χρήσιμη είναι η παρουσία της προαιρετικής Εταιρικής Διακυβέρνησης στην ελληνική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για την «Εταιρική Διακυβέρνηση στην πράξη».

Απαραίτητη η Εταιρική Διακυβέρνηση
Απαραίτητη και όχι απλώς χρήσιμη είναι η παρουσία της προαιρετικής Εταιρικής Διακυβέρνησης στην ελληνική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συνεδρίου για την «Εταιρική Διακυβέρνηση στην πράξη», την οποία διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη θεσμοθέτησης κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα θέτει τις γενικές αρχές της Ε.Δ. χωρίς να «στραγγαλίζει» τη δυνατότητα των εταιριών να παίρνουν τις σχετικές πρωτοβουλίες.

«Το να αφήνουμε εντελώς ανοιχτό το πεδίο για αυτορρύθμιση είναι κάτι που στην Ελλάδα δεν λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη για παρέμβαση των Εποπτικών Αρχών.

Όπως είπε ο κ. Μποτόπουλος χρειάζεται ισορροπία. Το πλαίσιο νόμου πρέπει να είναι λιτό και να δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να κάνουν «το κάτι παραπάνω». Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη για ύπαρξη δεικτών εταιρικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Στ. Θωμαδάκης, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, από την πλευρά του τόνισε ότι κάθε άλλο παρά πολυτέλεια πρέπει να θεωρείται η Ε.Δ. «από την κρίση θα βγουν γρηγορότερα όσοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια. Σε αυτήν την διαδικασία η Ε.Δ. παίζει και θα παίζει σημαίνοντα ρόλο».

Ο κ. Θωμαδάκης υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει ο αναγκαίος επιχειρηματικός ηθικός πολιτισμός ώστε να επιτρέπει την εφαρμογή πρακτικών του τύπου “Comply or Explain” (ή συμμόρφωση ή εξήγηση).

Οι κ.κ. Μποτόπουλος και Θωμαδάκης απαντώντας σε ερώτηση του κοινού τόνισαν εξάλλου ότι η διαφάνεια δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς οι πληροφορίες είναι πολλές και «πρέπει με κάποιο τρόπο να τακτοποιηθούν». Η διαφάνεια, είπαν, πρέπει να συνδυάζεται με την συγκρισιμότητα των στοιχείων και ει δυνατόν με την τυποποίηση.

Ο κ. Νικ. Πορφύρης, επιτελικός διευθυντής λειτουργιών του ομίλου της ΕΧΑΕ, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Χρηματιστηρίου Αθηνών για την από κοινού με το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατάρτιση εκτεταμένης μεθοδολογίας προκειμένου να μετριέται ο βαθμός συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών.

Ο κ. Πορφύρης εξάλλου προανήγγειλε την λειτουργία ενός micro site για την Εταιρική Διακυβέρνηση από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v