Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 170 οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε από τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο πρώτος απολογισμός των ζημιών που προκλήθηκαν στα εμπορικά καταστήματα και στις επιχειρήσεις της Αθήνας.

Στις 170 οι επιχειρήσεις που επλήγησαν στην Αθήνα
Ολοκληρώθηκε από τα ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών ο πρώτος απολογισμός των ζημιών που προκλήθηκαν στα εμπορικά καταστήματα και στις επιχειρήσεις της Αθήνας κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων.

Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος και Πατησίων, στην Ομόνοια και στο Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ, επλήγησαν 170 επιχειρήσεις. Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Συγκεκριμένα, 45 επιχειρήσεις (ένδυσης, υπόδησης, κινητής τηλεφωνίας, εστίασης, οικιακών ειδών, κοσμημάτων, σούπερ μάρκετ, βιβλίων κ.λπ.) υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Ζημιές υπέστησαν, επίσης, 17 τράπεζες, 4 βιβλιοπωλεία, 5 πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα και 70 καταστήματα ένδυσης - υπόδησης, καθώς και 29 επιχειρήσεις διαφόρων μορφών.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία, δήλωσε: «Το ΕΒΕΑ αλλά και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή βίας και εκφράζει την αγανάκτησή του για τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν και έπληξαν για πολλοστή φορά το ιστορικό εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο κέντρο της Αθήνας βάλλονται από παντού, από την οικονομική κρίση, από τη μειωμένη κατανάλωση, από τους μειωμένους τζίρους, από την ανυπαρξία αναπτυξιακών προσπαθειών και από τις ζημιές και τις φθορές που προκαλούνται σε κάθε διαδήλωση και πορεία.

Έχοντας υπόψη μας την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει όλη η αγορά και γνωρίζοντας τις υπάρχουσες νομοθετικές διατάξεις, το ΕΒΕΑ θα αποστείλει άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία θα ζητήσει την άμεση εφαρμογή των σχετικών νόμων για την αποζημίωση των πληγεισών επιχειρήσεων και πληγέντων επιχειρηματιών, διότι γι' αυτές τις πληγείσες επιχειρήσεις η οποιαδήποτε βοήθεια και συμπαράσταση της πολιτείας είναι θέμα επιβίωσής τους».

Ο απολογισμός των ζημιών από τον Δ. Αθηναίων

Πολύ σημαντικές ζημιές σε κτίρια, εμπορικά καταστήματα, κοινόχρηστους χώρους και βασικές αστικές υποδομές της Αθήνας, καταγράφει ο πρώτος απολογισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στην πόλη από τα χθεσινά επεισόδια.

Συνεργεία και ειδικά κλιμάκια του Δήμου Αθηναίων, θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες, να εργάζονται στην κατεύθυνση της καταγραφής των ζημιών και της άμεσης αποκατάστασης των πιο ζωτικών από αυτές.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση 93 κτίρια της Αθήνας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μερικά εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας.

· Στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς εντοπίζεται η πλειονότητα των κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές
· Η υπηρεσία καθαριότητας συνεχίζει να συλλέγει μεγάλες ποσότητες σπασμένουμαρμάρου και πέτρας από δρόμους και πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους.
· Οι αστικές υποδομές (παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια κλπ) στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.
· Εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κλπ).

Ποια κτήρια υπέστησαν ζημιές

1. Σταδίου 19-21

Διώροφο διατηρητέο κτίριο. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller (1837-1923) σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), από τις πρώτες χρήσεις του οπλισμένου σκυροδέματος. Το 1982 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου.

2. Μέγαρο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Πανεπιστημίου 37 και Κοραή 10

Πενταόροφο διατηρητέο κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο 1928- 1934 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961), απόφοιτου της Γαλλικής Ecole des Beaux–Arts. Η μορφολογία του συνδυάζει μοντέρνο κλασικισμό με αρχαΐζοντα γεωμετρικό διάκοσμο της Art Deco. Καταστράφηκε το ισόγειο που στεγάζει υποκατάστημα της ALPHABANK.

