Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικό-οικονομικό «κολάρο» στην Ελλάδα

Πολιτικές δεσμεύσεις με πρωτοφανή έκταση και στενή παρακολούθηση της εκτέλεσης του μνημονίου απαιτούν στο «παρά 5» οι Ευρωπαίοι. Πιέσεις για το θέμα των εκλογών. Το επικίνδυνο «plan D» του Σόιμπλε.

Πολιτικό-οικονομικό «κολάρο» στην Ελλάδα
Η ευρωζώνη πρέπει να στείλει αμέσως Ευρωπαίους παρατηρητές σε κάθε ελληνικό υπουργείο και οργανισμό που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αποφάνθηκε χθες ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του eurogroup, υπήρξε ταύτιση απόψεων από όλες τις χώρες-μέλη για το θέμα αυτό και ο όρος αναμένεται να εμπεριέχεται στη νέα δανειακή σύμβαση.

Είναι ακόμα μία προϋπόθεση που θέτει η Γερμανία για να αρχίσει τις συνομιλίες για το δεύτερο πακέτο στήριξης. Δεν δόθηκε καμία δέσμευση από τον σκληρό πυρήνα ότι οι συνομιλίες θα έχουν επιτυχή κατάληξη τη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, εντείνονται οι πιέσεις και για το θέμα του "ειδικού λογαριασμού" που θα πηγαίνουν τα χρήματα της βοήθειας ώστε να πληρώνονται κατά πρωτεραιότητα τα χρέη της Ελλάδας προς το εξωτερικό.

Παράλληλα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προωθεί ακάθεκτος το λεγόμενο «PLAN D» - της αναγκαστικής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από την άλλη, ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, επιχείρησε να προκαταβάλει τη θετική έκβαση του συμβουλίου της Δευτέρας, λέγοντας πως πλέον η Ελλάδα πληροί τις τρεις προϋποθέσεις που της τέθηκαν ως όρος για να ξεπαγώσει η απόφαση για το PSI.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, επικράτησε η άποψη ότι όποια και από τις δύο εκθέσεις να υιοθετηθεί, του ΔΝΤ ή της Κομισιόν, υπάρχει απόκλιση από τον στόχο του 120% του χρέους ως το 2020. Συνεπώς πρέπει να καλυφθεί το κενό με έναν από τους εξής τρόπους:

1- Επιπρόσθετα μέτρα.
2- Επιπλέον χρηματοδότηση ή άμεση εμπλοκή της ΕΚΤ.
3- Να δεχθεί ο ιδιωτικός τομέας μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Το θέμα πρέπει να αποσαφηνιστεί μέχρι την Κυριακή, όταν θα συνεδριάσει το European Working Group. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση που προκρίνεται (από τους Γερμανούς πάντα) είναι η μεγαλύτερη χασούρα από τους ιδιώτες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε φαίνεται πως βάζει συνεχώς νάρκες στην προσπάθεια υλοποίησης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Όμως, ο Τσ. Νταλάρα, εκ μέρους του IIF, που έχει ενημερωθεί για το PLAN D (Hard Default) των Γερμανών, παρουσιάζεται διατεθειμένος να κάνει κάποιες επιπρόσθετες υποχωρήσεις ώστε να λήξει το θέμα του PSI τη Δευτέρα.

Το σχέδιο D του Β. Σόιμπλε, που καταρτίστηκε τις τελευταίες μέρες, έχει ήδη πέσει στην αντίληψη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος κινείται συντονισμένα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ώστε να το ανακόψει.

Από αναλυτές πιστεύεται πως αν οι απαιτήσεις που εγερθούν από την Ευρώπη είναι υπερβολικές για τους ιδιώτες πιστωτές μπορεί να οδηγήσουν τους τελευταίους σε απόρριψη της πρότασης είτε, το πιθανότερο, στο να αναγκάσουν την ελληνική πλευρά να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACs), αίροντας έτσι τον εθελοντικό χαρακτήρα της πρότασης.

Φαίνεται, πάντως, πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει ενεργοποιηθεί και η ίδια η Άγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις για την απροσδιόριστη στάση του Β. Σόιμπλε.

Το euro2day είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ακόμα και στενοί συνεργάτες του Γερμανού υπουργού οικονομικών είναι έντονα προβληματισμένοι για την τροπή που πήρε η πολιτική του και για την επιμονή να θέτει στις συζητήσεις παράθυρο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι πολιτικές δεσμεύσεις και ο... Κουβέλης!

Στο eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Χ. Ντε Γιάγκερ είχε τη φαεινή ιδέα να ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις και από τα κόμματα της αριστεράς στην Ελλάδα, καθώς παρατήρησε την άνοδο του κόμματος του Φ. Κουβέλη στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση.

Βεβαίως, το αίτημα απορρίφθηκε από τον Γιούνκερ, που είπε ότι θα ήταν καταστροφικό να μπει η Ε.Ε. σε διάλογο με τα κόμματα της αριστεράς.

Ο Ντε Γιάγκερ δεν ήξερε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής και επέμενε υπονοώντας (αλλά μη γνωρίζοντας στην πραγματικότητα) υπογραφές και από την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, με την αιτιολογία ότι μπορεί να κληθούν να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν βγει αυτόνομο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Το θέμα της αλλαγής πολιτικού κλίματος τέθηκε εκ νέου χθες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη όταν οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει με τους διαγραφέντες βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους είναι πλέον η δεύτερη δύναμη μέσα στην ελληνική βουλή.

Η νέα πρόφαση που έχει πλέον στα χέρια του ο Β. Σόιμπλε για να καθυστερήσει το δεύτερο δάνειο είναι ότι ακόμα και να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση τώρα, ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς δεσμευθεί για μετά τις εκλογές, είναι δύσκολο να περνούν μέτρα ανά τρίμηνο από τον Ιούλιο και μετά, εάν οι αντιμνημονιακές τάσεις εντός της βουλής αυξάνονται.

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε να εξασφαλιστεί και εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των ελληνικών θεμάτων από την πλευρά Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει ότι δεν επιθυμεί να γίνουν γρήγορα εκλογές στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η πολιτική ατζέντα ήταν ψηλά στην τηλεδιάσκεψη φαίνεται και από τις δηλώσεις Βενιζέλου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, σημείωσε: «Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους.

Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του, ότι στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας εμείς θα κάνουμε, ως Έλληνες πολίτες, τις επιλογές, όποιες κι αν είναι αυτές, αλλά εκείνοι από τη δική τους μεριά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα η οποία είναι αξιόπιστη, όχι το ένα ή το άλλο κόμμα, τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά μία χώρα που έχει συνέχεια και συνέπεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, τους το εξηγήσαμε με πολύ μεγάλη, νομίζω, σαφήνεια.

Επίσης, είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτήν τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση
».

Αυτήν τη στιγμή, στο πλευρό της Ελλάδας είναι, εκτός από τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και ο Κύπριος υπουργός οικονομικών Κίκης Καζαμίας.

Στην άλλη πλευρά βρίσκονται πάντοτε ενωμένοι οι σκληροπυρηνικοί Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες τηρούν στάση αναμονής εν όψει της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στο eurogroup του Ιανουαρίου δέκα χώρες τάχθηκαν κατά της νέας δανειοδότησης της Ελλάδας, εάν πρώτα δεν υπάρξουν σαφείς διασφαλίσεις και αυξημένη εποπτεία.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v