Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεδιάσκεψη αντί eurogroup για Ελλάδα

Θρίλερ με τις έγγραφες δεσμεύσεις και την εκκρεμότητα των 325 εκατ. ευρώ. Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη, στο τακτικό eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου οι αποφάσεις, ανακοίνωσε ο Γιούνκερ, επιβεβαιώνοντας το Εuro2day.

Τηλεδιάσκεψη αντί eurogroup για Ελλάδα
Ακυρώνεται το αυριανό eurogroup, ανακοίνωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ και θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση από τον κ. Γιούνκερ «αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος μετά και τη ψήφιση στη βουλή του νομοσχεδίου, διαφάνηκε από την συνεδρίαση της EWG ότι χρειάζονται περαιτέρω τεχνικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και τρόικα σε συγκεκριμένους τομείς όπως το κενό των 325 εκατ. ευρώ και την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Επίσης αναφέρεται ότι «δεν έχω ακόμα λάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από Παπανδρέου και Σαμαρά για την εφαρμογή του προγράμματος. Εχοντας λάβει αυτά υπόψη, αποφάσισα να καλέσω τηλεδιάσκεψη αύριο, ώστε να συζητηθούν οι εκκρεμότητες και να γίνει η προετοιμασία ενόψει του τακτικού eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από το Reuters, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ακόμα λάβει την επιστολή των έγγραφων δεσμεύσεων ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου έχει ήδη υπογράψει την εν λόγω επιστολή.

Η ανακοίνωση του κ.Juncker είναι η εξής:

"Καλωσορίζω την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, καλωσορίζω τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για το πρόγραμμα, καθώς και την θετική ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου την περασμένη Κυριακή.

Την ίδια ώρα, μετά τη συνάντηση του Eurogroup Working Group, έγινε φανερό ότι χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία σε διάφορους τομείς ανάμεσα στην τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των 325 εκατ. ευρώ το 2012 και της ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Επιπλέον, δεν έχω λάβει ακόμα τις απαραίτητες πολιτικές διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας για την εφαρμογή του προγράμματος. Υπό τις συνθήκες αυτές, αποφάσισα να συγκαλέσω αύριο τους υπουργούς σε τηλεδιάσκεψη, έτσι ώστε να συζητήσουμε τα θέματα που είναι ακόμα εκκρεμή και να προετοιμάσουμε την προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου".

Nωρίτερα το Εuro2day είχε μεταδώσει τα εξής:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του EWG, της ομάδας εργασίας δηλαδή που προετοιμάζει το eurogroup. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Debt Sustainability Assesment).

Σύμφωνα με πληροφορίες «διαπιστώνονται κάποια κενά στα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά», με αποτέλεσμα κάποιες χώρες όπως η Φινλανδία, να ζητούν περισσότερο χρόνο. Μάλιστα τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό αντί για συνάντηση στις Βρυξέλλες αύριο να γίνει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών οικονομικών.

Αν μέχρι τις 21.00 δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις από την ελληνική πλευρά, ο πρόεδρος του eurogroup Ζ. Κλ. Γιούργκερ θα αναβάλει την αυριανή συνεδρίαση.

Εάν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Η πλειονότητα των υπουργών οικονομικών επιθυμεί την συνεδρίαση μόνο αν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα από τη συνάντηση.

Σύμφωνα πάντως με το IIF οι κ.κ. Dallara και Lemierre θα βρίσκονται αύριο στις Βρυξέλλες και, είναι πιθανό ανάλογα με τα νέα και τη συγκυρία ίσως να έχουν μια δήλωση αργά την Τετάρτη ή μια συνάντηση με δημιογράφους νωρίς την Πέμπτη.

Από το πρωϊ το euro2day μετέδωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η Γερμανία, με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ζητά την αναβολή του συμβουλίου με την αιτιολογία ότι ακόμα και να σταλούν τα μέτρα των 325 εκατ. ευρώ που υπολείπονταν από την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για την αξιολόγησή τους.

Σήμερα συνεδριάζει η ομάδα του EWG, που προετοιμάζει την ατζέντα του eurogroup, έχοντας ως μοναδικό αντικείμενο το εάν η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για να δοθεί από τους 17 υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης το πράσινο φως για την εκταμίευση των 30 δισ. ευρώ, ώστε να προκηρυχτεί η επίσημη πρόταση για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων προς τους ιδιώτες επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμενε μέχρι την τελευταία στιγμή στην ακύρωση και του eurogroup της περασμένης εβδομάδας με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα δεν είχε καταθέσει όλα τα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιμένει πως αυτό πρέπει να διεξαχθεί κανονικά αύριο καθώς η βουλή των Ελλήνων ενέκρινε το νομοσχέδιο όπως της είχε ζητηθεί.

Όμως, όπως μας ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, και έχουμε ήδη γράψει από την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία δεν δείχνουν διατεθειμένες να προχωρήσουν στην εκταμίευση του νέου δανείου πριν από τον Μάιο και εγείρουν συνεχώς νέες αξιώσεις.

Η τελευταία πληροφορία που έρχεται από το Βερολίνο αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών έχει πλέον έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας γιατί επιθυμεί η νέα δανειοδότηση να γίνει με όρους που σηματοδοτούν άρση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας και πλήρη εποπτεία σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Επιθυμεί, επίσης, να τεθεί ως όρος στη νέα δανειακή σύμβαση η προοπτική συντεταγμένης χρεοκοπίας σε περίπτωση όπου το PSI δεν πιάσει τους στόχους.

Η πρόκληση όμως δεν σταματά εδώ. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία επιδιώκουν να καταθέσουν όρο στη νέα δανειακή σύμβαση ότι, εάν η Ελλάδα δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με την έξοδο από την ευρωζώνη.

Προς το παρόν, η πρόταση αυτή συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Ζ.Κλ. Γιούνκερ, όμως ο σκληρός πυρήνας το Βορρά φαίνεται πως τραβάει το σχοινί καθώς διαπιστώνει ότι η ατμόσφαιρα στο συμβούλιο του eurogroup έχει βαρύνει επικίνδυνα και οι ισορροπίες έχουν σαφώς αλλάξει προς το χειρότερο για την Ελλάδα.

Ήδη η πρόταση για αυστηρή εποπτεία πέρασε κατά τη διάρκεια του eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν για στήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσίας, επίβλεψης των εισπρακτικών μηχανισμών κ.λπ., η αλήθεια είναι πως το eurogroup (και αυτό είναι υπόψη του Ευάγγ. Βενιζέλου, ο οποίος ήταν παρών) αποφάσισε τον διορισμό επιτρόπων σε όλα τα υπουργεία, με δικαίωμα παρέμβασης στις αποφάσεις και με δικαιολογία την πιστή εφαρμογή των δημοσιονομικών στόχων.

Με άλλα λόγια, ο κάθε υπουργός θα έχει να λογοδοτήσει σε Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα έσοδα - έξοδα της αρμοδιότητάς του. Το ίδιο θα συμβεί και με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και βεβαίως με τις ιδιωτικοποιήσεις, που ουσιαστικά θα περάσουν σε ευρωπαϊκό έλεγχο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v