3. Μέγαρο Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41

Διατηρητέο κτίριο με ομώνυμη στοά. Το αρχικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944) και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918 από τον ίδιο.

4. Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου

Πρόκειται για πενταώροφο κτήριο (πρώην κτήριο της Λαϊκής Τραπέζης) με δύο υπόγεια, που οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1863-1937).
 
5. Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου (Τράπεζα Κύπρου)

Τριώροφο διατηρητέο κτίριο με κεραμοσκεπή, νεοκλασικής ρυθμολογίας

6. Αθηνάς 16 και Βορέως 17 (Τράπεζα ALPHA BANK)

Διώροφο διατηρητέο κτίριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα.

7. Ερμού 66

Διατηρητέο τετραόροφο κτίριο, μορφολογίας ύστερου κλασικισμού

8. Χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4

Ο κινηματογράφος στεγάζεται σε υπόγειο χώρο του κτηρίου, ιδιοκτησίας της «Εθνικής Ασφαλιστικής», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1934-38, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμ. Κριεζή και Αν. Μεταξά.

9. Σταδίου 6-8

Το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου «Αγ. Ελένη» και Ασύλου Ανιάτων. Νεοκλασικής μορφολογίας, οικοδομήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδιδε:

Μνήμες του 2008 εις τη νιοστή έφεραν στους ανθρώπους της αγοράς αλλά και στους Έλληνες πολίτες τα χθεσινά επεισόδια.

Ήδη 12 συνεργεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας και δύο συνεργεία από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών που έγιναν χθες το βράδυ σε επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης έχει ζητήσει με σχετική επιστολή του την ενεργοποίηση του άρθρου 73 ν. 3746/2009 για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν καταστροφές, δηλαδή αποζημιώσεις, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπως συμπλήρωσε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ ανέφερε ότι -χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η καταγραφή- οι ολοσχερείς ζημιές αφορούν περίπου 40 κτίρια.

Ο ίδιος, σε σχετική του ανακοίνωση, σημειώνει ότι η χρεοκοπία σίγουρα δεν είναι επιλογή των ανθρώπων της αγοράς όπως δεν είναι ούτε το νέο μνημόνιο. Συμπληρώνοντας, επισημαίνει: «Ως εκπρόσωποι του ελληνικού εμπορίου, απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και στους πολιτικούς αρχηγούς και τους καλούμε να διαπιστώσουν τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη βούληση των πολιτών και στις πολιτικές δυνάμεις του ελληνικού κοινοβουλίου και να υπερασπιστούν εμπράκτως τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος και πρέπει όλοι να παλέψουμε να παραμείνει έτσι».

Από την πλευρά του ΕΒΕΑ, σημειώνεται ότι τα συνεργεία ξεκίνησαν την καταγραφή και ίσως απαιτηθεί ολόκληρη η μέρα μια και οι ζημιές δεν εντοπίζονται μόνο στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πόλης αφού έχουν γίνει καταστροφές και σε κτίρια και επιχειρήσεις από την οδό Συγγρού μέχρι το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα.

Για επίθεση εναντίον του πολιτισμού έκανε λόγο επίσης σε συνομιλίες του με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Π. Καρέλλας.

Ο ίδιος σημείωσε τη θλίψη του για τις καταστροφές που σημειώθηκαν σε παραδοσιακά κτίρια του περασμένου αιώνα και σε βιβλιοπωλεία στην πόλη της Αθήνας και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει την ενεργοποίηση του νόμου περί αποζημιώσεων, αναστολή των οφειλών προς το δημόσιο αλλά και την απομάκρυνση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. «Θα ζητήσουμε από τον πρωθυπουργό να απολύσει τον κ. Παπουτσή», είπε χαρακτηριστικά. Από νωρίς το πρωί αντίστοιχη καταγραφή έχει ξεκινήσει και από τις ασφαλιστικές για όσες επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v